Szparagi i krokiety.pdf

(2205 KB) Pobierz
09.12.2013
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Blox.pl
Radio
Szparagi i krokiety
Gazeta Wyborcza
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
14 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
w kuchnibezdubli
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
bocado
Szczecinianka, pomieszkująca w
Poznaniu a teraz w stolicy.
Gotująca, czytająca, pisząca i od
czasu do czasu występująca
gdzieniegdzie.
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
wkuchnibezdubli
Blog pisze
bocado
75244
198
89
04.06.2013 08:45
SZPARAGI I KROKIETY
0
Lubię to!
0
Czyli dziś bez mięsa ale za to bardzo sezonowo, bo ze szparagami.
Na początek słowo o sosie do szparagów. Właściwie to taka bardziej okrasa, bo
sklarowane masło a w nim tylko lekko podgrzana nać pietruszki i drobno skrojone jaja na
twardo. Tak, o ile dobrze pamiętam, podałam swoje pierwsze w życiu szparagi. Więc
mam spory sentyment do tego prostego przepisu. Myślę, że spokojnie można ten maślany
sos podać do fasolki szparagowej czy kalafiorka. A krokiety to spontaniczna twórczość z
ryżem, który został nam z obiadu z dnia wcześniej. Proste, smaczne i ekonomiczne.
Końcówki i obierki ze szparagów wykorzystajcie do zupy, którą lada dzień tu znajdziecie.
Składniki na ok. 10 krokiecików:
1 szklanka ugotowanego ryżu
�½ tuńczyka z puszki
4 suszone pomidory
�½ szklanki oliwek
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
Sól, pieprz
�½ łyżeczki chili
1 jajo
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wkuchnibezdubli/2013/06/szparagi_i_krokiety/1
1/4
09.12.2013
Szparagi i krokiety
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sos maślany z jajem i pietruszką:
1 pęczek szparagów
2 jaja
�½ pęczka naci pietruszki
1/3 kostki masła
Poza tym:
1 pęczek szparagów
�½ łyżeczki cukru
1 łyżka masła
Sól
Jaja do sosu gotujemy na twardo, i kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę szatkujemy
drobno. Tuńczyka odcedzamy, wrzucamy do malaksera, dokładamy tam oliwki, pomidory i
przyprawy – miksujemy krótko do rozdrobnienia pomidorów i oliwek, ale nie w papkę,
tylko spore kawałki. Do masy dodajemy ryż (wcześniej ugotowany i przestudzony), jedno
surowe jajo i łączymy łyżką. Jeśli masa wyda się Wam zbyt rzadka podsypcie lekko bułką
tartą. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne krokiety i obtaczamy w bułce. Odstawiamy do
schłodzenia i w tym czasie zabieramy się za szparagi. Myjemy je, obieramy i odłamujemy
zdrewniałe i łykowate końcówki. Nie wyrzucamy ich tylko zostawiamy do ugotowania
wywaru na zupę szparagową. W wysokim garnku, najlepiej do gotowania szparagów
zagotowujemy wodę, z masłem, cukrem i solą. Wstawiamy doń szparagi główkami do
góry i gotujemy ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy klarowane masło i zaczynami
smażyć krokieciki. Masło wkładamy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy.
Zbieramy szumówką białą pianę i zestawiamy z ognia. Na rozgrzanym oleju smażymy
krokiety na złoto, delikatnie je odwracając. Gdy szparagi się ugotują, odcedzamy je a
sklarowane masło podgrzewamy, dodajemy do niego nać i wcześniej przygotowane jaja
na twardo. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy szparagi, polewamy je
sosem maślanym z jajkiem i układamy obok złociste krokieciki.
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wkuchnibezdubli/2013/06/szparagi_i_krokiety/1
2/4
09.12.2013
Szparagi i krokiety
Zobacz więcej:
danie bezmięsne, danie rybne, dieta, krokiety, krokiety ryżowe, krokiety z tuńczyka, lekka
kolacja, lekkie danie, masło klarowane, obiad, ryba, sos do szparagów, szparagi, tuńczyk
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
wkuchnibezdubli.
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wkuchnibezdubli/2013/06/szparagi_i_krokiety/1
3/4
09.12.2013
Szparagi i krokiety
ZOBACZ TAKŻE
CIASTECZKA DYNIOWO-
CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA!
Buro, szaro zimno i beznadziejnie. Listopadzie
w itaj! Kiedy pogoda spraw ia, że człow iek nie ...
26 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/w egannerd
Paszteciki drożdżowe z mięsem i
nie tylko
czyli pomysł na to do czego w ykorzystać mięso
po gotow aniu rosołu. Nie macie tak czasem? Że
nagot...
12 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/w kuchnibezdubli
Chleb z garnka
Od kilku dni z rzędu piekę chleb z garnka,a
w szystko dlatego, że Piotrkow i ostatnio zdarza
się zapom...
11 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/straga
Keralskie curry warzywne według
Jamiego Olivera
Dziś odryw am się na chw ilę od św iątecznego
menu i dzielę się Wami niezw ykle aromatycznym
p...
3 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/kulinarne-
przyg
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wkuchnibezdubli/2013/06/szparagi_i_krokiety/1
4/4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin