Kuchnia włoska.pdf

(16290 KB) Pobierz
ARYSTOTELES
~
Przystawka z
mozzarellą
i awokado ...
„ „ ... „ „
.•
„ „ „ „
3
Przystawka z
mozzarellą
i
szynką parmeńską
.......... 4
Przystawka z
mozzarellą
i truskawkami .................. 5
Grissini
.................................
6
Kanapka z
mozzarellą
............. 7
Placek z Ligurii ...................... 8
Prosciutto e melone ................ 9
Zielone pesto bazyliowe ........ 1O
Krupnik po
trydencku
...........
11
Zupa minestrone .................. 12
Zupa
toscana
...................... 13
Zupa z
białą fasolą
...............
14
Zupa z ciecierzycy ................ 15
Zupa z grzybami
i z olejem z dyni ............. 16
Zupa z kapusty
włoskiej
........ 17
Zupa z orzechami
i ze szczypiorkiem
...........
18
Pizza bianca ....................... 19
Focaccia ............................ 20
Pizza Lazio
..........................
21
Pizza Margherita .................. 22
Pizza marinara ..................... 23
Pizza
neapolitańska
..............
24
Pizza sycylijska .................... 25
Cannelloni nadziewane
mielonym
mięsem
................ 26
Ca nnel Ian i z sosem
beszamelowym
...............
27
Conchiglioni ....................... 28
Lasagne bolognese ............... 29
Lasagne napoi i
....................
30
Penne arabiata ..................... 31
Penne carbonara
..................
32
Spaghetti agi io ol io ............... 33
Spaghetti bolognese ............. 34
Spaghetti
carbonara ............. 35
Gnocchi z sosem
pomidorowym ................ 36
Ravioli z serem ricotta
.........
3 7
Tortellini grzybowe .............. 38
Tortellini serowe
...................
39
Risotto
z
porem ................... 40
Risotto
z
szafranem .............. 41
Bruschetta
..........................
42
Caponata ............................ 43
Carpaccio z
łososia
............... 44
Carpaccio
z
cielęciny
............ 45
Mule w
białym
winie ............ 46
Polenta
...............................
47
Piadina
...............................
48
Saltimboca
a
la romana
z
łososiem
..................... 49
Caprese .............................. 50
Groszek po florencku ............ 51
Klasyczna
sałatka
nicejska .... 52
Mozzarella di bufala
z
rukolą
w duecie ........... 53
Sałatka
z
tuńczykiem
............ 54
Cannoli .............................. 55
Granita ............................... 56
Lody ................................... 57
Pandoro .............................. 58
Panettone ............................ 59
Panna cotta ......................... 60
Spremuta ............................ 61
Tiramisu ............................. 62
Zabaglione .......................... 63
Przystawka
z
mozzarellą
i
awokado
Składniki
jone na
koktajlowe
,
posiekane listki
świeżej
bazylii, orzeszki pi-
niowe.
Składniki
sosu wymie-
szać, zalać sałatkę.
Odsta-
wić
na 15 min, aby
składniki
się przegryzły.
połówki- ~~midorki
~ ~
O
Cl
ci
4
0
opakowania rukoli
lodowa
dojrzałe
awokado
ogórek
5
kuleczek sera mozzarella
6
żółtych
pomidorów
koktajlowych
6
czerwonych
po
midorów
koktajlowych
kilka
gałązek św
i
eżej
bazylii
3
łyżki prażonych
orzeszków
piniowych
pieprz
Sos:
sól
pieprz
łyżeczka
ciemnego cukru
zgnieciony
ząbek
czosnku
sok
z
połowy
limonki
2
łyżki
oliwy
z
oliwek
2
łyżki
wody
sałata
Przygotowanie
W
dużej
misce
wymieszać
ru -
kolę
i
porwaną
na
kawałki
sa-
łatę.
Awokado
obrać, pokroić.
Podobnie
obrać
i
pokroić
zie-
lonego ogórka.
Wrzucić
do sa-
łaty.
kulki mozzarelli po-
krojone w
kosteczkę,
przekro-
Dodać
3
6J
gr=-
Składniki
~
1
Przystawka z
mozzarellą
i
szynką parmeńską
0.11
O
o
3
świeże
figi
3
plasterki mozzarelli
3
p
lasterki
szynki
parmeńskiej
rukola
ocet balsamiczny
łyżeczka
ciemnego cukru
,
Przygotowanie
na
krzyż wstawić
do nagrzanego piekarnika. Za-
piekać
przez
kilkanaście
minut
,
wyj
ąć, w
łożyć
po
kawałku
mozzarelli w
nacięcie
,
zawinąć
w
szynkę parmeńską
i
ułożyć
na
rukoli.
Skropić
octem balsamicznym i
posypać
cukrem trzci-
nowym.
nacięte
Figi
4
-
--
- ==-=-=======
~
1~
o
~
H
~
Przystawka z
Składniki
mozzarellą
i
truskawkami
paczka rukoli
4
plastry mozzarelli
kilka truskawek
sos balsamiczny
łyżka niskosłodzonego dżemu
z
truskawek
~
kubka
jogurtu
naturalnego
Sos balsamiczny
wymieszać
z
łyżką dżemu
truskawkowego. Na
talerzu
rozsmarować
jogurt,
ułożyć warstwę
rukoli, plasterki
mozzarelli i truskawki w plasterkach.
Ułożyć kolejną warstwę
rukoli, mozzarelli i truskawek.
Polać
sosem balsamicznym.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin