http://kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Bananowy-song-Krystyny-z-Bake-Off-Ale-Ciacho,wid,18535882,wiadomosc.html
W jednym z odcinków "Bake Off - Ale Ciacho" pojawił się biszkopt z kremową masą i bananami. Krystyna, uczestniczka kulinarnego show TVP2, podzieliła się z nami przepisem na to proste ciacho.
Składniki na biszkopt:3 jajka 150 g cukru 75 ml wody 75 ml oleju (najlepiej z pestek winogron) 2 łyżki kakao 120 g proszek do pieczenia szczypta soli Masa: 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki (oba składniki mocno schłodzone) 6-8 bananów 250 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 1 cytryna masa kajmakowa (puszka o wadze ok. 500 g) 2-3 łyżki kakao duże opakowanie krakersów 250 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fix 2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie biszkoptu1. Jajka oddzielić żółtka od białek. 2. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka wymieszane wcześniej z olejem i wodą, wymieszać. 3. Przesiać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z masą jajeczną. 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. pół godziny6. Upieczony biszkopt wyjąc i wystudzić. 7. Nasączyć wodą z sokiem cytrynowym i odrobiną cukru. Przygotowanie masy1. W miseczce ustawionej na rondlu z gorącą wodą (zestaw do kąpieli wodnej) podgrzać mocno kremówkę (200 ml). 2. Do gorącej kremówki wrzucić kawałki czekolady i mieszając rozpuścić. 3. Lekko przestudzić i rozprowadzić na nasączonym biszkopcie. 4. Banany obrać i pokroić wzdłuż, a następnie skropić sokiem z cytryny (również można pokroić na grube plastry). Ułożyć jeden obok drugiego na całej powierzchni. 5. Kremówkę (250 ml) i mascarpone włożyć do miski, przemieszać, a następnie ubić na krem. 6. Dodać 2-3 łyżki masy kajmakowej i krótko już zmiksować. 7. Masę wyłożyć na banany. Wyrównać i poukładać krakersy jeden obok drugiego na wierzchu. 8. Na wierzch krakersów rozsmarować pozostałą masę kajmakową. 9. Śmietankę kremówkę (250 ml) ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na wierzch i wyrównać. 10. Wierzch posypać kakao.
Lena.501