2015-N01 Kulinarne Hity.pdf

(25085 KB) Pobierz
,'
..
.
t
'
.
Jak
zgłosić
przepis do publikacji i
zdobyć nagrodę:
'
konto na stronie
www.przyslijprzepis.pl
~
i
dodawaj sw9je sprawdzone przepisy najlepiej
z
dobrej
jakości zdjęciami. Możesz również przysłać
przepis i
zdjęcie
potrawy
listownie
(Przyślij
Przepis!,
skrytka pocztowa 571 08, 53-638
Wrocław
57) lub
e-ma ilem
(przepis@burdamedia.pl).
Zdjęcie przesłane
pocztą
musi
być
na papierze fotograficznym, o wymiarach
13x9 cm.
Zdjęcie przysłane
e-mailem powinno
mieć dużą
rozdzielczość
(minimum 500 kb), zapisane jako jpg.
-...
Załóż
Redaktorka
prowadząca
serwiswww.
przyslijprzepis.pl
BARBARA
BRZEZICKA
PRZYŚLIJ
PRZEPIS
Po publikacji przepisu i
nadesłanego zdjęcia
w
Przyślij
Przepis!
lub
wydaniach
specjalnych
Przyślij
Przepis!
otrzymasz
100
zł! Jeśli przyślesz
przepis bez
zdjęcia
dania, po publikacji dostaniesz 75
zł.
Drodzy Czytelnicy
Zapraszam na
rodzinną
bie-
siadę
przy suto zastawionym
wielkanocnym stole. Trady-
cjonalistom
proponuję żurek
na
białej kiełbasie
i jajka
w majonezowym sosie. Tym,
którzy
szukają
w potrawach
nuty
nowości,
posmakuje
biały
bigos i
kiełbasa
pieczo-
na
z
cydrem. Wszystkich
gości zachwycą
desery: tarta
czekoladowa
z
winogronami,
sernik
z
musem owocowym
czy tort gruszkowy.
tyczę Wesołych świąt!
IJ
Znajdziesz nas
też
na Facebooku
http://www.facebook.comiPrzyslijPrzepis
SPISTREŚCI
Croissanty ze
śmietaną
s.
19
Te i inne sprawdzone przepisy
na www.przyslijprzepis.pl
4
Kuchnia jest
moją
pasją
i
odskocznią
ŻUREK
NA
BIAŁEJ KIEŁBASIE
całkowity
czas:
·
od
codzienności.
.
Lubię poznawać
nowe smaki,
więc
eksperymentuję
.
....
'-'1!9!1~~
SS minut
łym
ogniu.
Wkładamy
pokrojone
SKŁADNIKI
750 mi gotowego
żuru
750 mi bulionu
warzywnego
2
ząbki
czosnku
500 g
białej
surowej
kiełbasy
sól, pieprz
4
średnie
ziemniaki
2
łyżeczki
suszonego
majeranku
marchewka
100 mi
słodkiej śmietany
100 mi
kwaśnej śmietany
1
płaska łyżka mąki
chlebki do podania
ziemniaki i
marchewkę.
Wlewa-
my
żur
i gotujemy 20 minut.
~
Dodajemy
zmiażdżony
PRZYGOTOWANIE
zalewamy bulio-
nem. Dodajemy majeranek
i gotujemy ok. l
O
minut na ma-
O
Kiełbasę
ęczosnek.
Mąkę
mieszamy
z
śmietanami.
Wlewamy
do
zupy.
Doprowadzamy do
wrzenia,
go-
tujemy 3 minuty.
Doprawiamy.
Kiełbasę
wyjmujemy,
kroimy
w l-cm
kawałki.
Wkładamy
do
chlebków, zalewamy
żurkiem.
BIAŁA KIEŁBASA
PIECZONA
z
CYDREM
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Mój autorski
pomysł
na
białą
kiełbasę.
Tak po
polsku: z cydrem,
majerankiem
i
jabłkami.
4
białe
parzone
kiełbasy
soczyste, kwaskowe
jabłko
O
nacinamy delikat-
nie po obu stronach.
