Zupa z dyni z porem, suszonymi grzybami i pistacjami.pdf

(1376 KB) Pobierz
07.01.2014
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Blox.pl
Radio
Zupa z dyni z porem, suszonymi grzybami i pistacjami.
Gazeta Wyborcza
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
15 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
tarzynkow o
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
tarzynka
Tu piszę o gotowaniu:
tarzynkowo.com
Tutaj zaś o tym, jak fotografuję
(dopiero się uczę) i nie tylko:
aparat-i-chochla.blogspot.com/
Nie do końca się zgadzam z tym, że trzeba być na
facebooku
, ale jestem:
www.facebook.com/tarzynkowo
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
tarzynkowo
Blog pisze
tarzynka
47827
44
71
31.10.2012 11:52
ZUPA Z DYNI Z POREM, SUSZONYMI GRZYBAMI I
PISTACJAMI.
0
Lubię to!
0
Ta zupa jest pyszna. Niesamowita. Inna niż typowe zupy dyniowe (takie z mleczkiem
kokosowym - tego połączenia nie lubię) z którymi mi trochę nie po drodze. Z samą dynią
również nie do końca się zgadzamy, ale przez
Beę
co roku jesienią wypróbowuję nowe
przepisy. Ma dziewczyna siłę przekonywania, bo się nie zniechęcam. Choć z drugiej
strony wśród iluś receptur, które dostały status: nie do powtarzania, jest parę z tagami:
pyszne, niesamowite, będę robić na pewno.
Zupa z dyni i pora z akcentem grzybów suszonych i pistacji
składniki na ok. 6 porcji:
- 1/2 kg
przecieru z dyni
magazyn-kuchnia.pl/blogi/tarzynkowo/2012/10/zupa_z_dyni_z_porem_suszonymi_grzybami_i_pistacjami/1
1/3
07.01.2014
Zupa z dyni z porem, suszonymi grzybami i pistacjami.
- biała i jasnozielona część sporego pora (160 - 200 g)
- 2 łyżki oleju lub masła
- spora garść suszonych grzybów (80 - 100 g)
- 1 l bulionu
- 1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
- sól
- pistacje (ilość wg. upodobań)
Grzyby umyć i zalać wodą tak by je pokrywała. Odstawić na parę godzin.
Pora umyć i pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć go mieszając.
Dodać dynię i bulion. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2
godziny. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Grzyby ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły (trwa to ok. 1/2 godziny).
Zupę zmiksować. Dodać grzyby (można je pokroić na mniejsze kawałki) wraz z wywarem.
Zagotować. Przyprawić gałką muszkatołową i solą. Podawać z pistacjami.
Można dodać do niej śmietany. Też starty twardy ser: parmezan, a jeszcze lepiej oscypek.
Bez tych dodatków też jest dobra.
Nie miałam raz przecieru i dynię (ok. 700 g) pokroiłam w kostkę uznając, że jak ją dodam
do podsmażonego pora i podleję paroma łyżkami wody, pogotuję do miękkości (ok. 20
minut) i zmiksuję, potem zaś zaleję bulionem i dalej będę postępować wg. przepisu, to
będzie ok. Nie było rzeczywiście źle, ale musiałam dość często mieszać, bo zupa miała
tendencję do przystawania do dna. Normalnie tak się nie dzieje. Zmiksowanie pora już po
długim gotowaniu z przecierem z dyni jest jednak lepsze.
Te 2 godziny gotowania naprawdę dużo dają. Smaki się w sposób magiczny przegryzają,
przenikają i wychodzi coś pysznego.
Zupa jest bardzo gęsta, jeśli ktoś takiej nie lubi, można ją rozrzedzić esencjonalnym
bulionem - wtedy będzie więcej porcji.
Używam zazwyczaj bulionu drobiowego. Czasem
warzywnego.
Zimno tak, że aż strach. To zupa na rozgrzanie, na rozgrzanie serc
. Od razu robi się od niej cieplej i weselej. W kochanym towarzystwie...
magazyn-kuchnia.pl/blogi/tarzynkowo/2012/10/zupa_z_dyni_z_porem_suszonymi_grzybami_i_pistacjami/1
2/3
07.01.2014
Zupa z dyni z porem, suszonymi grzybami i pistacjami.
Przepis z październikowej "Kuchni" z 2010 roku. Zachwycił mnie i wszedł do stałego
repertuaru. Praktycznie bez zmian, jeśli to z niewielkimi.
Zobacz więcej:
dynia, pistacje, por, suszone grzyby
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
tarzynkowo.
ZOBACZ TAKŻE
Tarta z łososiem i mozzarellą
Brak czasu zabieganie, kto tego nie dośw iadcza
szczególnie przed św iętami, a jeść trzeba! M...
8 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/spraw dzonakuchn
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto
naleśnikow e 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2
jajka...
5 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/kulinarne-
przyg
Orange&cheese cupcakes
Pomarańcze są teraz "tanie jak barszcz",
zrobiłam w ięc z nich krem i syropu do babeczek.
Sk...
5 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/straga
Kokosowa Kostka przepis na
najlepsze kokosanki
Kokosanki przepis
błyskaw iczny
w czoraj
magazyn-kuchnia.pl/blogi/granita-z-kiw i
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/tarzynkowo/2012/10/zupa_z_dyni_z_porem_suszonymi_grzybami_i_pistacjami/1
3/3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin