ciasto malimowe.odt

(18 KB) Pobierz

Stracciatella z malinami

Ciasto:
-5 jajek              -250 g cukru              -75 g gorzkiej czekolady
-150 g masła     -50 g kakao                -60 ml mocnej kawy                      -100 g kwaśnej śmietany                    -3 łyżki mleka
-200 g mąki pszennej                -pół łyżeczki sody oczyszczonej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia     -szczypta soli


Masa śmietankowa stracciatella z malinami:
-600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
-250 g serka mascarpone, schłodzonego
-2 – 3 łyżki cukru pudru
-50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
-ok. 700 g malin


Dodatkowo:
-1 szklanka mocnej herbaty
-50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia. W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko – by nie było grudek. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć. W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 – 10 minut przystawką do ubijania białek). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną – zmiksować. Dodać przesianą mąkę  i wymieszać szpatułką – tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

Masa śmietankowa stracciatella z malinami:

Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.

Wykonanie ciasta:

Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.

Włożyć do lodówki na 3 godziny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin