Papryka faszerowana pieczarkami
4 duże czerwone papryki
75 dkg pieczarek
2 średnie cebule
3 dkg wędzonego boczku
1/2 szklanki bulionu
1 pęczek natki pietruszki
5 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
tłuszcz do formy
Oczyścić pieczarki, umyć, pokroić w plasterki. Przekroić papryki wzdłuż na połowę, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić boczek w cienkie plasterki. obrać czosnek i cebulę, pokroić w drobną kostkę. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część odłożyć do dekoracji, resztą drobno posiekać. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsmażyć boczek, odłożyć na talerzyk. wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, dusić 5 minut. Wlać śmietanę, dodać natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz.
Napełnić masą połówki papryki, przykryć boczkiem, ułożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Wlać bulion, wstawić formę do piekarnika.
Piec około 45 minut w temperaturze 225 stopni. Udekorować natką pietruszki.
krystynka161