Ptysie MINI (gotowy krem).docx

(139 KB) Pobierz

Ptysie MINI

Z podanej porcji wychodzi ok. 30-35 mini ptysiów.

Składniki:

 

Ciasto:

·         mleko [125 ml] (ok. połowa szklanki)

·         margaryna [0.5 kostki] (1/2 kostki polecam KASIĘ)

·         sól (połowa małej łyżeczki)

·         cukier [1 łyżeczka]

·         mąka pszenna [150 g]

·         jajka [4 szt.]

·         cukier puder (do posypania po upieczeniu ;))

Masa:

·         masa śmietanowa do ciast i tortów np. Dr Otcera [1 op.]

·         mleko (wg przepisu z  opakowania)

Przygotowanie:

Ciasto:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni najlepiej piec góra dół. Mleko wlać do rondelka do tego dodać sól, cukier, 1/2 KASI, jak margaryna się roztopi dodajemy stopniowo mąkę CIAGLE MIESZAJĄC. Jak wyjdzie nam masa o konsystencji stałego gęstego budyniu, odstawiamy z ognia i studzimy. Jak ostygnie wbijamy kolejno po jednym jajka do tej masy i miksujemy na najwyższych obrotach...MIKSOWAĆ DŁUGO OK 5 MINUT!!! (wtedy zrobią się pęcherzyki powietrza, które są odpowiedzialne za to by nie wyszły racuchy).

 


http://pysiamn.blox.pl/resource/Ptysie_Mini.jpg
Na blachę dać papier do pieczenia i w odstępach kilku centymetrowych...bo ptysie rosną, układamy małe kopczyki (dla tych którzy lubią perfekcję polecam nakładać przyrządem do dekoracji tortów) Piec ok 30 min w nagrzanym piekarniku...nie otwierać drzwi podczas pieczenia! Zostawić je chwilkę w piekarniku


Masa:

Ubić masę do tortów z mlekiem. Ja dałam śmietankowy smak Dr Otcera śmietankową. Jak masa będzie gotowa. Wyjąć Ptysie...robić otworek -nakłucie najlepiej małym ostrzem noża kuchennego z boku lub od dołu. Masę wtłoczyć kolejno ptyś po ptysiu przyrządem do kremów- tortów.

Posypać cukrem pudrem. GOTOWE! Ptysie można śmiało trzymać w lodówce...wtedy 2-3 dni.

 

 

http://pysiamn.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?866694

Zgłoś jeśli naruszono regulamin