Szarlotka bez dwóch zdań najlepiej smakuje jesienią. Soczyste jabłka w połączeniu z dobrym ciastem to kulinarna pokusa dla podniebienia. Bogna, uczestniczka programu "Bake Off - Ale Ciacho", dodała do wypieku budyniową bezę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki na kruche ciasto:1 szklanka mąki krupczatki1,5 szklanki mąki pszennej200 g zimnego masła1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtek1 żółtko na twardo - przetarte przez sitkoBudyniowa beza:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 łyżka ekstraktu z wanilii2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki oleju rzepakowegoJabłka:1 kg kwaśnych jabłek1 cytryna100 g rodzynek200 g orzechów włoskich1 szklanka cukru trzcinowegoCynamon mielonyCynamon koraPasta/ekstrakt z waniliiKoniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki)KardamonZe składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części (jedna powinna być nieco większa), każdą zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Większą część rozwałkować, umieścić w formie i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 3/4 jabłek pokrojonych w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami, podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania np. z cynamonem). Kiedy jabłka będą miękkie, dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie skarmelizować. Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach, a po chwili dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spod wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopni C przez 30-40 minut.
Lena.501