Trzybiński S. - Współczesna gospodarka pasieczna.pdf

(93420 KB) Pobierz
Spis
treśd
Wstęp
9
gospodarka
pasiecz11a?
9
D~aczego
Warunki prowadzenia
pasiek
11
Pszczoły
i
rośliny
1'1
Owady
zapyl ające
12
Pszczoły
w
gospodarce
1 4
Zasoby
pyłkowe
pastwiska pszcz,e
lego
19
Nektarowanie
rośl i
n
20
~ydaj
ność
~padź
miodowa pastwiska pszczelego 22
31
i
pszczoły
29
Podzi
pożytków
Obfitość pożytków
a
wielkość
pa,sieki
34
Przewidywanie
term
inu
wystąpi
en
ia
pozytku
36
Organizacja prowadze,nia pasieki
43
Przegląd
44
pasieczny
46
Notatki
pasieczne
48
Wyposażen
me
Budowa
uli
5
1
S
przęt
pasieki
51
Rodzaje
uli
54
Stałe
wymilary
w
ulach
56
Materi
ały
do b
udowy
uli
\!Vyposażenie
65
uli
70
Dodatkowy
sprzęt
pasieczny
78
Narzędzia:
pasieczne 81
Pracown
ia
pasieczna 83
Sprzęt
używany
do
pozyskiwania
miodu
i
innych
produktów pasiecznych
.S4
Pasieczysko
91
Prace
pasieczne
w
ciągu
roku
93
Ocena
j
akości
mate~
95
Wstęp
n
e
ułożenie
gniazda
zimowego 97
Zapasy
pierzgi
98
Prace
w
ulu
wie
lokorpusowym
99
Wyn1iana
matek
po
ostatnim miodobra111iiu
101
Odbudowa
skład u
biologacznego
rodzin
103
4
Zwalcza.nie· warrozy
105
Terminy
uzupełnian
~a
zapasów
zimowych
107
Rodzaje .pokarmów :zimowych
Wie
l
kość
llosć
1
·os
dawek
pokarmowych
112
zapasów
11
5
zapasów
w
gni eździ e
11
9
U~ożen
i
e
Zapasy
pir
rzgi
121
e
Wentylacja
w
ulu
zimą
123
Pszaofy
w
zijmuj ącej
rodzinie
130
Ocieplen
ie
gnj"zda
zimą
132
Opieka
nad
pasi:eką
w
zimie-
134
Zimowanije
w
stebnikach
137
Zabiegi
wykonywane
w
okresie
przedwiosennym
13'8
Przyspieszanie rozwoju
ródzin
na
przedwicJśn~u
141
Pri!ce
po
pierwszym
oblocie.
144
ZapoLrzebowainie
na
wod
ę
145
Zapotrzebowanie
na
pyłek
148·
\Vioserme
podkarmianie
150
Odbudowa
składu
bf:qloglc:znego
1
·odzirn
152
Tradycyj
ne
prace
w
okresie wiosennym 154
Przestawi,anr.e
korpusów
156
Pef'\vszy
miód
157
Wykorzystanre
pożytków
w
iosennych
160
Wydajność
pożytku
rzepakowego
161
Sady
jako
pożytek
alternatywny
163
Pasieka
wykorzystująca
pożytek
rzepakowy
164
Nalot
z
wym
i
aną
czerwia
166
Nnjsilniejsze
rodziny na
rzepaku
167
Rodziny
srabsze
169
lhtnsport
rodzin
.na
pożytek
rzepakowy
169
Miodob ranie z
rzepaku
1
70
Zagrożenie
nastroj em rojowym
173
Inne
pożytki
wiosenne 174
P
ozytki
wczesnoletnie
175
Siła
rodzin
na
1początku
czerwca
77
5
Se_is
treści
Pasieka na akacji
178
Wykorzystanie
pożytków
letnich
180
Siła
rodzin na
początku
lata
185
Przygotowanie
rodzi
n
do
późnych
pożytków
186
Gryka
189
Przygotowanie
do
zimy
rodzin
po
gryce
191
Pożytek
wrzosowy
193
Wcześniejsze
przygotowanie zapasów zimowych
194
Pasieka
111:a
wrzosach
195
Inne
pozytki
199
Diagnozowanie
i
likwidacja
nastroju
rojowego
200
Metoda
izolatorowa
204
Pasieki
na
terenach
o
ubogich
pożytkach
204
Kierowanie
rozwojem
rodziny
205
Wczesne
ogran
iczenie
czerwienia
207
Izolator
i
rójka
208
Wymiana
matek 210
Wykorzystan
1e
pożytków
spadziov;ych
211
Tradycyjna
gospodurka
jednorodzinna
213
Tworzenie
odkładów
okresowych
214
Intensywna
gospodarka
wędrowna
z
przygotowaniem
wczesnych
odkładów
218
Two
rzenie
prodL1kcyj1
ych
rodz'in
okresowych
219
n
Problem
rójk
i
nc;1
pożyLkach
spadzilowych
228
Prognozowanie
i
obserwacja
wystąpienia pożytku
spadziowego 232
Kondycja
i
stan
zdrowotny
\iVybór
pożytków,
pszczół
na
pożytkach
spadziowych
233
Gospodarka
wędrowna
237
na
które warto
wędrować
237
Wyposażenie
pasieki
wędrownej
238
Transporl
pasieki
i
jej
ustawienie na
pożytku
243
Pogłowie pszczół użytkowanych
w
pasiece
węd
rownej
248
Wymiana
matek
w
pasiece
węd
rownej
251
Organizacja
miodobrania w
pasiece
d
rownej
252
Pozyskiwanie
pyłku
255
Metody
poławi
ani
a
pyłku
257
Intensyfikacja
pozyskiwania
pyłku
261
6
Pozyskiwanie
pierzgi 262
Pozyskiwanie dodatkowych produktów
pasiecznych
267
P
ozyskiwanie
mleczka pszczelego
267
Pozyskiwanie.
propolisu
273
Pozyskiwani€
jadu pszczelego
2 76
Produk<CJa
miodu p!astrowego
i
sekcyjnego
277
Postępowanie
z produktami pszczelim'i 279
Miód 279
Mom
e11ty
krytyczne
w
procesie pozyskiwania
miodu
281
l<rystalizacja mlodu
284
Pyłek
kwiątowy
288
Przechowywanie
pylku
289
Mleczko
pszczele
290
Plastry
,pszczele
i
wosk 291
\IVytapianie
wosku
294
Węza
296
Dodatkowe
prace w pasjece
·299
Przesuedlanie
rodzin
299
Łączenie
rodzin
302
Zwalczanile
rabunków
304
Postępowanie
.z
mdztnami
z
trnt6wkami
308
zabJegów
ochrony
roślin
312
1
Izolowanie
pszczół
na
czas
wykonywania
chemicznych
Przygotowanie
ciasta
miodowo-cukrowego
314
Wychó~
unasienianae
i
poddawanie matek pszczelich
315
do
wychowu
matek
31
G
B<.)dźce pobudzające
pszczoły
Matki
ratunkowe
316
Matki z cichej
wymia
ny
31
B
Matki
rojowe 320
Matki
hodowlane
32
1
Rodztny
wychowujące
322
Rodzcny
mateczne
32.4
Rodziny
ojcowskie 327
Sprzęt
do-wychowu
matc:.~k
pszczef
ich
J,2.9
l
Sprzęt
do
znakowania
·matek
332
Klateczki
wysyłkowe
334
7
Zgłoś jeśli naruszono regulamin