Tarta kawowa z białą czekoladą
Spód:• 140 g herbatników digestive z ciemną czekoladą *• 2 łyżki drobnego cukru• 70 g masła, roztopionegoMasa:• 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso• 2 łyżki gorącej wody• 300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki wysokoprocentowej (najlepiej 36%)• 200 g białej czekolady **Dekoracja: bita śmietana, ziarenka kawy (najlepiej w czekoladzie), 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
· Spód: Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno (ewentualnie dodatkowo także boki) małej formy o średnicy 20 cm. Docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki.
· Masa: W filiżance rozpuścić kawę w gorącej wodzie - ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: połamać na kostki, włożyć do miseczki, miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści - ostudzić. Ubić śmietankę, następnie zmiksować (bardzo krótko) z rozpuszczoną i ostudzoną kawą. Wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą.
· Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia, na minimum 3 godziny, ale najlepiej na noc. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed pokrojeniem aby spód nieco zmiękł. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, ziarnami kawy oraz kawą.
· * można przygotować samemu; rozkruszone herbatniki digestive wymieszać z roztopioną połową tabliczki (50g) ciemnej czekolady, następnie postępować jak w przepisie.** zamiast białej czekolady możesz użyć też innej, dowolnej czekolady: np. ciemnej deserowej lub mlecznej.
Mannitu