Pasztet z wędzonej ryby.doc

(24 KB) Pobierz
Pasztet z wędzonej ryby

Pasztet z wędzonej ryby

 

Składniki:

35 dag wędzonej ryby (makreli, śledzia, dorsza)

szklanka mleka

duża cebula

5 dag ryżu

2 jaja ugotowane na twardo

jajo

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki masła

łyżka mąki

bułka tarta

sól

pieprz

 

Rybę ułóż w misce, zalej mlekiem, zostaw na 15-20 minut.

 

Zagotuj 4 szklanki osolonej wody, wrzuć ryż i drobno pokrojoną cebulę, całość gotuj około 10 minut, a następnie przecedź.

 

Rybę wyjmij z mleka, obierz ją ze skóry i ości, mięso podziel na kawałki. Przestudzony ryż wymieszaj z rozdrobnioną rybą, posiekanymi jajami na twardo i natką pietruszki. W rondlu stop masło, dodaj mąkę, zrób białą zasmażkę. Teraz rozprowadź ją przecedzonym mlekiem (w którym moczyła się ryba) i stale mieszając, gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnienia sosu.

 

Do przestudzonego sosu wbij jajo, dodaj sól, pieprz, dokładnie połącz z masą rybno-ryżową, na koniec starannie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem, włóż przygotowaną masę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny. Po przestudzeniu podawaj z ostrymi sosami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin