owoce właściwości.doc

(59 KB) Pobierz

Ananas

Smak i energia:  Słodki / kwaśny / ciepły /   V- KP + (bardzo kwaśny lub niedojrzały)

Właściwości:  Moczopędny, przeczyszczający, napotny. Zawiera sporo manganu (zdrowe kości), witaminy A, C, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy), soli mineralnych jak wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód, miedź i cynk. Obfituje w błonnik, kwasy organiczne i bromelainę (enzym trawiący białko), która działa przeciwzapalne, przeciwobrzękowo i przeciwbólowo a także rozrzedza krew (zapobiega zakrzepom).

Wskazania: Oczyszcza wątrobę, pomaga w dolegliwościach gastrycznych, korzystny w osteoporozie, żółtaczce, miażdżycy. Aby ograniczyć palenie i toksyczności nikotyny - żuć małe kawałki owoców z pół łyżeczki miodu. Zewnętrznie - idealny kosmetyk dla skóry naczynkowej, trądzikowej, zanieczyszczonej i z przebarwieniami.

Środki ostrożności:  Sok zaostrza Pitta. Ananasów należy unikać w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz przy nadkwaśności soku żołądkowego. Nie podawać dzieciom poniżej 7 lat. Nie jeść też na czczo w godzinach porannych. Niedojrzałe ananasy mogą powodować poronienia i obfite krwawienia podczas menstruacji.

 

Arbuz,Melon

Smak i energia:  Słodki / zimny /  P- K+ V + (w nadmiarze)

Właściwości:  Afrodyzjak. Nasiona arbuza równoważą vata. Zwiera sporo beta-karotenu, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i witaminy C, B1, B2, B3 i B6 , minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, trochę miedzi, żelaza i cynku. Jest orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie. To bogate źródło likopenu i glutationu, przeciwutleniaczy (likopen obniża ryzyko powstania wielu nowotworów) oraz cytruliny stymulującej odporność. Arbuz działa słabo przeciwbakteryjnie i przeciwzakrzepowo, moczopędnie (oczyszcza organizm z toksyn). Miąższ i sok polecany w stanach podgorączkowych. Skuteczny w leczeniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami pracy serca i nerek.

Wskazania:  W lecie na podwyższone Pitta: udar słoneczny, gorączkę, pragnienie, złość, drażliwość, także na palenie przy oddawaniu moczu. Oczyszcza krew, tkanki, leczy krwawienie z dziąseł i owrzodzenia w jamie ustnej, działa antyseptyczne. Na trądzik i wysypki, nacierać skórę  przed snem. Czyści nerki, (jeść 3 godziny po posiłku lub na czczo).

Przeciwwskazania:  Jeść osobno, unikać spożywania w nadmiarze, na noc, podczas chłodu i deszczu.

 

Banan

Smak i energia: Słodki / ściągający / ochładzający /  V - K + P + (w nadmiarze)

Niedojrzałe:  Ściągający  PK - V +

Właściwości: Ściągający, ochładzający, bardzo odżywczy, wzmocniający, afrodyzjak. Zawiera sporo węglowodanów, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, wit. B3, B5, B6, PP, C, żelaza, miedzi, cynku, jodu i manganu.

Wskazania:  Niedojrzałe dobre na biegunkę, wymioty, obrzęki, kaszel ze śluzem, krwawienia płuc, nerwy, alkoholizm, na  nadciśnienie tętnicze, choroby serca, hemoroidy, podczas gorączki. Z ghee i kardamonem łagodzi hipoglikemię, zaparcia i skurcze mięśni. Dojrzały buduje mięśnie i tkankę tłuszczową, korzystny na stan nerwów i tkanki układu rozrodczego.

Środki ostrożności:  Powinny go uniakć osoby z pobudzonym Pitta z owrzodzeniami (jest trudny do strawienia). Po zjedzeniu banana nie pić płynów przez jedną godzinę.

 

Brzoskwinia

Smak i energia:  Słodka / ściągająca lub kwaśna / gorąca / ostra / V- PK +

Właściwości:  Łagodząca, zasadotwórcza, moczopędna i przeczyszczająca. Bogata w węglowodany, błonnik, fosfor, witaminę C, potas, beta-karoten, witaminy z grupy B, PP, magnez, żelazo i wapń, bor (podnosi poziom estrogenu i przeciwdziała osteoporozie), selen, mangan, cynk, miedź. Antyrakowa (zapobiega zwłaszcza rakowi jelita grubego) i oczyszczająca organizm z toksyn.

Wskazania:  Gorączka, kaszel, stres, reumatyzm, anemia, leczenie uszkodzonych tkanek. Zewnętrznie wykorzystywana w całości w kosmetyce, można użyć w formie surowej papki na piękną skórę (oczyszcza, odżywia). 

Przeciwwskazania:  Jedzona w nadmiarze pogarsza stan u osób Pitta. Zielone, niedojrzałe drażnią żołądek. W pestkach zawarta jest niebezpieczna substancja trująca - kwas cyjanowodorowy, dlatego należy pamiętać, że choć wykorzystuje się je w kosmetyce nie wolno ich zjadać (w starożytności wykonywano za ich pomocą wyroki śmierci).

 

Cytryna

Smak i energia: Kwaśna / ściągająca / zimna /  V - P + (tylko w nadmiarze) K-

Właściwości:  Wykrztuśna, ściągająca, pobudzająca trawienie, sok żołądkowy. Owoc zawiera witaminy C, A, E, B1, B2, B3, B6, P oraz potas, sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod. Oczyszcza krew, oczyszcza z flegmy i służy znakomicie do detoksykacji. Redukuje tkankę tłuszczową, stymuluje przepływ żółci, rozpuszcza kamienie żółciowe, reguluje czynności wątroby, śledziony i trzustki. Olejek lotny z cytryny posiada właściwości antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega choróbom układu krążenia oraz krwawiącym dziąsłom.

Wskazania:  Gorące lato, udar słoneczny (w szczególności z solą), gorączka, suchość i gorąco skóry, gasi pragnienie, zatrzymuje krwawienie, dobra dla płuc, nerek, macicy i przewodu pokarmowego, na zapalenia, przeziębienia, grypę, ból gardła, zaburzenia trawienia, cukrzycę, szkorbut, reumatyzm, dnę moczanową, nerwobóle, zgagę. Do użytku zewnętrznego na ukąszenia owadów, nerwobóle, grzybicę, jako środek dezynfekujący. Sok z cytryny znakomici czyści, rozjaśnia i normalizuje cerę, pielęgnuje paznokcie i włosy.

Środki ostrożności:  Nie należy przyjmować z mlekiem, z mango i gdy cierpi się na wrzody przewodu pokarmowego.

 

 

Daktyl

Smak i energia:  Słodki / zimny /  VP - K + (w nadmiarze) V + ( jeśli suszone)

Właściwości: Odżywczy, jeden z lepszych owoców wzmacniających i doskonałe źródło energii, ogólnie łagodzący. Afrodyzjak. Przeczyszczający, wykrztuśny. Źródło cukrów i naturalnych salicylanów, działających jak aspiryna. Zawiera witaminę A, C, B1, B2 i PP, sporo potasu (na obniżenie ciśnienia), żelazo, fosfor i magnez, sporo błonnika (zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi), łagodzi objawy menopauzy. Ma właściwości przewbólowe, przeciwzapalne i przecizakrzepowe, dzięki zawartości antyoksydantów wzmacnia organizm.

Wskazania:  Mieszanka z dodatkiem migdałów szczególnie polecana jest do regeneracji osłabionych dzieci. Pomocny w chorobach płuc, rekonwalescencji, przy kaszlu, gorączce, astmie i wzmacnienia systemu rozrodczego.

 

 

Figa

Smak i energia:   Słodka / ściągająca / zimna /  VPK + (lekko) V + (silnie - suszone)

Właściwości: Odżywcza, przeczyszczająca, przeciwbakteryjna. Afrodyzjak. Zawiera węglowodany, pektyny, błonnik, wit. C, z grupy B, karoten, bogata w potas (obniża cisnienie), wapń, magnez i fosfor. Figa jest dobrym źródłem żelaza i doskonałym budowniczym krwi. Zawiera więcej wapnia niż mleko i więcej potasu niż banany (buduje tkankę kostną). Obniża poziom cukru we krwi. Suszona silne antynowotworowa.

Wskazania:   Na problemy z układem moczowym, zaparcia, kamienie w pęcherzyku żółciowym,

choroby wątroby, nerek, przewlekły kaszel, pomaga obniżyć wagę, niszczy glisty, korzystna na hemoroidy i zaburzenia przewodu pokarmowego. Żucie figi wzmacnia zęby, język i dziąsła, na ból gardła - powlekają gardło ochronną warstwą. Regularnie jedzenie może zmniejszać guzy nowotworowe i chroni przed rakiem piersi po menopauzie.

 

 

Granat

Smak i energia:   Słodki / ściągający / kwaśny / gorący / zimny / PK - V + (słodkie) P + (kwaśne)

Właściwości:  Ściągający, kwaśny i cierpki. Słodkie odmiany są najlepsze. Granat buduje krwinki czerwone, zawiera kwasy organiczne, błonnik, antyutleniacze, żelazo, potas. Chroni oranizm przed wolnymi rodnikami, podnosi odporność, zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Wskazania:   Oczyszcza krew, żółć, pomaga na niestrawność, w kamicy żółciowej, nadkwaśności, gorączce, malarii, biegunkach, nadmiernym poceniu się, ból gardła - płukać, na  tasiemca. Dobre dla serca, umysłu, na niedokrwistość.

 

 

Grejpfrut

Smak i energia:   Kwaśny / gorący / gorzki VK - P + 

Właściwości:  Pobudzający, wykrztuśny. Zawiera kwasy organiczne, węglowodany, dużo witaminy C i z grupy B, E i P, potas. Wykazuje działanie antyrakowe. Ekstrakt z nasion pomocny w leczeniu grzybicy, jest naturalnym antybiotykiem, zwalcza wirusy i pasożyty. Wspomaga leczenie wrzodów przewodu pokarmowego.

Wskazania:  Zaflegmienie, nadwaga (trawi cukry i tłuszcze), pobudza wątrobę i trzustkę, pomaga leczyć układ sercowo-naczyniowy, chroni tętnice (obniżając poziom cholesterolu).

 

Gruszka

Smak i energia:   Słodka / ściągająca / zimna /  PK - V +  (oprócz pieczonej) K + (bardzo słodka)

Właściwości:  Odżywcza, przeczyszczające, antykaszlowa. Zawiera sporo potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, K, A i E oraz witamin z grupy B. Duża dawka antyoksydantów i błonnika sprawia, są wskazana jest w profilaktyce chorób układu krążenia. Polecana na nadciśnienie. Błonnik pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Dobra dla alergików.

Wskazania:  Rekonwalescencja po chorobach płuc (z kardamonem, goździkami, imbirem i cynamonem), gorączka, brak apetytu, dolegliwości gastryczne, nadkwaśność, przewlekłe choroby woreczka żółciowego, nadmierne pragnienie, dna moczanowa, zaburzenia żołądkowe, powiększenie wątroby, hemoroidy.

Środki ostrożności:  Nie jeść przy zapaleniu stawów, wzdęciach.

 

Jabłko

Smak i energia:   Słodkie / ściągające / czasem kwaśne / zimne / PK - V + (w nadmiarze). Gotowane z cynamonem neutralne dla wszystkich dosz VPK =

Właściwości:  Ściągające, chłodzące. Zawiera sporo wit. C, C, A, B1, B2, PP i B3 oraz potas, fosfor, wapń, sód, magnez, żelazo łatwo przyswajalne przez organizm. Posiadają błonnik, kwasy organiczne (działające na organizm alkalizująco), węglowodany, pektynę, Jedzone na surowo zmiejszają poziom cukru we krwi (nie dotyczy to soków pozbawionych błonnika). Skórka jest bogata w wapń. Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu, usprawnia pracę mięśni i obniża ciśnienie krwi. Kwercetyna, silny przeciwutleniacz, uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia działanie witaminy C. Pektyny, wymiatają z jelit szkodliwe produkty przemiany materii, regulują wypróżnienia, zmniejszają wchłanianie cholesterolu oraz dają uczucie sytości. Działa przeciwmiażdżycowo, łagodnie moczopędnie. To także pomoc przy biegunkach (gotowane) i zaparciach (surowe). Dla doszy Vata lepsze są pieczone lub kwaśne jabłka.

Wskazania: Biegunka, krwawienia lub owrzodzenia jelit, przewlekłe zapalenie jelit (pektyny ułatwiają wydalanie stolca i gojenie uszkodzeń, wiążą też szkodliwe związki w układzie pokarmowym), krwawienie z dziąseł, opryszczka, wirusy, nadmiar kwasów żołądkowych. Jabłka chronią od promieniowania rentgenowskiego, obniżają ciśnienie krwi, korzystne dla żołądka, jelita grubego i przy infekcjach. 

 

Jagoda

Smak i energia:  Słodka / kwaśna / cierpka (niedojrzała) / zimna / PK - V +

Właściwości:  Niedojrzały owoc oraz liście mają działanie ściągające. Dobre źródło kwasu foliowego, fitoestrogenów i flawonoidów, błonnika. Neutralizuje wolne rodniki, zabija wirusy i bakterie, obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera substancje, które uelastyczniają naczynia krwionośne i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek. Usuwa z organizmu toksyny, polecana przy różnego rodzaju zatruciach.

Wskazania:  Korzystne dla osób o słabym wzroku. Zapobiega też jaskrze czy zaćmie. Borówka amerykańska, ze względu na bogactwo kwasu foliowego, jest wskazana dla kobiet planujących ciążę i spodziewających się dziecka, wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Chroni przed infekcjami układu moczowego, np. zapaleniem pęcherza. Reguluje gospodarkę cukrową, zmniejsza gorączkę, biegunkę i czerwonkę. Pomocna na pęcherz i drogi moczowe. Zawiera taniny niszczące wirusy.

 

Jeżyna

Smak i energia:  Słodka / kwaśna / cierpka (niedojrzała) / zimna / PK - V +

Właściwości:  Niedojrzała oraz liście ściągająca. Zawiera cukry, kwasy organiczne - jabłkowy i winny, aktywne i pomagające w trawieniu antocyjanki, sole mineralne oraz liczne witaminy. Przy przeziębieniach i grypie działa napotnie i wykrztuśnie. Liście i kwiaty mają podobne choć nieco słabsze właściwości. Liście zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, inozyt, witaminę C i sole mineralne. Napar działa ściągająco, dezynfekujgco, moczopędnie i przeciwbiegunkowo. Korzystny przy przeziębieniach, kaszlu i katarze oraz przy grypie jako środek napotny i wykrztuśny. Liście wykazują działanie przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne na przewód pokarmowy, korzystne też dla małych dzieci.

Wskazania:  Liście jeżyny leśnej zmieszane z liśćmi poziomki leśnej, maliny, marzanki i szczypty tymianku dają doskonałą herbatę. Napar taki działa lekko moczopędnie i wykrztuśnie. Pomaga odbudować krew, korzystne na czerwonkę i biegunkę, hemoroidy, ukąszenia owadów, użądlenia. Kora jest stosowana zewnętrznie na stany zapalne. Proszek z nasion przydatny w cukrzycy, na ograniczenie cukru w moczu i nadmierne pragnienie.

 

 

Limonka

Smak i energia:  Kwaśna / lekko gorzka / zimna / VP + (nadmiar) K +

Właściwości:  Pobudza trawienie. Zawiera dużą ilość witaminy C, także wapń, fosfor i potas. Oczyszcza organizm. Zimą, aby nie wychłodzić organizmu dobrze łączyć sok z limonki czy cytryn z ciepłą wodą, miodem i rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, cynamon i goździki.

Wskazania:  Płukanie gardła, zmniejsza otyłość i cholesterol. Idealna na letnie upały.

 

 

 

 

Malina

Smak i energia:  Słodka / kwaśna / cierpka (niedojrzałe) / zimna / PK - V +

Właściwości:  Niedojrzała oraz liście ściągająca. Zwiera witaminy C, E, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy), K, wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, pektyny. Liście są bogate w garbniki, polifenole, wapń, żelazo, miedź. Działa napotne (dzięki zawartości kwasu salicylowego), przeciwgorączkowo – pobudza produkcję potu, który, parując, obniża temperaturę ciała. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, wzmacniające odporność, a ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego polecana jest kobietom w czasie menstruacji oraz planującym ciążę.

Wskazania:  Poprawa witalności seksualnej, leczenie wątroby, biegunka. Liść na zapobieganie poronieniom i poranne mdłości. Na krwawienia z dziąseł lub obfite miesiączki - ok. 10 malin, 2 - 3 razy dziennie. Korzystna na otyłość, dnę moczanową, zapalenie stawów, cukrzycę, zaparcia, nadciśnienie, kamienie nerkowe, i zmniejszenie bóli porodowych.  

Środki ostrożności: Jedzenie więcej niż dwie garści maliny w tym samym czasie może spowodować wymioty.

 

Mandarynka

Smak i energia:  Słodka / kwaśna / zimna /  VP - K + P + (nadmiar)

Właściwości:  Wykrztuśne, pobudzające. Zawiera kwasy organiczne działające oczyszczająco na organizm, witaminy: A, B1, B6, PP, C, kwas foliowy, magnez, fosfor, potas i wapń. W skórce znajduje się związek o nazwie salvestrol Q40, który w tkance nowotworowej przekształca się w toksyczną substancję niszczącą tk. nowotworową.

Wskazania:  Wzmacnia  apetyt, pomaga w zaflegmieniu, kaszlu.

Przeciwwskazania:  Ostre stany Pitta.

 

Mango

Smak i energia:

Żółte dojrzałe mango: Słodkie / zimne / VP - K +

Zielone niedojrzałe mango: Kwaśne / cierpkie / zimne /  VK - P +

Właściwości:  Moczopędne, ściągające i chłodzące. Bogate w witaminę C, E, A, PP, z grupy B oraz magnez, potas, miedź, jod, bor, cenny lupeol, należący do związków triterpenowych o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Pestki mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Wskazania:  Słabe trawienie, zaparcia, niska witalność i siła, wytworzenie zdrowego nasienia, polepszenie stanu skóry. Dobre dla kobiet w ciąży oraz karmiących.

 

 

Morela

Smak i energia:   Słodka / kwaśna / gorąca /  VK -  P + (w nadmiarze)

Właściwości:  Zawiera sporo żelaza, potasu, wapnia, fosforu. Doskonałe źródło beta-karotenu, wit. B1, B2, B6, E, C i PP. Zawartość określonych witamin i związków mineralnych sprawia, że wzmacnia kości, regeneruje wycieńczony organizm, działa krwiotwórczo i zasadotwórczo.

Wskazania:  Na zaparcia, choroby skóry i jej ładny wygląd, schorzenia mięśni, nerwów, menopauzę, osteporozę (jeść codziennie kilka suszonych), wyczerpanie, anemię, na kaszel.

 

 

Papaya

Smak i energia:   Słodka / kwaśna / gorąca / V - PK +  (w nadmiarze)

Wskazania:  Wspomaga trawienie, pobudzająca, przeczyszcza. Zawiera witaminy C, E, z grupy B (w tym kwas foliowy), magnez, potas, cynk, żelazo, błonnik. Owoce dostarczają wielu przeciwutleniaczy, np. luteiny korzystnie wpływajacej na wzrok. Inny to arginina, odgrywający ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby i układu krwionośnego i korzystnie wpływający na męską płodność. Zawiera też papainę, enzym uczestniczący w trawieniu białek. Rozkłada on białka budujące pasożyty, bakterie i grzyby, dlatego papaya od wieków stosowana jest w leczeniu chorób pasożytniczych układu pokarmowego, a także przy wzdęciach i problemach trawiennych. Ma działanie przeciwzapalne.

Wskazania:  Rekonwalescencja, zaburzenia trawienia, choroby trzustki (reguluje metabolizm cukru), kaszel, robaki, astma, bóle pleców, zaburzenia jelita grubego, wątroby i śledziony choroby, przewlekłe choroby, zapobiega atakowi serca. Zewnętrznie środek skórki wcierać na wypryski i zapalenia skóry.

 

Pomarańcza

Smak i energia:  Słodka / kwaśna / gorąca /  V- K + P + ( w nadmiarze lub mocno kwaśne odmiany, słodkie są dla Pitta lepsze).

