2000-N03 marzec Sól i Pieprz.pdf

(5826 KB) Pobierz
Przyjemność gotowania • Radość pieczenia • Rozkosz jedze
ISSN 1427-406X • NR INDEKSU 336696
M arzec 3 /2 0 0 0
• Cena 2.80 zł
9771427406003
~ i
Nowoczesna kuchnia bez tajem nic
TYLKO i
Bogaty
wybór superpraepisów
"na 48 barwnych stronach
Suparzapiekanki
na 3 sposobów
od strony 8
»
*
%
S
DLA WSZYSTKICH
Wyśmienite
K
potrawy z drobiu
ad strony 12
f
£ Pyszności za
J małe pieniądze
od strony 18
Tort beżowy z mango
Placek makowo-serowy
Placek z kiwi
ix
io//sprÆp&y nustailkifi
Yijpiblń
S o l
i P ie p r z
6-7
8-9
10-11
Dania główne i przekąski
Radość ucztowania. Wykwintne obiadowe menu
Prosto z pieca na stół. Zapiekanki z warzywami
Smakołyki ze skorupką
Drób dla smakoszy
Wspaniałe przepisy na potrawy z drobiu
Oszczędna kuchnia na co dzień
Błyskawiczne dania dla zapracowanych
'a najmilszych
12-13
14-15
18-19
20-21
22-23
26-27
Ryżowe przysmaki
Delikatny pyszny ser. Dania z miękkimi serami
Podróż kulinarna na Majorkę, gościnną
słoneczą wyspę
Oryginalne naleśniki - puszyste i smaczne
Ziemniak - warzywo wszechstronne
Smakowity dorsz, prawdziwy morski przysmak
28-31
36-37
38-39
40-41
Raj dla łasucha
I Szybkie wypieki - po prostu pyszne!
► beżowy z mango
Tort
Dania z drobiu są chętniejadane. Kilka inspiracji
na potrawy z delikatnym mięsem. Od strony 12
I Placek z kiwi
Pyszne drożdżówki
16-17
42
43
44
Aktualności kulinarne
Kult młodości wiecznie żywy
Do wyboru, do koloru.,.
Ciepło z wnętrza organizmu
Maślanka - solidny zastrzyk energii
Herbata wzięta pod lupę
Olej na dolegliwości reumatyczne
Pamiętajmy o truskawkach
Przebojowe produkty w marcu
Rady i ciekawe pomysły
Coq au vin - oryginalny francuski przysmak
Kolorowy ryż, łatwy do przygotowania
Klasyczne miękkie sery - plakat
Zapraszamy gości: Karnawałowy bufet
Zawodowcy radzą: Delikatne mięso z aromatyczną
nutą, czyli polędwica faszerowana z warzywami
Ćwieczenie czyni mistrza - smażenie naleśników
34
36
12
22
24-25
32-33
Krzyżówka
W następnym numerze
45
46
Propozycja na powieczorek: puszyste drożdżów­
ki z pachnącym sosem. Na stronie 44
Tematy wyszczególnione na oktadce są oznaczone czerwoną strzałką
S ol
i P ie p rz
Aktualności
kulinarne
wiecznie żywy
Zdrowy wygląd i młodzieńcze samopoczucie w średnim wieku ?
Dzięki odpowiedniej dieciejest to zupełnie realne!
%
%
Do wyboru, do koloru
by codzie nne m enu b y ło pefnow artośc
ilość
A
należywprzyjm o w a ć do statecznązasadawbit
i s kła d n ikó m ineralnych. Żelazna
k ażd eg o dnia trzeba je ść czerw one, zielone i
o w o ce i w arzyw a. W p rzyp ad ku w arzyw o p tym alna p
to 350 g, w przyp ad ku o w o có w - 200 g. W te n s p
ja d ło sp is staje się nie tylko urozm aicony, lecz także zdro
N
ajlepszych i najskuteczniejszych
kosmetyków dostarcza natura.
Dzięki nim - niezależnie od biologicz­
nego wieku - przez długi czas uda nam
się zachować młodzieńczy wygląd oraz
dobre samopoczucie.
Gładka jędrna skóra
Skóra powinna być zawsze prawidło­
wo dotleniona, ukrwiona i i dobrze na­
wilżona. Przyczyną zmęczenia cery by­
wa najczęściej niedobór b eta-k a­
rotenu, witamin z grupy B, miedzi, że­
laza oraz wody. Skóra odzyska dobrą
formę, jeśli w naszym jadłospisie nie
zabraknie peinoziam istego pieczywa,
Dobre samopoczucie
jogurtu, warzyw, owoców, soczewicy Zachow ać dobry nastrój przez cały
oraz prosa. Prawdziwą w itam inową dzień? Niektórym przychodzi to z nie­
bom bą są kiwi, pom arańcze i truskaw­
bywałym tru ­
ki. Aby uzyskać pożądany efekt,
dem. Nie na­
niezbędna jest też odpowiednia
leży
ilość snu, sporo ruchu na świe­
jednak
rozpa­
żym powietrzu i przyjmowanie
czać,
dużej ilości płynów. W skutek
tylko
tych zabiegów tkanka łączna re­
zmienić
generuje się, a drobne zmarszcz­
ki ulegają spłyceniu.
jadłospis,
ponieważ
także nasza
sprawność
umysłowa za­
leży od sposobu
zastosowania kosmetyków pielęgnacyj­
nych, należy także zm nienić sposób
odżywiania. Specjaliści zalecają, aby
przynajmniej trzy razy w tygodniu jeść
sałatę, potrawy z kapusty lub szpinaku,
a do tego tyby, ewentualnie chude mię­
so. Właściwa dieta zapobiega też wypa­
daniu włosów oraz powstawaniu łupie­
żu.
Prawidłowo
skom ponowany
posiłek powinien być bogaty w beta-ka­
roten, witaminę A, żelazo i cynk. Tych
wartościowych składników dostarczają
przede wszystkim owoce i warzywa,
szczególnie melony i marchew.
Ciepło z wnętrza organizmu
rob lem te n do tyczy zw łaszcza kobiet: zim n e s to p y i dłonie, naw et
plusow ej tem peraturze. P rzyczyną tej przyp ad łości są najczęście
ble m y z krążeniem . W tej sytuacji p o m o cn a je st w ita m in a C. Ta
rozpuszczalna w w od zie w ita m in a w połączeniu z biofla-
w o n o id a m i w zm acnia naczynia krw ionośne, a p o n a d ­
to z a p o b ie g a ich m iażdżycy. Flaw onoidy są s u b ­
stancjam i naturalnym i, w ystęp ującym i w roślinach.
A b y naczynia k rw iono śn e b y ły d rożne, zaleca się
re g u la rn e sp o żyw a n ie o w o có w ja g o d o w y ch , a
szcze gólnie jeżyn. G o d n e po le ce n ia są ta kże w i­
n o g ro n a , k tó re d o d a tk o w o w z m a c n ia ją system
o b ro n n y org an izm u.
P
Uwaga przyszłe mamy
K
o b ie ty w ciąży po w inn y pam iętać o przyjm ow aniu dostatecznej
i
kw asu fo lio w e go . N ie d o b ó r te g o skła d n ika m o że d o p ro w a d zić m.i:
p rz e d w c z e sn e g o rozw iązania, a na w e t spow odc
u nienarod zo neg o dzie cka upośledzenia w
w oju. 1/4 d z ie nne go zapo trze bo w a nia na I
fo lio w y po kryw a surów ka z 50 g szpir
C ennym źró dłem kw asu są rów nież: rosz
ka, brokuły, kalafior, po r i groszek. War:
najlepiej zjadać s urow e lu b przyg oto w ane
ki sposób , b y nie straciły w artości
od żyw czych - najlepiej na parze.
Odchudzające bulwy
" f
iem niaki są bogate w potas, który m a dzia­
ła n ie o d w a d n ia ją c e . Z a w a rta w bu lw a ch
s kro b ia oraz fibryn a po m a ga ją m .in. w szybszym
w yd ala niu to ksyn z organizm u. Ziem niaki są też
sycące, dlatego osob y dbające o sylw etkę po­
w inn y je łączyć z innym i niskokalorycznym i i ni-
skotłuszczow ym i składnikam i pokarm ow ym i.
M aślanka - solidny zastrzyk energii
en kw aśny m leczny napój dc
energii, zw łaszcza podczas w:
żone go w ysiłku fizycznego lu b i
słow ego. S zklanką niskokaloryc
m aślanki m o żn a te ż z asp okoić
w ielki g łó d . P oniew aż m aślanka
ta kże lekkostraw na, nie o b c ią ż a :
nio ukła du traw ienia. Z a tę wt
w o ś ć o d p o w ie d zia ln y je s t kwas
ko w y - s kła d n ik zaw arty w e v
stkich p ro d u kta ch z kw a śn ego
ka. K w as m le ko w y uspra w n ia p
jelit, po le pszając w te n sposób
w ie n ie , o ra z u ła tw ia prz ys w a j
w ażnych d la życia s kła d n ikó w n
ralnych.
dla każdej pani domu
W ARTOW IEDZIEC
Przebojowe produkty w marcu
Wydarzenia kulinarne
J ł ■ dziesięć zespołów redakcyj-
a \ J r
nych reprezentujących prasę,
F \ Ł m
radio i telewizję stawiło się 1
lutego w warszawskim Hotelu Holiday
Inn., by walczyć o tytuł najsmaczniej gotu­
jącego dziennikarza Drugą już edycję kon­
kursu zorganizowała firma Bestfoods Pol­
ska przy udziale firm Atlas Meble
Kuchenne i Whirlpool Polska Zanim rozda­
no cenne nagrody, ufundowane przez fir-
skiej Rady Biznesu i Izabela Pyziak, przed­
stawicielka marki Knorr w firmie Bestfo­
ods Polska, ogłosiło werdykt. Tytuł „Ku­
charza Medialnego 2000” przyznano
przedstawicielkom redakcji miesięcznika
„Kuchnia" za potrawę
B.I.G.O.S.,
cayli
Bar­
dzo Intrygujący Garnek Osobliwych Sma­
ków
przygotowaną ze Szczyptą Smaku
Knorra - przyprawa do bigosu, il miejsce
zajęta ekipa „Mojego Gotowania" za potra-
O
j
Grejpfruty
Mandary­
nki
Mango
Banany
m ają wiele
błonnika,
który ułatwia praw idłow e
trawienie pokarm ów
witamina C,
potas oraz
kwas foliowy wzmacniają
funkcje żołądka
zawierają
potas,
który
działa na nasz organizm
odw adniające
zaw ierają
miedź,
k tóra w sp o m a g a p ro ­
ces bu do w a nia kości
Brokuły
Jarm uż
beta-karotenoidy
zm niejszają ryzyko
zachorow ania na raka
w it B, szczególnie waż­
na d la dzieci i m łodzieży
w okresie w zrostu
magnez
w zm acnia
nerw y i dostarcza
kom órkom energii
Dziennikarze do rondla, czyli
„Kucharz Medialny 2000”
mę Philips, dziennikarze musieli zmierzyć wę
się z niełatwym zadaniem. Ekipy w ciągu n/a. Trzecie miejsce zdobył zespół Telewizji
zaledwie 40 minut miały pizygotować i za­ Polsat za danie
Grzybowo-mięsna rapso­
prezentować potrawy własnego pomysłu,
dia z nutą krewetek.
Jak podkreśliło jury,
wykorzystując kompozycje przyprawowe poziom startujących zespołów byt wyrów­
z serii „Szczypta Smaku” Knorr. Redakto­ nany, o czym świadczą niewielkie różnice
rzy mieli do wyboru siedem przypraw: do .punktowe między rywalizującymi ekipami.
kurczaka, pizzy, potraw chińskich, ryb, fla­ Impreza dowiodła, że dziennikarze nie tyl­
ków, bigosu i dań z grilla, które mogli do­ ko znakomicie piszą o jedzeniu, ale rów­
wolnie stosować, również do innych po­ nież świetnie gotują. Kolejny Kucharz Me­
traw, zgodnie z własną fantazją kulinarną. dialny już za rok.
Efekty pracy gotujących dziennikarzy oce­
niało profesjonalne jury, biorąc pod uwagę
smak, wygląd, sposób podania i nazwę
dań oraz pomysłowość uczestników kon­
kursu w niekonwencjonalnym wykorzy­
staniu produktów. Poczynaniom kucharzy,
pracującym przy stanowiskach zamonto­
wanych w hotelowej sali Scherzo, wypo­
sażonych w świetny sprzęt AGD, przyglą­
dało się prawie 100 dziennikarzy, którzy
kibicowali swoim redakcyjnym kolegom.
Jury przy pracy. Komisja ocenia
0 znakomitą atmosferę imprezy zadbał
smak, wygląd oraz sposób podania
Irek Beleninik z Radia Zet, który żartował
konkursowych potraw
1komentował postępy prac kolejnych ekip
Tytuł
oraz prowadził konkurs na odgadywanie
„Kucharza
nazw potraw, pokazywanych gestami.
Wreszcie nastąpił kulminacyjny punkt
Medialnego
2000
wieczoru. Po kilkugodzinnej pracy jury
zdobyła
w składzie: Maria Gościeta, dziennikarka
ekipa mie­
miesięcznika Food Service, Wojciech Pasi­
sięcznika
kowski, szef kuchni w Hotelu Holiday Inn.,
„Kuchnia”
Jerzy Pasikowski, szef kuchni Klubu Pol-
kwas foliowy
m a udział
w dzieleniu i tworzeniu
now ych kom órek
Sharon
w it A
chroni skórę
przed szkodliw ym
w pływ em środow iska
Seiey
ÉÊk
Topina-
zaw iera
fosfor,
który
pobudza um ysł d o
aktyw nej pracy
Orzechy
w łoskie
bogate w
żelazo,
które
reguluje zaw artość
tlenu w e krwi
kwas pantotenowy
m b tn y -v y pozw ala uzyskać
f
Ï
zdrow e m o cn e w łosy
Herbata wzięta pod lupę
spraw żyw ienia z Uniwersytetu
tun kó
S
pecjaliścii 4o dgatunki zielonej herbaty. W iadomwo,Jeniewzbadali 14 g atlenowwe
czarnej
że oln e rodniki
m o g ą uszkadzać kom órki i geny, przyczyniając się d o pow staw ania n o w o­
tw orów , pow odo w ać zaw ał serca i przyspieszać procesy starzenia. D ziałanie
w olnych rod ników neutralizują przeciw utelniacze, m.in. poirfenole, zawarte
w łaśnie w herbacie. N aukow cy odkryli, że im gorsza herbata, tym m niejsza
zaw artość polifenoli. Duże znaczenie dla jakości napoju m a też w oda, którą
zaparza się herbatę. Tw arda w o d a w iąże polifenole, redukując ich działanie.
Olej na dolegliwości reumatyczne
badań
ych
nych
Z
wynika,nażeukowlewsnep rzep rowsadozotycznwei nadoUżyniw ersytecie Mluonachijskim
bo
bó le reu m a
m żn a z łag odzić b zupe łnie
uśm ierzyć dzięki łaściw em u p s o b o
o
­
w iania. Z a p u n k t w yjśc ia p rzyję to w ła ś c iw o ś ci
kw asu a ra ch ido no w e go . Je st on pro du ko w a ny
w naszym org an izm ie z kw asu linolow eg o zaw ar­
te g o w tłuszczach roślinnych, a następnie m a ga­
zyno w any w kom ó rka ch organizm u. Przy prawiło-
w ym odżyw ianiu produkow ane są takie jego ilości,
jakie odpow iadają zapotrzebowaniu naszego orga­
nizmu. W iadom o jednak, że kwas arachidonowy
przyswajany jest dodatkow o z tłuszczów zwierzę­
cych, a je g o nadm iar m oże doprow adzić do stanów
zapalnych stawów. Reum atolodzy radzą więc, aby
przyjm ować mniejsze ilości tłuszczów pochodzenia
zwierzęcego, a zamiast nich spożyw ać wysokowar-
tościow e tłuszcze roślinne (oliwę lub olej), a także
dużo w arzyw i owoców.
F e s t ijw a l D ani
z
G o lo n k i
Illu stra tio n e n : A xel K o c k
27 stycznia kucharze restauracji Bras­
serie orbisowkiego hotelu „Opole”
w Opolu zaprezentowali osiem sposo-
Pamiętajmy o truskawkach
d a rza się, że z a p o m in a m y o b ie ż ą c yc h sp ra w a ch ,
s z u k a m y z a w ie ru s z o n y c h d ro b ia z g ó w . W ta k im
w y p a d k u p o w in n o się je ś ć tru sk a w ki. S ezon n a ro d zi­
m e o w o ce z a cznie się za k ilk a m iesięcy, ale
n a ry n k u są ju ż tru s k a w k i z im p o rtu .
W s o c z y s ty c h o w o c a c h z a w a rte są
s kła d n iki c h ro n ią c e k o m ó rki m ó zg o w e
p rz e d a ta k ie m w o ln y c h ro d n ik ó w . Te
g ro ź n e c zą s tk i b lo k u ją w a ż n e fu n k c je
k o m ó re k m ó z g o w y c h , z a k łó c a ją c z d o l­
n o ś ć z a pa m iętyw a nia.
bów na przyrządzenie smakowitych
potraw z golonki. Szef kuchni wykazał
się pomysłowością godną najwyższych
pochwał. Na przystawkę polecał go­
lonkę w galarecie, faszerowaną kiełba­
są i warzywami. Potem coś dla amato­
rów pożywnych zup - żur szary,
oczywiście na golonce. Wreszcie dania
główne: golonka na gorąco na sześć
sposobów. Była golonka z papryką
i boczkiem, golonka z kapustą i grzyba­
mi, wyborne mięso ze śliwkami, potem
z borowikami, golonka po beskidzku
w jarzynach, wreszcie golonka po ba­
warsko. Przez kilka dni dania z golonki
byty także proponowane w restauracyj­
nym menu. Potrawy, które cieszyły się
najwyższym uznaniem gości, weszły
do stałego jadłospisu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin