Wafle z masą z mleka w proszku i nutellą
Składniki na masę mleczną:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175 g masła
1 szklanka mleka w proszku
W małym garnuszku zagotować mleko z cukrem. Wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać zimne mleko, miksując na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować.
Składniki na masę z nutelli:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka kakao
Masło, nutellę i kakao zmiksować.
Dodatkowo:
3 płaty suchych wafli
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
Pierwszy wafel smarujemy masą z nutelli, przykrywamy drugim waflem, smarujemy masą z mlekiem w proszku, przykrywamy trzecim waflem. Górę ostatniego wafla smarujemy roztopioną czekoladą. Tak przygotowane wafle odstawiamy do lodówki aby masy stężały. Kroimy na kwadraty.
SMACZNEGO
Bahira