Papryka faszerowana pieczarkami.doc

(23 KB) Pobierz
Papryka faszerowana pieczarkami

Papryka faszerowana pieczarkami  

 

4 duże czerwone papryki

75 dkg pieczarek

2 średnie cebule

3 dkg wędzonego boczku

1/2 szklanki bulionu

1 pęczek natki pietruszki

5 łyżek kwaśnej śmietany

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

tłuszcz do formy

 

Oczyścić pieczarki, umyć, pokroić w plasterki. Przekroić papryki wzdłuż na połowę, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić boczek w cienkie plasterki. obrać czosnek i cebulę, pokroić w drobną kostkę. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część odłożyć do dekoracji, resztą drobno posiekać. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsmażyć boczek, odłożyć na talerzyk. wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, dusić 5 minut. Wlać śmietanę, dodać natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz.

Napełnić masą połówki papryki, przykryć boczkiem, ułożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Wlać bulion, wstawić formę do piekarnika.

Piec około 45 minut w temperaturze 225 stopni. Udekorować natką pietruszki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin