Wstrząsający Raport o CETA.pdf

(3223 KB) Pobierz
Bezpieczeństwo żywności, rolnictwo i współpraca
regulacyjna według Kompleksowej umowy gospodarczo-
handlowej między Kanadą a UE (CETA)
With the support of
Photo credits
Zdjęcie na okładce: „_1510464“ autor: Rob Franksdad via Flickr, zmodyfikowane CC by-nc-sa 2.0
Page 5: „Collapsed Barn”, autor: Eric Parker via Flickr, zmodyfikowane CC by-nc 2.0
Page 14: „Sugar Factory Candy” autor: Michael Kappel via Flickr, zmodyfikowane CC by-nc 2.0
Bezpieczeństwo żywności, rolnictwo i współpraca regulacyjna
według Kompleksowej umowy gospodarczo-handlowej między
Kanadą a UE (CETA)
opublikowano na licencji Creative Commons
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0.
Bezpieczeństwo żywności, rolnictwo i współpraca regulacyjna według Kompleksowej umowy gospodarczo-handlowej między
Kanadą a UE (CETA)
2
Spis treści
Wprowadzenie ...................................................................................................................... 5
Kanadyjskie doświadczenia dotyczące układu NAFTA
............................................................. 6
Rolnictwo po przystąpieniu do NAFTA........................................................................................... 6
Koncentracja produkcji rolnej w Kanadzie ..................................................................................... 6
Lekcje płynące z harmonizacji przepisów spowodowanej przez NAFTA ........................................
7
Nieformalna współpraca regulacyjna w zakresie pestycydów w państwach należących
do NAFTA .......................................................................................................................................
7
Pestycydy w kontekście wyzwań dotyczących sporów inwestor-państwo po wdrożeniu
NAFTA ............................................................................................................................................
9
System regulacyjny w Kanadzie
............................................................................................ 10
Zasada ostrożności w Kanadzie ................................................................................................... 10
Neonikotinoidy ............................................................................................................................ 10
Glifosat ........................................................................................................................................
11
Importowana wołowina i wieprzowina .......................................................................................
11
Wołowina i kurczaki odkażane chlorem ...................................................................................... 12
Bezpieczeństwo żywności: łagodne przepisy dotyczące produktów mięsnych ........................... 12
Raktopamina ............................................................................................................................... 12
Dobrostan zwierząt......................................................................................................................
13
Żywność zmodyfikowana genetycznie.........................................................................................
13
Genetycznie zmodyfikowane jabłka ............................................................................................
13
Genetycznie zmodyfikowane ryby ...............................................................................................
13
Dodatki do żywności: barwniki spożywcze .................................................................................. 14
CETA a regulacje
.................................................................................................................. 15
Czy CETA pozwoli na utrzymanie zasady ostrożności? .................................................................
15
Harmonizacja przepisów dotyczących żywności zawierającej GMO............................................ 16
Oznaczenia geograficzne ............................................................................................................. 16
Ser typu feta z Kanady ................................................................................................................. 16
Współpraca regulacyjna w ramach CETA ..................................................................................... 16
Spory z inwestorami dotyczące europejskich przepisów w zakresie żywności w ramach
CETA.............................................................................................................................................
18
Wnioski ............................................................................................................................... 18
Przypisy końcowe
................................................................................................................ 20
Bezpieczeństwo żywności, rolnictwo i współpraca regulacyjna według Kompleksowej umowy gospodarczo-handlowej między
Kanadą a UE (CETA)
3
Bezpieczeństwo żywności, rolnictwo i współpraca regulacyjna według Kompleksowej umowy gospodarczo-handlowej między
Kanadą a UE (CETA)
4
Wprowadzenie
W państwach świata zachodniego dostęp
do żywności jest przyjmowany za pewnik.
Za element łączący społeczności. Stanowi
o naszej tożsamości. Jest źródłem życia.
Obowiązujące normy dotyczące żywności
zapewniają wysoką jakość życia i chronią
nasze zdrowie i kulturę. Normy te określają,
co rolnicy mogą uprawiać. Mają wpływ
na to, w jaki sposób rolnicy zarabiają
na życie oraz na to, co spożywamy.
Planowane umowy Unii Europejskiej ze
Stanami Zjednoczonymi (Transatlantyckie
partnerstwo handlowo-inwestycyjne, TTTIP) i
Kanadą (Kompleksowa umowa gospodarczo-
handlowa, CETA) obejmują wiele zagadnień
i regulacji dotyczących żywności.
Choć wielu Europejczyków zdaje sobie
sprawę z zagrożeń, jakie mogą pojawić się
po podpisaniu TTIP i dostosowaniu unijnych
przepisów dotyczących bezpieczeństwa
żywności do mniej restrykcyjnych norm
obowiązujących w USA, obecny kształt
umowy CETA także budzi zaniepokojenie.
Doświadczenia kanadyjskie z regulacjami
dotyczącymi żywności wynikającymi z
Północnoamerykańskiego Układu Wolnego
Handlu (NAFTA) dowodzą, że zagrożenia dla
jakości i bezpieczeństwa żywności płynące z
umów handlowych są jak najbardziej realne
w przypadku umów o wolnym handlu.
Doświadczenia Kanady z harmonizacją
regulacji prawnych po przystąpieniu do
NAFTA pokazują, co może stać się udziałem
Unii Europejskiej po przyjęciu CETA.
Obecnie obowiązujący w Kanadzie system
regulacji spożywczych obejmuje wiele
spornych kwestii, w tym zasadę ostrożności,
żywność genetycznie zmodyfikowaną (GM),
pestycydy, dobrostan zwierząt, środki
chemiczne i kontrole bezpieczeństwa
żywności. Uregulowanie tych obszarów w
UE jest znacząco odmienne, stąd kwestia ta
wymaga rozpatrzenia przed ratyfikacją CETA.
Ponadto proces zwany „współpracą regulacyjną”
narazi unijne normy dotyczące żywności na
poważne ryzyko. Zważywszy na różnice między
kanadyjskimi i unijnymi normami bezpieczeństwa
żywności, europejscy rolnicy zostaliby
zmuszeni do bezpośredniego rywalizowania
z konkurencją wytwarzającą żywność
zgodnie z mniej restrykcyjnymi normami.
Bezpieczeństwo żywności, rolnictwo i współpraca regulacyjna według Kompleksowej umowy gospodarczo-handlowej między
Kanadą a UE (CETA)
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin