Przykładowy jadłospis diety wegetariańskiej
Śniadanie:
· miseczka chudego twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem
· szklanka soku z marchewki
II śniadanie:
· miseczka warzyw gotowanych z cieciorką na parze skropionych łyżką oliwy lub oleju rzepakowego
· szklanka soku wielowarzywnego
Obiad:
· talerz zupy brokułowej
· 3 łyżki brązowego ryżu
· miseczka lodowej sałaty
· miseczka surówki z kapusty pekińskiej z marchewką i cebulką doprawiona jogurtem
· szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek:
· miseczka pomidora z chudym twarogiem
· szklanka soku marchwiowego
Kolacja:
· miseczka warzyw gotowanych z czerwoną fasolą na parze skropionych łyżką oliwy lub oleju rzepakowego
· szklanka miętowej herbaty z cytryną
· 2 kromki pieczywa chrupkiego
· Przy komponowaniu diety wegetariańskiej należy upewnić się, że dostarcza się swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Szczególną uwagę należy zwrócić na produkty zawierające witaminę B12 (odpowiedzialną za budowę czerwonych ciałek krwi) oraz kwasy tłuszczowe. Źródła witaminy B12: jaja, produkty mleczne, tofu, wzbogacone mleko sojowe- te produkty powinnaś jadać b.często. Źródła kwasów tłuszczowych: ryby, soja, orzechy, pestki z dyni, olej rzepakowy. Źródła białka: ryby, owoce morza, rośliny strączkowe - groch, soczewica, soja; tofu (tofu wytwarzane jest z mleka sojowego); kasze, orzechy i nasiona, razowe pieczywo i makaron; produkty mleczne i jajka. Źródła żelaza: sałata i inne zielone warzywa liściaste, soczewica, soja i tofu, fasola, orzechy, pestki z dyni i słonecznika, rodzynki; Aby wspomóc przyswajanie żelaza produkty te należy łączyć pokarmami zawierającymi witaminę C, jak cytrusy, kapusta, pomidory czy brokuły. Źródła wapnia: mleko i produkty mleczne, tofu; szpinak, brokuły, kalafior, pomidory; migdały, sezam; rośliny strączkowe; Źródła cynku: pieczarki, soczewica, razowy ryż, sezam, chleb pełnoziarnisty, dynia; Źródła witaminy D: mleko i przetwory mleczne, pełnoziarniste pieczywo.
· W posiłkach staraj się łączyć minimum 3 grupy produktów:
· Grupa 1. Warzywa strączkowe: fasola, soczewica, grochGrupa 2. Zboża: chleb razowy, makaron, ryż, owies, płatki śniadaniowe, kukurydza, żytoGrupa 3. Orzechy i nasiona: orzeszki ziemne, nerkowca, migdały, nasiona sezamu, dyni, słonecznikaGrupa 4. Nabiał i ryby: jaja, twaróg, kefir, jogurt (najlepiej probiotyczny), kefir, maślanka, ryby i owoce morza,Staraj się jeść produkty pełnoziarniste w połączeniu z warzywami i owocami (w ten sposób zwiększy się wchłanianie żelaza) Powodzenia
· http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/dieta-wegetarianska/68113/1/
np16