Jabłko
kroimy w plasterki. Pora i
cebulę
kroimy w cienkie plasterki.
~
Warzywa układamy
na dnie
Kiełbasy
150 mi cydru
biała część
pora
duża biała
cebula
sól
pieprz
majeranek
ę
naczynia
żaroodpornego
lub blaszki. Na wierzch
układamy
kiełbasę.
Polewamy
ją połową
cydru i posypujemy obficie ma-
jerankiem. Oprószamy
solą
i pie-
przem.
Kiełbasy
pieczemy ponad
~
30 minut w piekarniku roz-
grzanym do 180
(grzałki
góra-
-dół).
W
połowie
pieczenia pole-
wamy
kiełbasę resztą
cydru.
Q
oc
~
Przepisy na szybkie dania znajdziesz na www.przyslijprzepis.pl
· "
7
MUFFINKOWE JAJKA
W MAJ QN EZI E
SKŁADNIKI
Z
przyjemnością
ł.
gotuję
dla
męża
całkowity
czas: lO minut
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do
temperatury 200
oc.
Sześć
foremek na babeczki smarujemy
oliwą. Wkładamy
do naczynia
żaroodpornego.
Do
każdej
fo-
remki wbijamy delikatnie jajko,
tak aby
żółtko się
nie
rozlało.
i znajomych.
Zapraszam na
blaga: bronisla-
.
walO.blox.pl.
~----
........-
.........J
6 jajek
oliwa
sól
6
łyżek śmietany
18%
Sos majonezowy
3
łyżki
majonezu
2
łyżki gęstej śmietany
sól,
biały
pieprz
Dodatkowo
rzodkiewki
sałata
natka pietruszki
szczypiorek
O
Wrzątek
wlewamy do naczynia
do 1/2
wysokości
foremek. Na-
czynie wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 1Ominut. Jajka wyj-
mujemy i studzimy.
~
Każde
jajko solimy, polewa-
ę
my
łyżką śmietany
i skrapia-
4
Robimy sos: majonez mie-
my
oliwą.
Zagotowujemy
wodę.
~
szamy
ze
śmietaną,
dopra-
wiamy
solą
i pieprzem.
Półmisek
dekorujemy
sałatą,
wlewamy
2/3 sosu.
Wykładamy
muffinko-
we jajka, dekorujemy kleksem
sosu,
rzodkiewką
i
natką.
Posy-
pujemy
szczypiorkiem.
WIELKANOCNA
ZUPA CHRZANOWA
całkowity
czas:
45
minut
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Bulion doprowadzamy do
wrzenia.
Szynkę
drobno
kroimy.
Cebulę
obieramy
i
sieka-
my. Na patelni rozgrzewamy
A
Do
bulionu dodajemy ma-
Na4porcje
160 g surowej szynki
włoskiej
O
1,5 l bulionu drobiowego
6 ziemniaków
3
łyżki
chrzanu
cebula
1
łyżka masła
150 mi
śmietany
30%
1
łyżeczka
majeranku
2-3
ząbki
czosnku
kilka piórek szczypiorku
4 jajka
pieprz
sól
masło. Mieszając, podsmażamy
cebulę
i
szynkę
do zrumienienia.
Przekładamy
~jeranek.
Gotujemy
zupę
pod przykryciem,
ziemniaki
będą miękkie.
Pod koniec goto-
wania dodajemy chrzan
i
śmie­
tanę,
ponownie zagotowujemy.
Doprawiamy
solą
i pieprzem.
do
gotującego się
bulionu.
kroimy w
kostkę.
ę
Czosnek kroimy w plasterki.
Smażymy
na patelni z
tłuszczem
po
smażeniu
szynki.
~rzekłada­
my do garnka z bulionem.
~
Ziemniaki
A
Jajka gotujemy na twardo.
W
abieramy ze skorupki,
przekrawamy na
pół.
Na
każdy
talerz
nakładamy
po
dwie
po-
łówki
jajka i nalewamy
zupę
.
Posypujemy posiekanym
szczy-
piorkiem.
Przepisy na tradycyjne dania znajdziesz na
www.przy~UJP..ł'!.tpis.pl
8
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin