Antrykot po włosku.doc

(24 KB) Pobierz
Antrykot po włosku

Antrykot po włosku

 

Składniki:

2 cebule

3 marchewki

100 g szpiku wołowego

4 łyżki oleju

4 porcje antrykotu (po 200 g)

po sporej szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu

10 małych marynowanych cebulek

2 łyżki masła

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

brokuły

 

Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Marchewkę obgotuj i pokrój w paseczki. W małym garnku zagotuj trochę wody z solą. Szpik pokrój na 4 plastry jednakowej grubości, ułóż na sicie i włóż na 3 minuty do wrzącej wody, po czym ostudź.

 

Następnie rozgrzej na patelni łyżkę oleju i usmaż na nim na złocisty kolor cebulę. Potem dodaj marchewkę i duś razem z cebulą przez 5 minut. Na pozostałym oleju smaż steki (z każdej strony 3 minuty), usmażone ułóż na podgrzanym talerzu, posól i popieprz.

 

Na pozostałym tłuszczu podgrzej cebulki. Steki obłóż cebulką i szpikiem, na wierzchu ułóż duszone marchewki.

 

Danie udekoruj ugotowanymi różyczkami brokułów i marchewką. Odpowiednimi dodatkami będą makaron wstążki lub ziemniaki posypane pietruszką i zieloną sałatą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin