Gaj W. - Truskawki i poziomki.pdf
(
32095 KB
)
Pobierz
WANDA G A J
TRUSKAWKI
I POZIOMKI
OD AUTORKI
(®)
Truskawki i poziomki należą do owoców sezonowych.
Pierwsze z nich pojawiają się na rynku w czerwcu
i w połowie lipca. Poziomki zaś owocują dłużej — przez
całe lato, z dwutygodniową przerwą w lipcu lub sierp
niu. Są one dużo mniej popularne, ponieważ odznacza
ją się niższą plennością, choć ich wartość odżywcza nie
ustępuje truskawkom.
W pierwszej części tej książeczki próbuję wykazać, jak
wiele cennych składników zawierają te owoce oraz jak
duża jest ich wartość odżywcza. Cechy te przemawiają
za wzrostem produkcji truskawek i poziomek. Podałam
też charakterystykę najważniejszych odmian z uwzglę
dnieniem ich zastosowania w potrawach oraz przyda
tności na przetwory.
W drugiej części zebrałam w kilku rozdziałach przepisy
kulinarne, które urozmaicą nasze codzienne jadłospisy.
Ich podstawowym albo co najmniej uzupełniającym skład
nikiem są te owoce. Desery i wypieki z dodatkiem tru
skawek i poziomek są dość popularne i często przyrzą
dzane w naszych domach. Asortyment zup, drugich dań
i dań kólacyjnych jest raczej ubogi.
Truskawki i poziomki powinny być często podawane
dzieciom, jeżeli nie wywołują uczulenia. W zasadzie
wszystkie potrawy bez dodatku alkoholu mogą być sto
sowane w kuchni dziecięcej.
5
Ponieważ truskawki i poziomki występują tylko w sezonie
letnim i w stanie surowym nie nadają się do przechowy
wania, osobny rozdział poświęciłam na przetwory. Dzię
ki nim spożycie łych owoców przedłuży się o kilka
jesienno-zimowych miesięcy.
Przy sporządzaniu ciast, zwłaszcza biszkoptowego i pty
siowego, należy ściśle przestrzegać proporcji podanych
w przepisie, ponieważ od tego zależy udanie się wypie
ku. Natomiast pozostałe przepisy gospodyni może mody
fikować według własnego uznania.
Wszystkie proporcje składników przewidziane są dla
4— 5 osób. Wyjątek stanowią wypieki, niektóre dania
z drobiu i przetwory, na które z reguły bierze się większe
ilości produktów.
WIADOMOŚCI OGÓLNE
O DM IAN Y TRUSKAWEK I PO ZIO M EK
TRUSKAWKA
Truskawka należy do rodzaju
Fragaria,
jako odmiana tzw.
poziomki ananasowej. W dzikim stanie jest nieznana.
„Pow stała" prawdopodobnie w Europie, jako mie
szaniec importowanych amerykańskich gatunków, a mo
że również przez skrzyżowanie europejskich gatunków
poziomki z odmianami amerykańskimi. Przypuszcza się,
że pierwsze truskawki wyhodowano w pierwszej poło
wie X V III w. przez spontaniczne lub sztuczne zapylenie
żeńskich roślin poziomki chilijskiej pyłkiem poziomki
wirginijskiej.
Do wyhodowania truskawek przyczynił się sławny fran
cuski ogrodnik-botanik Duchesne, uzyskując z krzyżó
wek poziomek mieszańce, zwane
Fragaria
ananassa
lub
Fragaria grandiflora,
czyli truskawka wielkoowocowa.
8
Plik z chomika:
KosciolKatolicki
Inne pliki z tego folderu:
Pyszkowska K. - Smaczne potrawy z baraniny i królików.pdf
(10938 KB)
Pyszkowska K. - Z działki na stół i do spiżarni.pdf
(5764 KB)
Dębski H. - Smaczne wypieki domowe.pdf
(75846 KB)
Sadowska H. - Najsmaczniejsze Zupy.pdf
(94369 KB)
Zawistowska Z. - Warzywa w kuchni i spiżarni.pdf
(67668 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 16.11.2022
Pliki dostępne do 21.01.2024
! Elementarz Katolika
! TAJEMNICA NOWENNY POMPEJANSKIEJ
!! skany ksiazek katolickich (hasło 12345)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin