2014-12.pdf

(31371 KB) Pobierz
Ludwik Lewin:
langusta na trasie do Santiago de Compostela
więcej na: www.ebook4all.pl
NR
12/2014
CENA
14,99
w tym 8%
VAT
magazyn dla smakoszy
na początek śledź
*
z imbirem na żytnim chlebie
*
w cieście winnym
*
w korzennej marynacie
przejdźmy do karpia
pieczony z sosem chrzanowym
smażony z pomarańczami
i słodka końcówka
galaretka żurawinowa
pierożki z makiem i wiśniami
smakosz w podróży
Lublin
golas biłgorajski
na wigilijnym stole
Brazylia
Boże Narodzenie
w środku lata
Japonia
Takashi Saito,
mistrz sushi z Tokio
+
65
świąteczne
przepisów
na
obiady
*
pierniki
ISSN 1233-2976 INDEKS 403466
pierniczki
więcej na: www.ebook4all.pl
WSTĘPNIAK
więcej na: www.ebook4all.pl
co na wigilię?
Kiedy byłam mała, zawsze myślałam, że to, co u nas
w domu podaje się na wigilię, jest święte i obowiązujące,
i że w każdym polskim domu musi być to samo.
Babcia i mama robiły śledzie (chyba w oleju, a może
w śmietanie?), czerwony barszcz z uszkami, zupy rybną
i grzybową, smażonego karpia, pierogi z kapustą i grzybami,
kapustę z grochem; na deser była makowa strucla i kompot z suszu.
Był też karp w galarecie, którego nie znosiłam. Potem się dowiedziałam,
że przybył z moim tatą, bo w rodzinie mamy wcześniej go nie znano.
Po pierwszej wigilii spędzonej z rodziną męża dopisałam do listy kluski
z makiem, czyli łazanki z masą jak do strucli.
Rozmawiając ze znajomymi pochodzącymi z różnych regionów Polski (jak to
w Warszawie), dowiadywałam się później o innych „obowiązkowych” daniach.
Taki na przykład kolega Łukasz (Beskid Niski) oprotestował stanowczo mój czerwony
barszcz; jego zdaniem jedynie słuszną wigilijną zupą jest żur owsiany.
Justyna z okolic Zakopanego gotuje grochówkę z suszonymi śliwkami, a Staś spod Lublina
twierdzi, że w wigilię człowiek ma pościć i że u niego w domu 24 grudnia jadało się
wyłącznie placki z mąki gryczanej smażone w oleju rzepakowym, przy czym i mąka, i olej
pochodziły z gospodarstwa jego dziadków (Nie wiem, czy rodzina Stasia zdawała sobie sprawę
z tego, że ich postnym daniem były ekskluzywne bliny, w dodatku slowfoodowe!).
Ciekawa byłam, czy Stasiowe rewelacje potwierdzą się podczas wigilii, którą przygotowała dla nas
lubelska knajpka Zielony Talerzyk. Ale nie – wśród mnóstwa dań, które podawało się na wigilię
w domu pani Małgosi, właścicielki Talerzyka, akurat blinów nie było. Były za to kolejne nieznane mi
pozycje „obowiązkowe” – golas biłgorajski, pierogi z makiem i wiśniami oraz galaretka z żurawin.
Jeśli chcielibyście porównać wigilię waszą z lubelską, a może nawet włączyć coś od nich do własnego
wigilijnego menu – zapraszam na stronę 46. Dodam od siebie, że golas jest supersmaczny.
E D Y Ń S K A / A G E N C J A G A
Z E T A
Wesołych świąt, Kochani! Od całej redakcji!
zdjęcie
A
N N A B
grudzień 2014
KUCHNIA
003
zdjęcie na okładce:
Stockfood/Free
więcej na: www.ebook4all.pl
w grudniu
do „Kuchni” wpadli
003
|
004
|
008
|
010
|
spis treści
wtp i k
sę na
wp ł r c w iy
s óp a o nc
k l j o k pnowości,
trendy, informacje
aed s o
k l n a zco
się dzieje w grudniu
ae d r
GOTUJ
k sy
o z knajlepsze
produkty sezonu
p z b jg u n a
śledzie: świeże i solone. Te drugie, jeśli
re ó r d i
lubicie robić wszystko od podstaw, możecie przygotować
sami – przepis na stronie 22
l g m s r ó
nie idę na skróty. Na gościnnych występach
i a itz w
Paweł Oszczyk, szef kuchni restauracji La Rotisserie
w warszawskim Mamaison Hotel Le Regina
k a y a
ciasto piernikowe – znajdziecie tu podstawowe
l sk
przepisy na piernik dojrzewający i choinkowe pierniczki.
Jest też piernik „na szybko”, czyli coś dla spóźnialskich
p z o a j
opowieść wigilijna. Wieczór 24 grudnia
r y k zi
spędzamy w lubelskiej knajpce Zielony Talerzyk
wr t i w g
Boże Narodzenie bez kawałeczka mięsa.
yme e e
Zaprasza Marta Dymek
k o p k o ukarp
według Kucharza Roku 2013
rk o rk
CZYTAJ
f l e o
ad ag o y
Marek Bieńczyk i Tadeusz Pióro
e i t nn
w ł s
o barszczach i barszczykach
p dó
o r żdo
Brazylii po smak. Kolorowa kuchnia
od Rio de Janeiro przez Salvador po Amazonię
f l e o
k l n r yk r e T s y
smutna rewolucja
ei t n
u i a n a n t e s
– o czasach, gdy Włosi zajadali się potrawami z puszki
i mrożonkami, opowiada Tessa Capponi-Borawska
s o ó n ż c ezłoto
wafli. Z wizytą w manufakturze
p s b a yi
andrutów w Kaliszu
f l e o
m ś in c u k w d l ałasuchy
na szlaku
e i t n
y l a z b u i ec
Composteli – Ludwik Lewin o miejscowości A Guarda,
stolicy iberyjskiej langusty
M I R O S Ł A W W
L E K Ł Y
012
|
014
|
Podróżnik i reporter, publikuje m.in. w „Dużym
Formacie”. Jest autorem e-booka „Skąd się
wziąłeś, Franciszku? Reporterska podróż do kraju
papieża”. Wkrótce ukaże się jego książka
„All Inclusive”. Dla nas opisał smaki Brazylii.
024
|
046
|
P A W E Ł O
S Z C Z Y K
057
|
062
|
Szef kuchni La Rotisserie, restauracji warszaw-
skiego Mamaison Hotel Le Regina, dołączył
w grudniu do Ligi Mistrzów. Uwielbia ambitne
kino i życie bez nadęcia. Nie może przekonać się
do salcesonu. Marzy o wyprawie do Azji.
064
|
066
|
074
|
M A Ł G O SI A W O Ł O S Z C Z U K-
-Z N A M I E R O W S K A
I M A R Y SI A Z N A M I E R O W S K A
076
|
080
|
Mama i córka (tu z Franią, córką Marysi).
Małgosia jest współwłaścicielką lubelskiej
knajpki Zielony Talerzyk, Marysia – szefową
kuchni i autorką przepisów wigilijnych.
004
KUCHNIA
grudzi e ń 20 14
zdjęcia (od góry)
ARCHIWUM PRYWATNE, ALBERT ZAWADA/AG, KATARZYNA MARCINKIEWICZ
rysunki
AROBAL
036
|
więcej na: www.ebook4all.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin