Ciasto:-5 jajek -250 g cukru -75 g gorzkiej czekolady-150 g masła -50 g kakao -60 ml mocnej kawy -100 g kwaśnej śmietany -3 łyżki mleka-200 g mąki pszennej -pół łyżeczki sody oczyszczonej-pół łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli
Masa śmietankowa stracciatella z malinami:-600 ml śmietany kremówki, schłodzonej-250 g serka mascarpone, schłodzonego-2 – 3 łyżki cukru pudru-50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach-ok. 700 g malin
Dodatkowo:-1 szklanka mocnej herbaty-50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia. W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko – by nie było grudek. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć. W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 – 10 minut przystawką do ubijania białek). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną – zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką – tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Masa śmietankowa stracciatella z malinami:
Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.
Włożyć do lodówki na 3 godziny.
GAJOWY1973