Gaj W. - Truskawki i poziomki.pdf

(32095 KB) Pobierz
WANDA G A J
TRUSKAWKI
I POZIOMKI
OD AUTORKI
(®)
Truskawki i poziomki należą do owoców sezonowych.
Pierwsze z nich pojawiają się na rynku w czerwcu
i w połowie lipca. Poziomki zaś owocują dłużej — przez
całe lato, z dwutygodniową przerwą w lipcu lub sierp­
niu. Są one dużo mniej popularne, ponieważ odznacza­
ją się niższą plennością, choć ich wartość odżywcza nie
ustępuje truskawkom.
W pierwszej części tej książeczki próbuję wykazać, jak
wiele cennych składników zawierają te owoce oraz jak
duża jest ich wartość odżywcza. Cechy te przemawiają
za wzrostem produkcji truskawek i poziomek. Podałam
też charakterystykę najważniejszych odmian z uwzglę­
dnieniem ich zastosowania w potrawach oraz przyda­
tności na przetwory.
W drugiej części zebrałam w kilku rozdziałach przepisy
kulinarne, które urozmaicą nasze codzienne jadłospisy.
Ich podstawowym albo co najmniej uzupełniającym skład­
nikiem są te owoce. Desery i wypieki z dodatkiem tru­
skawek i poziomek są dość popularne i często przyrzą­
dzane w naszych domach. Asortyment zup, drugich dań
i dań kólacyjnych jest raczej ubogi.
Truskawki i poziomki powinny być często podawane
dzieciom, jeżeli nie wywołują uczulenia. W zasadzie
wszystkie potrawy bez dodatku alkoholu mogą być sto­
sowane w kuchni dziecięcej.
5
Ponieważ truskawki i poziomki występują tylko w sezonie
letnim i w stanie surowym nie nadają się do przechowy­
wania, osobny rozdział poświęciłam na przetwory. Dzię­
ki nim spożycie łych owoców przedłuży się o kilka
jesienno-zimowych miesięcy.
Przy sporządzaniu ciast, zwłaszcza biszkoptowego i pty­
siowego, należy ściśle przestrzegać proporcji podanych
w przepisie, ponieważ od tego zależy udanie się wypie­
ku. Natomiast pozostałe przepisy gospodyni może mody­
fikować według własnego uznania.
Wszystkie proporcje składników przewidziane są dla
4— 5 osób. Wyjątek stanowią wypieki, niektóre dania
z drobiu i przetwory, na które z reguły bierze się większe
ilości produktów.
WIADOMOŚCI OGÓLNE
O DM IAN Y TRUSKAWEK I PO ZIO M EK
TRUSKAWKA
Truskawka należy do rodzaju
Fragaria,
jako odmiana tzw.
poziomki ananasowej. W dzikim stanie jest nieznana.
„Pow stała" prawdopodobnie w Europie, jako mie­
szaniec importowanych amerykańskich gatunków, a mo­
że również przez skrzyżowanie europejskich gatunków
poziomki z odmianami amerykańskimi. Przypuszcza się,
że pierwsze truskawki wyhodowano w pierwszej poło­
wie X V III w. przez spontaniczne lub sztuczne zapylenie
żeńskich roślin poziomki chilijskiej pyłkiem poziomki
wirginijskiej.
Do wyhodowania truskawek przyczynił się sławny fran­
cuski ogrodnik-botanik Duchesne, uzyskując z krzyżó­
wek poziomek mieszańce, zwane
Fragaria
ananassa
lub
Fragaria grandiflora,
czyli truskawka wielkoowocowa.
8
Zgłoś jeśli naruszono regulamin