Bankowski C. - Pożyteczne chwasty.pdf
(
3429 KB
)
Pobierz
R ecen zen t
doc. dr Halina S trzeleck a
R edaktor
A n n a Z y c k a - S r o c z y ń s k a
R edaktor tech n iczn y
D an u ta J a strzęb s k a
K orektor
Maria M a lczy ń sk a
SPIS TREŚCI
Od a u t o r ó w ..........................................................................
5
W s t ę p ...............................................................................
P rojek t okład k i
S e w e r y n a Z akościelna
9
I. C h w asty n ieszk od liw e, m ało trujące. O pisy,
skład, s t o s o w a n ie .....................................................................13
II. C h w asty siln ie trujące. O pisy, skład, m ożli
w o ść z a s t o s o w a n i a ............................................................. 90
III. R oślinn a kuracja w i o s e n n a .............................................. 99
IV. H erb aty z i o ł o w e .................................................................. 105
P iś m ie n n i c t w o ................................................................................. 107
Spis p olsk ich nazw r o ś l i n ....................................................110
S pis łaciń sk ich nazw r o ś l i n .....................................
111
PA Ń STW O W Y Z A K Ł A D W Y D A W N IC TW L EK A R SK IC H
W A R SZA W A 1977
W y d an ie II. N a k ła d 30 000 4-225 egz. O b jęto ść a rk . w y d . 6,8, druik. 7,0
P a p ie r ilu s tr a c y jn y kl. V, 70 g, 70X100 cm . O d d an o do
sk ła d a n ia w c z e rw c u 1977 r. P o d p isa n o do d r u k u i d r u k u k o ń
czon o w e w r z e ś n iu 1977 r. Z a m ó w ie n ie n r 1180/77 r.
B IA Ł O S T O C K IE ZA K ŁA D Y G R A FIC Z N E , BIA ŁY STO K
C ena 15.—
OD AUTORÓW
Przygotowując II wydanie * naszej książki pod
jęliśm y wspólnie z Wydawnictwem decyzję
o zmianie tytułu. Ma on Czytelnika dokładniej
informować o treści w niej zawartej.
Użyteczność roślin w życiu człowieka nie ulega
kwestii. Samo zresztą uzębienie i sposób przem ia
ny m aterii wskazuje, że człowiek z n atu ry jest
jaroszem. Wiadomo, że b rak świeżych pokarmów
roślinnych w okresie miesiąca lub dwu prowadzi
do zaburzeń w organizmie, a brak pokarmów po
chodzenia zwierzęcego w tym samym okresie nie
jest tak szkodliwy. Składników roślinnych nie
zbędnych do normalnego rozwoju człowieka nie
da się niczym zastąpić.
Wiedza o stosowaniu roślin w lecznictwie, czyli
tak zwane ziołolecznictwo, rozwija się również od
niepam iętnych czasów. Co prawda, odkąd weszły
w użycie syntetyczne środki lecznicze, znaczenie
ziół nieco osłabło. Obecnie jednak, kiedy udosko
nalono metody badania ciał czynnych w surow
cach roślinnych, okazało się, że przeciwko wielu
chorobom, np. serca, przewodu pokarmowego czy
nerek leki roślinne są niejednokrotnie skutecz
niejsze od syntetyków.
Tak zwanym s u r o w c e m l e c z n i c z y m
jest najczęściej część rośliny, na przykład liście,
kw iaty czy korzenie, które człowiek czerpie w
* W p ierw szym w ydaniu k siążka m iała ty tu ł „O ch w a
stach i ich za stosow an iu”.
5
stanie surowym z otaczającej go przyrody. Spe
cyficzne działanie na organizm ludzki lub zwie
rzęcy jest uzależnione od składników zawartych w
danym surowcu, czyli c i a ł c z y n n y c h , takich
jak alkaloidy, glikozydy, olejki eteryczne, sapo
niny, żywice, garbniki, witaminy i wiele innych.
W produkcji roślin istnieje stale aktualny pro
blem konkurencji roślin upraw nych z nie upra
wianymi, które nazwano chwastami. Niezbyt sku
teczna walka z chwastami powoduje w skali rocz
nej straty średnio 500 kg zbóż z hektara lub około
4000 kg okopowych. Walka ta nie jest łatwa;
chwasty w większości odznaczają się niezwykłą
żywotnością, plennością oraz łatwością rozsie
wania.
Celem niniejszej książki jest zaznajomienie Czy
telników z kilkudziesięcioma gatunkam i pospoli
tych, znanych chwastów oraz s p o s o b e m i c h
w y k o r z y s t y w a n i a , między innym i d l a
podtrzymania zdrowia i regenera
c j i s i ł . Chcemy wykazać, jak łatwo i oszczęd
nie, w czasie niedzielnych wycieczek i popołud
niowych spacerów, można pomnożyć i urozmaicić
składniki pokarmowe, wykorzystać w i t a m i n y ,
e n z y m y roślinne, s o l e m i n e r a l n e i m i
k r o e l e m e n t y c h w a s t ó w , niezbędne dla
żywego organizmu szczególnie w okresie wczesnej
wiosny. Najnowsza literatu ra wielu krajów popu
laryzuje ten od lat stosowany sposób wykorzysta
nia pospolitych i nieraz w dużej ilości rosnących
chwastów, niszczonych systematycznie przez rol
ników dużym nakładem sił i środków.
Profesor dr W. Tymrakiewicz, autor podręczni
ka „Atlas chwastów” , w opinii o potrzebie wyda
nia naszej książki napisał: „...przyniesie podwój
ną korzyść: dla rolnictwa jako pomoc w tępieniu
chwastów, na co państwo przeznacza duże sumy,
6
i dla człowieka bezpośrednio, wzbogacając i uroz
maicając składniki odżywcze”.
Korzystając z bogactwa przyrody należy jednak
pamiętać, że obecnie rolnictwo korzysta w walce
z chwastam i i szkodnikami roślin upraw nych
z bardzo aktywnych środków chemicznych, zwa
nych ogólnie p e s t y c y d a m i , w skład których
wchodzą herbicydy, insektycydy, fungicydy i inne.
Spożywanie roślin skażonych tym i środkami
może spowodować u ludzi i zwierząt domowych
•ostre lub przewlekłe zatrucia. Dlatego rośliny do
celów leczniczych czy spożywczych należy zbie
rać w miejscach, w których przedtem w ogóle
lub przynajm niej w okresie 2 miesięcy pestycydy
nie były stosowane.
Książka podzielona jest na cztery rozdziały:
pierwszy, najobszerniejszy, zawiera opisy chwa
stów, podaje ich siedliska, zawartość ciał czyn
nych oraz możliwość zastosowania tych roślin ja
ko surowców leczniczych, przemysłowych czy do
spożycia. Opisując rośliny uznane za chw asty o-
pisaliśmy także różę dziką, bez czarny, jeżynę,
które wprawdzie chwastami nie są, ale są pospo
lite, dostępne i rosną na skrajach pól, na mie
dzach lub w zagajnikach śródpolnych, a nawet
w pobliżu zabudowań. Drugi rozdział zawiera opi
sy i podaje siedliska kilku chwastów silnie tru ją
cych lub szkodliwych dla zdrowia, ażeby Czytel
nicy uniknęli pomyłek przy zbieraniu roślin do
• celów leczniczych czy spożywczych, a także aby
umieli p r z e s t r z e c o t o c z e n i e
(głównie
dzieci!)
przed niebezpieczeństwem przypadkowe
go zatrucia. Trzeci rozdział trak tu je o chwastach
lub roślinach, na które łatwo można się natknąć
w czasie spacerów, a które można wykorzysty
wać w tak zwanej wiosennej kuracji przyrządza
jąc z nich sałatki, soki czy zupy.
7
W rozdziale czwartym podajemy kilka recept
i sposobów przyrządzania herbat ziołowych, które
— u nas jeszcze wcale lub mało znane — we
Francji, w NRD, RFN czy Jugosławii pije się co
dziennie.
Popularyzując wiadomości o pożytecznym w y
korzystywaniu chwastów chcielibyśmy przestrzec
Czytelników przed leczeniem się ziołami bez
uprzedniego zasięgnięcia opinii lekarza. Leczenie
się na własną rękę może być nawet groźne dla
życia.
Najcenniejszym skarbem człowieka jest zdro
wie. Jeśli tą książką choć w m ałym stopniu przy
czynimy się do jego podtrzymania czy poprawy —
osiągniemy nasz cel.
*
*
*
WSTĘP
Umożliwiając korzystanie z książki tym, którzy
nie mieli okazji przyswojenia sobie słownictwa
botanicznego w języku polskim, podajemy w skró
cie objaśnienia najczęściej używanych w tekście
pojęć morfologicznych niektórych części roślin.
Podajemy również sposób przyrządzania z ziół
najprostszych postaci leków.
Roślina wyższa (naczyniowa) składa się z części
podziemnej — k o r z e n i a i nadziemnej — p ę-
d u. Pęd zaś z ł o d y g i , l i ś c i , k w i a t ó w
i pączków.
Korzeń
(radix)
— rozróżnia się korzeń główny
i korzenie boczne. U pewnych grup roślin korzeń
główny zanika i w ytw arzają się korzenie mioteł
kowate. Korzeń główny może być wrzecionowaty,
burakow aty lub bulwiasty.
Pęd
— rozróżniamy pęd główny i pędy boczne,
pędy nadziemne i podziemne, pędy długie i krót-
kopędy, pędy proste, rozesłane, czepne i wijące
się. Pędam i nadzierflnymi płożącymi są np. rozło
gi i wici, a podziemnymi — cebule, bulwy, kłącza
(rhizoma)
i rozłogi podziemne.
Łodyga
— to nadziemna część pędu, z której w y
rastają liście i kwiaty. Łodyga może być zielona
lub zdrewniała, pusta w środku (dęta) lub pełna,
obła, spłaszczona, kanciasta, gładka lub żeberko-
wata. W medycynie używa się nazwy z i e l e
(herba).
Jest to łodyga wraz z liśćmi i kwiatami.
Przy opracowaniu książki korzystaliśmy z cen
nych uwag Profesora doktora hab. Tadeusza Bo-
dalskiego, oraz Docenta doktora hab. Haliny Rząd-
kowskiej-Bodalskiej, za co składam y im serdecz
ne podziękowanie.
Autorzy
Plik z chomika:
Veryperi00
Inne pliki z tego folderu:
Roślin potrzebnych pożytecznych wygodnych osobliwie krayowych 1802rok.pdf
(182351 KB)
Olejki eteryczne 1924rok.pdf
(99098 KB)
900 najlepszych środków domowych przeciw rozlicznym chorobom i cierpieniom człowieka 1843rok.pdf
(95901 KB)
Ziołolecznictwo nasze zioła i leczenie się nimi(1).pdf
(79490 KB)
Zielinska-Elzbieta-Xiega-zielarska.pdf
(70071 KB)
Inne foldery tego chomika:
- - ▉ FILMY - [ 2021 - 2022 ] - CHOMIKUJ
- ◢◤ - FILMY CHOMIKUJ LEKTOR PL
- HISTORIA
- seria 'Rodowody cywilizacji' PIW [pdf ze skanu]
- ZAGADKI, teorie niezgodne z oficjalną nauką
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin