Ptysie MINI
Z podanej porcji wychodzi ok. 30-35 mini ptysiów.
Składniki:
Ciasto:
· mleko [125 ml] (ok. połowa szklanki)
· margaryna [0.5 kostki] (1/2 kostki polecam KASIĘ)
· sól (połowa małej łyżeczki)
· cukier [1 łyżeczka]
· mąka pszenna [150 g]
· jajka [4 szt.]
· cukier puder (do posypania po upieczeniu ;))
Masa:
· masa śmietanowa do ciast i tortów np. Dr Otcera [1 op.]
· mleko (wg przepisu z opakowania)
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni najlepiej piec góra dół. Mleko wlać do rondelka do tego dodać sól, cukier, 1/2 KASI, jak margaryna się roztopi dodajemy stopniowo mąkę CIAGLE MIESZAJĄC. Jak wyjdzie nam masa o konsystencji stałego gęstego budyniu, odstawiamy z ognia i studzimy. Jak ostygnie wbijamy kolejno po jednym jajka do tej masy i miksujemy na najwyższych obrotach...MIKSOWAĆ DŁUGO OK 5 MINUT!!! (wtedy zrobią się pęcherzyki powietrza, które są odpowiedzialne za to by nie wyszły racuchy).
Na blachę dać papier do pieczenia i w odstępach kilku centymetrowych...bo ptysie rosną, układamy małe kopczyki (dla tych którzy lubią perfekcję polecam nakładać przyrządem do dekoracji tortów) Piec ok 30 min w nagrzanym piekarniku...nie otwierać drzwi podczas pieczenia! Zostawić je chwilkę w piekarniku
Ubić masę do tortów z mlekiem. Ja dałam śmietankowy smak Dr Otcera śmietankową. Jak masa będzie gotowa. Wyjąć Ptysie...robić otworek -nakłucie najlepiej małym ostrzem noża kuchennego z boku lub od dołu. Masę wtłoczyć kolejno ptyś po ptysiu przyrządem do kremów- tortów.
Posypać cukrem pudrem. GOTOWE! Ptysie można śmiało trzymać w lodówce...wtedy 2-3 dni.
http://pysiamn.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?866694
tatanka.com