Właściwości: Pobudzająca, źródło przeciwutleniaczy (polifenoli i flawonoidów), które wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, chronią przed wylewami, zmniejszają podatność na powstawanie siniaków, działają przeciwzapalnie, wzmacniają odporność oraz zapobiegają wypadaniu włosów. Bogata w witaminę C, A, B1, B2, PP, błonnik, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan. Zawiera też  terpeny - związki działające bakteriobójczo i antywirusowo, korzystnie wpływające na krążenie, dotlenienie mózgu. Zapobiega bólom stawów i schorzeniom pęcherza, poprawia wzrok. Oczyszcza krew. Antynowotworowa.

Wskazania: Kaszel, cukrzyca, zapalenie oskrzeli, schorzenia wątroby, serca, harmonizowanie żołądka. Szklanka soku ze świeżych pomarańczy ze szczyptą soli kamiennej przywraca energię po ćwiczeniach (dla osób Pitta dodać 10 kropli soku z cytryny). Dla dzieci z niedokrwistością i osłabieniem: mix z winogron i soku z pomarańczy.

 

 

Śliwka

Smak i energia: słodka / kwaśna / cierpka / gorąca /  VPK + P + 

Właściwości:  Łagodzi pragnienie, przeczyszczająca. Zawiera witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (między innymi kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez,  błonnik. Ma silne działanie antyoksydacyjne (zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu). Działa również przeciwmiażdżycowo (hamuje wchłanianie cholesterolu), a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Potas pomaga uregulować ciśnienie krwi.

Wskazania: Gorączka, suchy kaszel.

 

 

 

 

Truskawka

Smak i energia:  Słodka / kwaśna / cierpka / ciepła /  VP - K +  (w nadmiarze)

Właściwości:   Działa odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco na ciało, kości i zęby. Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze. Zawartość kwasu elegonowego chroni przed nowotworami. Bogata w witaminę C (zawartością jej przewyższają cytrynę), wit. z grupy B, A, E, żelazo, wapń, fosfor, błonnik, potas, przeciwutleniacze. Dobra dla reumatyków, cierpiących na schorzenia wątroby – reguluje poziom kwasów, wydzielanie żółci i pracę wątroby, a także nerek (moczopędna). Działa dobroczynnie na serce: krwiotwórcza, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie.

Wskazania: Podobnie jak malina chroni przed wirusami, jest antynowotworowa. Korzystna przy opryszczce i schorzeniach skóry. Garść dziennie chroni przed niedokrwistością, chorobami płuc, gruźlicą. Przydatna w leczeniu otyłości, na dnę moczanową, zapalenie stawów, cukrzycę, zaparcia, nadciśnienie, do usuwania kamieni nerkowych. Liść działa ściągająco, zobojętnia kwas solny (napary polecane są przy: schorzeniach jak niedokrwistość, kamica żółciowa i anemia).

Przeciwwskazania:  W nadmiarze może pogorszyć schorzenia Pitta. Truskawek nie powinny jadać osoby  nadwrażliwe na salicylany (owoce zwierają duże ich ilości). Czasem powodują alergie pokarmowe, objawami są różnego rodzaju pokrzywki a także bolesne biegunki.

 

Winogrono

Smak i energia:

Zielone: Kwaśne / gorące / ostre V - PK +

Fioletowe, czerwone lub czarne: Słodkie / zimne / V- PK +

Właściwości:  Odżywcze, moczopędne, gaszą pragnienie, są przeczyszczające. Afrodyzjak. Pomagają na oczy, budują krew (bogate w żelazo), szczególnie czarne. Korzystnie wpływają na skórę, układ nerwowy, nerki czy wątrobę. Zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, kwasy owocowe, pektyny, potas, wapń, żelazo, mangan, fosfor, aminokwasy, witaminę C i z grupy B. Winogrona i rodzynki mają silne właściwości antyrakowe (najwięcej antyutleniaczy zawiera skórka i szypułki). Zapobiega odkładaniu się cholesterolu i przyspieszają wydalanie toskyn (detoksykacja przy zakwaszeniu ciała).

Wskazania:  Pomocne w wyczerpaniu, w przemęczeniu (dodają energii i ułatwiają pracę mózgu), nadciśnieniu, chorobach serca, anemii, trudnościach w wydalaniu moczu i uczuciu pieczenia, pleśniawkach, przeziębieniach, żółtaczce, przewlekłym zapaleniu oskrzeli, obrzękach, zapobiegają chorobom dziąseł i próchnicy oraz pomagają oczyścić wszystkie tkanki i gruczoły. Sok dobry na gorączkę. Rodzynki harmonizują żołądek. Garść rodzynek jedzona codziennie pomaga chorej wątrobie i śledzionie. Picie wody po namoczonych rodzynkach każdego ranka poprawia trawienie.

 

Wiśnia

Smak i energia:  Słodka / kwaśna / cierpka / gorąca / VK - P + (bardzo kwaśne)

Właściwości:  Wspomaga oczyszczanie krwi z toksyn, stabilizuje pracę serca. Zawiera duże ilości kwasów owocowych, pektyny, mangan, żelazo, wapń, jod, potas, wit. C, K, beta karoten i błonnik. Antynowotworowe. Poprawia apetyt. Odtruwa, korzystna dla żółciowego woreczka i wątroby (sok najsilniejszy).

Wskazania:   Psychiczne zmęczenie, bezsenność, stres, problemy z sercem, dna moczanowa, lumbago, choroba lokomocyjna, słabe widzenie, reumatyzm, paraliż, zapalenie stawów, zaburzenia wzrostu, otyłość, próchnica lub rozchwiane zęby, biegunka. Na PMS i menstruację: 10 wiśni jedzonych na pusty żołądek przez siedem dni przed miesiączką.

 

Żurawina

Smak i energia: Ściągająca / kwaśna / gorąca /  KVK +

Właściwości:  Moczopędna, ściągająca. Zawiera kwasy organiczne, dużo witaminy C, A, B1, B2, P, potas (spora ilość, która normalizuje ciśnienie krwi), wapń, żelazo, magnez, jod, sód, pektyny (obniżające poziom cholesterolu). Zakwasza mocz, co nie sprzyja bakteriom i organizmom chorobotwórczym, oprócz tego utrudnia ich przywieraniu do nabłonka dróg moczowych i układu pokarmowego. Antocyjany stanowią z kolei ochronę antynowotworową. Zawartość taniny blokuje rozwój niektórych bakterii. Duża zawartość przeciwutleniaczy spowalnia starzenie się komórek mózgowych.

Wskazania: Doskonała dla nerek, cewki moczowej i pęcherza moczowego, na astmę, na jelita antyseptyczne, na kamienie nerkowe oraz infekcje, wysypki skórne, pomaga przy infekcjach, grypie, zanieczyszczeniu krwi, obrzękach, w celu zmniejszenia masy ciała.

 

Ogólne wskazówki:

 

 

Vata

Dla osób z przewagą Vata zalecane są owoce słodkie, kwaśne, soczyste i dojrzałe. Większość słodkich jest korzystna ale nadmierne ich spożycie raczej zaburzy Vata niż je uspokoi. Dobrze jest zminimalizować spożycie owoców suszonych, jeść je tylko moczone i w niedużych ilościach. Dobre dla Vata są owoce gotowane, zwłaszcza z cynamonem.

 

Pitta

Osoby z przewagą  Pitta  powinny unikać kwaśnych owoców (z wyjątkiem cytryny), dobre są za to słodkie. Najkorzystniejszy jest owoc granatu, który znakomicie uspakaja Pitta.

 

Kapha

Osoby z przewagą Kapha powinny unikać owoców bardzo słodkich i bardzo kwaśnych. Suszone i cierpkie są dobre.

 

Słodkie soki owocowe: P - KV +

Gotowane owoce: VK- P +

Słodkie owoce: VP - K +

Kwaśne owoce: VK - P +

Gorzkie owoce: PK - V +

Sezon: Najlepsze są owoce sezonowe czyli dojrzewające naturalnie.

Łączenie: Owoce jemy osobno, nie po posiłku, nie na noc. Wyjątkiem są kwaśne owoce (cytryny, grejpfruty) oraz ananasy, papaja i żurawina, które mogą być przyjmowane z posiłkiem. Banany można łączyć z mlekiem lub jogurtem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin