GOŁĄBKI PO ŻYDOWSKU.odt

(20 KB) Pobierz

GOŁĄBKI PO ŻYDOWSKU

składniki na 5 - 6 porcji :

                      KOTLETO GOŁĄBKI - ok. 700 g mięsa z udźca kurczaka, bez skóry

                      1 duża cebula                       1 duża marchewka

1/2 średniej kapusty pekińskiej - dolna część liści         6 łyżek bułki tartej

1/3 szkl. bulionu drobiowego               1 - 2 jajka

bułka tarta do panierowania           olej do smażenia

 

                      SOS - 1 cebula

                      ok. 300-400  ml bulionu drobiowego

                      1 szkl. soku pomidorowego pikantnego albo 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %\

                      1 czubata łyżeczka pomidorów suszonych mielonych

                      1 łyżka mąki pszennej

                      1 łyżka masła

                      1 łyżka cebulki prażonej

                      1/2 łyżeczki suszonego tymianku

do smaku - sól, pieprz mielony, papryka mielona słodka i ostra, szczypta cukru


sposób przygotowania:

GOŁĄBKI - mięso zmieliłam. Bułkę tartą zalałam bulionem, wymieszałam. Warzywa oczyściłam, opłukałam i dobrze osuszyłam. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę, marchewkę starłam na tarce jarzynowej a kapustę posiekałam drobno - użyłam dolnej części liści, tej prawie białej. Kapusty było objętościowo mniej więcej tyle samo co mięsa. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, podsmażyłam cebulę i marchew aż ta pierwsza się zeszkliła. Dodałam kapustę i smażyłam razem dosłownie kilka chwil - tylko tyle żeby straciła surowość, ostudziłam. Mieszankę warzyw dodałam do mięsa razem z namoczoną bułką, wbiłam jajko, wyrobiłam masę dokładnie - nie była ścisła. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością papryki. Mokrymi dłońmi formowałam owalne kotlety, panierowałam w bułce tartej i smażyłam na gorącej patelni z olejem - mają być dobrze zrumienione z obu stron. Po usmażeniu przekładałam na talerz.
SOS - w rondlu roztopiłam masło, dodałam posiekaną cebulkę a gdy zaczęła się rumienić wsypałam też mąkę, rozmieszałam. Mieszając wlałam zimny bulion. Gdy się zagotował dodałam sok pomidorowy, pomidory w proszku, tymianek i prażoną cebulkę - dusiłam całość ok. 10 - 15 minut na malutkim ogniu. Doprawiłam do smaku, szczyptą cukru, solą i papryką.
Do sosu włożyłam kotlety i dusiłam razem ok. 30 minut, pilnując żeby nic się nie przypaliło. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty można dolać odrobinę bulionu albo wody.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin