Bananowy song Krystyny z.doc

(627 KB) Pobierz
Bananowy song Krystyny z "Bake Off - Ale Ciacho"

 

 

Bananowy song Krystyny z "Bake Off - Ale Ciacho"

http://kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Bananowy-song-Krystyny-z-Bake-Off-Ale-Ciacho,wid,18535882,wiadomosc.html

 

W jednym z odcinków "Bake Off - Ale Ciacho" pojawił się biszkopt z kremową masą i bananami. Krystyna, uczestniczka kulinarnego show TVP2, podzieliła się z nami przepisem na to proste ciacho.

Składniki na biszkopt:
3 jajka
150 g cukru
75 ml wody
75 ml oleju (najlepiej z pestek winogron)
2 łyżki kakao
120 g
proszek do pieczenia
szczypta soli
Masa:
500 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki (oba składniki mocno schłodzone)
6-8 bananów
250 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
1 cytryna
masa kajmakowa (puszka o wadze ok. 500 g)
2-3 łyżki kakao
duże opakowanie krakersów
250 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie biszkoptu

1. Jajka oddzielić żółtka od białek.
2. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka wymieszane wcześniej z olejem i wodą, wymieszać.
3. Przesiać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z masą jajeczną.
4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. pół godziny
6. Upieczony biszkopt wyjąc i wystudzić.
7. Nasączyć wodą z sokiem cytrynowym i odrobiną cukru.

Przygotowanie masy

1. W miseczce ustawionej na rondlu z gorącą wodą (zestaw do kąpieli wodnej) podgrzać mocno kremówkę (200 ml).
2. Do gorącej kremówki wrzucić kawałki czekolady i mieszając rozpuścić.
3. Lekko przestudzić i rozprowadzić na nasączonym biszkopcie.
4. Banany obrać i pokroić wzdłuż, a następnie skropić sokiem z cytryny (również można pokroić na grube plastry). Ułożyć jeden obok drugiego na całej powierzchni.
5. Kremówkę (250 ml) i mascarpone włożyć do miski, przemieszać, a następnie ubić na krem.
6. Dodać 2-3 łyżki masy kajmakowej i krótko już zmiksować.
7. Masę wyłożyć na banany. Wyrównać i poukładać krakersy jeden obok drugiego na wierzchu.
8. Na wierzch krakersów rozsmarować pozostałą masę kajmakową.
9. Śmietankę kremówkę (250 ml) ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na wierzch i wyrównać.
10. Wierzch posypać kakao.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin