Kuchnia włoska.pdf
(
16290 KB
)
Pobierz
ARYSTOTELES
~
Przystawka z
mozzarellą
i awokado ...
„ „ ... „ „
.•
„ „ „ „
3
Przystawka z
mozzarellą
i
szynką parmeńską
.......... 4
Przystawka z
mozzarellą
i truskawkami .................. 5
Grissini
.................................
6
Kanapka z
mozzarellą
............. 7
Placek z Ligurii ...................... 8
Prosciutto e melone ................ 9
Zielone pesto bazyliowe ........ 1O
Krupnik po
trydencku
...........
11
Zupa minestrone .................. 12
Zupa
toscana
...................... 13
Zupa z
białą fasolą
...............
14
Zupa z ciecierzycy ................ 15
Zupa z grzybami
i z olejem z dyni ............. 16
Zupa z kapusty
włoskiej
........ 17
Zupa z orzechami
i ze szczypiorkiem
...........
18
Pizza bianca ....................... 19
Focaccia ............................ 20
Pizza Lazio
..........................
21
Pizza Margherita .................. 22
Pizza marinara ..................... 23
Pizza
neapolitańska
..............
24
Pizza sycylijska .................... 25
Cannelloni nadziewane
mielonym
mięsem
................ 26
Ca nnel Ian i z sosem
beszamelowym
...............
27
Conchiglioni ....................... 28
Lasagne bolognese ............... 29
Lasagne napoi i
....................
30
Penne arabiata ..................... 31
Penne carbonara
..................
32
Spaghetti agi io ol io ............... 33
Spaghetti bolognese ............. 34
Spaghetti
carbonara ............. 35
Gnocchi z sosem
pomidorowym ................ 36
Ravioli z serem ricotta
.........
3 7
Tortellini grzybowe .............. 38
Tortellini serowe
...................
39
Risotto
z
porem ................... 40
Risotto
z
szafranem .............. 41
Bruschetta
..........................
42
Caponata ............................ 43
Carpaccio z
łososia
............... 44
Carpaccio
z
cielęciny
............ 45
Mule w
białym
winie ............ 46
Polenta
...............................
47
Piadina
...............................
48
Saltimboca
a
la romana
z
łososiem
..................... 49
Caprese .............................. 50
Groszek po florencku ............ 51
Klasyczna
sałatka
nicejska .... 52
Mozzarella di bufala
z
rukolą
w duecie ........... 53
Sałatka
z
tuńczykiem
............ 54
Cannoli .............................. 55
Granita ............................... 56
Lody ................................... 57
Pandoro .............................. 58
Panettone ............................ 59
Panna cotta ......................... 60
Spremuta ............................ 61
Tiramisu ............................. 62
Zabaglione .......................... 63
Przystawka
z
mozzarellą
i
awokado
Składniki
jone na
koktajlowe
,
posiekane listki
świeżej
bazylii, orzeszki pi-
niowe.
Składniki
sosu wymie-
szać, zalać sałatkę.
Odsta-
wić
na 15 min, aby
składniki
się przegryzły.
połówki- ~~midorki
~ ~
O
Cl
ci
4
•
0
opakowania rukoli
lodowa
•
dojrzałe
awokado
•
ogórek
•
5
kuleczek sera mozzarella
•
6
żółtych
pomidorów
koktajlowych
•
6
czerwonych
po
midorów
koktajlowych
•
kilka
gałązek św
i
eżej
bazylii
•
3
łyżki prażonych
orzeszków
piniowych
•
pieprz
Sos:
•
sól
•
pieprz
•
łyżeczka
ciemnego cukru
•
zgnieciony
ząbek
czosnku
•
sok
z
połowy
limonki
•
2
łyżki
oliwy
z
oliwek
•
2
łyżki
wody
•
sałata
Przygotowanie
W
dużej
misce
wymieszać
ru -
kolę
i
porwaną
na
kawałki
sa-
łatę.
Awokado
obrać, pokroić.
Podobnie
obrać
i
pokroić
zie-
lonego ogórka.
Wrzucić
do sa-
łaty.
kulki mozzarelli po-
krojone w
kosteczkę,
przekro-
Dodać
3
6J
gr=-
Składniki
~
1
Przystawka z
mozzarellą
i
szynką parmeńską
0.11
O
o
•
3
świeże
figi
•
3
plasterki mozzarelli
•
3
p
lasterki
szynki
parmeńskiej
•
rukola
•
ocet balsamiczny
•
łyżeczka
ciemnego cukru
,
Przygotowanie
na
krzyż wstawić
do nagrzanego piekarnika. Za-
piekać
przez
kilkanaście
minut
,
wyj
ąć, w
łożyć
po
kawałku
mozzarelli w
nacięcie
,
zawinąć
w
szynkę parmeńską
i
ułożyć
na
rukoli.
Skropić
octem balsamicznym i
posypać
cukrem trzci-
nowym.
nacięte
Figi
4
-
--
- ==-=-=======
~
1~
o
~
H
~
Przystawka z
Składniki
mozzarellą
i
truskawkami
•
paczka rukoli
•
4
plastry mozzarelli
•
kilka truskawek
•
sos balsamiczny
•
łyżka niskosłodzonego dżemu
z
truskawek
•
~
kubka
jogurtu
naturalnego
Sos balsamiczny
wymieszać
z
łyżką dżemu
truskawkowego. Na
talerzu
rozsmarować
jogurt,
ułożyć warstwę
rukoli, plasterki
mozzarelli i truskawki w plasterkach.
Ułożyć kolejną warstwę
rukoli, mozzarelli i truskawek.
Polać
sosem balsamicznym.
5
Plik z chomika:
kasia999kkk
Inne pliki z tego folderu:
Cymes czyli kuchnia żydowska 1988.pdf
(20425 KB)
Anna Czerni - Włoskie potrawy na polskim stole 1973.pdf
(14282 KB)
Grażyna Strumiłło-Miłosz - Kuchnia narodów Kaukazu 1978.pdf
(15496 KB)
Maciej E. Halbański - Domowa kuchnia francuska 1975.pdf
(15151 KB)
Maciej E. Halbański - Co jedzą nad Dunajem 1977.pdf
(19326 KB)
Inne foldery tego chomika:
Chwila dla Ciebie przepisy kulinarne
Ciasta
Ciasta Domowe
Dobre Rady przepisy kulinarne
Gotuj krok po kroku
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin