Pizza z patelni.pdf

(215 KB) Pobierz
Pizza z patelni
Autor:
kasiagie
Przepisów:
70
Ocena:
1186
3-4 os.
60 min
łatwe
tanie
Składniki:
Ciasto (na dwie porcje!)
mąka pszenna Typ 500 2 szklanki
Jajko 2 szt.
Sól pół łyżeczki
Mleko 8 łyżek
Olej 7 łyżek
Woda zimna, 4 łyżki
Dodatkowo:
Ketchup
zioła (oregano, zioła prowansalskie,
bazylia)
ulubione dodatki ( u mnie w jednej
wersji z kiełbasą wiejską, cebulą,
szynką i serem żółtym, w drugiej
szynka i ser żółty).
Sposób przygotowania:
1
Wyrabiamy ciasto z podanych składników, jeśli za bardzo się klei do ręki dosypujemy mąki.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Patelnię smarujemy bardzo małą ilością oleju lub oliwy i
rozkładamy ciasto.
2
Podpiekamy ciasto na największym palniku ale na najmniejszym ogniu około 5-10 minut.
Następnie obracamy i smarujemy placek keczupem, posypujemy ziołami i serem, układamy
ulubione dodatki i przykrywamy patelnię pokrywką. Po 10 minutach pizza jest gotowa i można
się delektować.
Twoje notatki do przepisu:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin