CIASTKA MOMENTY.doc

(19 KB) Pobierz
„CIASTKA MOMENTY”

„CIASTKA MOMENTY”

 

Produkty:

1 kostka smalcu, 16 dkg palmy

32 dkg cukru

3 paczki cukru waniliowego

4 jajka

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

60 dkg mąki

 

Wykonanie:

Tłuszcz utrzeć z cukrem i wanilią, ubić jajka – dobrze utrzeć. Dodać mąkę i z proszkiem wyrobić ciasto. Do miski nalać wody i maczając ręce wyrabiać małe kuleczki, każdą obtaczać w płatkach owsianych, a w środek kulki wcisnąć jakiś owoc – najlepiej wiśnie. Blachę wysmarować i ułożyć na blasze ciasteczka w odstępach. Piec na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku (1800).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin