350 gramów wieżego szpinaku, opłukanego, 1 łyżka masła, 1/4 szklanki cebulki posiekanej w kostkę, 2 zgniecione zšbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki wieżo zmielonego czarnego pieprzu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki gęstej mietany 1 Szpinak wieży Szpinak umyj i odkrój wszystkie twarde częci. 2 Gotowanie szpinaku Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej odrobinę soli. Jak już się będzie gotować wrzuć na niš szpinak i gotuj przez 2 minuty. 3 Blanszowanie szpinaku Szpinak po zblanszowaniu będzie zabierać bardzo mało miejsca. 4 Odciskanie szpinaku Wycišgnij szpinak na sitko i odcinij tyle wody ile to możliwe. Następnie porwij szpinak na małe kawałki. 5 Stopione masło Roztop masło w redniej wielkoci rondelku. Dodaj drobno posiekanš cebulkę oraz czosnek i smaż, cišgle mieszajšc, aż zrobiš się miękkie i aromatyczne (około 2 minuty). 6 Smażenie szpinaku Do cebuli z czosnkiem dodaj szpinak. Gotuj, aż zobaczysz, że szpinak puszcza sok. Zauważysz, że szpinak coraz łatwiej się miesza. Teraz dodaj mietany, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Du bez przykrycia przez około 4 minuty. 7 Szpinak ze mietanš Szpinak ze mietanš cišgnij z ognia, przełóż na talerz i spróbuj - jest przepyszny! Podawaj do dania głównego lub zmieszaj z makaronem.
ametyst4