NALEWKA NA ŚLIWKACH.doc

(12 KB) Pobierz

NALEWKA NA ŚLIWKACH

 

Śliwkowa mieszana - ("Polskie Nalewki i Wódki" - Andrzej Fiedoruk)
Składniki:
1 kg węgierek
10 dag suszonych śliwek (nie mylić z wędzonymi o wiele popularniejszymi w sklepie)
3 dag rodzynek
laska wanilii
0,5 kg cukru
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki 40%
Wykonanie: Umyć i pozbawić pestek śliwki. Zachować co dziesiątą pestkę i razem ze śliwkami wrzucić do naczynia. Dodać suszone śliwki, rodzynki oraz cukier. Spirytus wlać dopiero wtedy gdy owoce puszczą sok a cukier się rozpuści. Trzymać miesiąc w cieple, często potrząsając naczyniem. Po tym czasie nalew zlać, a owoce zalać wódką i dodać wanilię. Po dwóch tygodniach zlać powstały płyn i oba nalewy połączyć. Po tygodniu przefiltrować i odstawić na kolejne pół roku.

Suszone śliwki dodają do smaku drugie dno, do tego jeszcze rodzynki i wanilia :) Mam duże oczekiwania jeżeli chodzi o tą nalewkę. Jedyne co mi pozostaje to czekać, aż będzie gotowa :)

 

 

Śliwówka II

Składniki:
2 kg dojrzałych śliwek
2 litry spirytusu
0,5 litra wody
0,5 kg cukru
Wykonanie:
Śliwki umyć i pozbawić pestek jednakże 30 pestek zachować i utłuc np. młotkiem. Aby odpryski pestek nie "latały" po całej kuchni można przykryć je ręczniczkiem i uderzać przez płótno. Śliwki i utłuczone pestki należy połączyć z litrem spirytusu i zamknąć w szklanym naczyniu. Zostawić na 4 miesiące w jasnym miejscu, np. parapecie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin