Kartoflak.doc

(13 KB) Pobierz

Kartoflak

Sk艂adniki:

聽聽聽聽聽聽聽 2 kg m艂odych ziemniak贸w

聽聽聽聽聽聽聽 0,30 kg w臋dzonego boczku

聽聽聽聽聽聽聽 0,25 kg kie艂basy (mo偶e by膰 艣l膮ska lub podwawelska)

聽聽聽聽聽聽聽 0,5 kg mi臋sa wieprzowego

聽聽聽聽聽聽聽 2 艣rednie cebule

聽聽聽聽聽聽聽 3 jaja

聽聽聽聽聽聽聽 majeranek

聽聽聽聽聽聽聽 s贸l

聽聽聽聽聽聽聽 pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obra膰 i zetrze膰 bardzo drobno.
Mi臋so, boczek, kie艂bas臋 i cebul臋 pokroi膰 w kostk臋.
Cebul臋 podsma偶y膰 na patelni, doda膰 mi臋so i sma偶y膰 jeszcze oko艂o 5 minut.
Wszystkie pokrojone sk艂adniki doda膰 do startych ziemniak贸w i wbi膰 jaja.
Ca艂o艣膰 wymiesza膰, przyprawi膰 majerankiem, sol膮 i pieprzem.
Tak przygotowan膮 mas臋 w艂o偶y膰 do wysmarowanej blachy i piec w piekarniku oko艂o 2 godzin, w temperaturze 180 stopni C.

Kartoflak jest gotowy, gdy na jego powierzchni utworzy si臋 przypieczona sk贸rka.

Podajemy gor膮cy, na przyk艂ad z sur贸wk膮 z m艂odej kapusty lub og贸rkami ma艂osolnymi.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin