NALEWKA NA ŚLIWKACH
Śliwkowa mieszana - ("Polskie Nalewki i Wódki" - Andrzej Fiedoruk)Składniki:1 kg węgierek10 dag suszonych śliwek (nie mylić z wędzonymi o wiele popularniejszymi w sklepie)3 dag rodzyneklaska wanilii0,5 kg cukru0,5 l spirytusu0,5 l wódki 40%Wykonanie: Umyć i pozbawić pestek śliwki. Zachować co dziesiątą pestkę i razem ze śliwkami wrzucić do naczynia. Dodać suszone śliwki, rodzynki oraz cukier. Spirytus wlać dopiero wtedy gdy owoce puszczą sok a cukier się rozpuści. Trzymać miesiąc w cieple, często potrząsając naczyniem. Po tym czasie nalew zlać, a owoce zalać wódką i dodać wanilię. Po dwóch tygodniach zlać powstały płyn i oba nalewy połączyć. Po tygodniu przefiltrować i odstawić na kolejne pół roku.Suszone śliwki dodają do smaku drugie dno, do tego jeszcze rodzynki i wanilia :) Mam duże oczekiwania jeżeli chodzi o tą nalewkę. Jedyne co mi pozostaje to czekać, aż będzie gotowa :)
Śliwówka IISkładniki:2 kg dojrzałych śliwek2 litry spirytusu0,5 litra wody0,5 kg cukruWykonanie:Śliwki umyć i pozbawić pestek jednakże 30 pestek zachować i utłuc np. młotkiem. Aby odpryski pestek nie "latały" po całej kuchni można przykryć je ręczniczkiem i uderzać przez płótno. Śliwki i utłuczone pestki należy połączyć z litrem spirytusu i zamknąć w szklanym naczyniu. Zostawić na 4 miesiące w jasnym miejscu, np. parapecie.
Julenty