Babka drożdżowaRozczyn:2 dag drożdży1/2 dag cukrumlekoCiasto:10 dag masła2 żółtka1 jajo10 dag cukruskórka cytrynowa40 dag mąkiok. 1/2 szklanki mlekasól(3 dag rodzynków)1 dag masła do smarowania formy2 dag cukru pudru z wanilią do posypaniaZarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę, na babkę. Utrzeć w misce surowe masło, dodać żółtka, ucierając po jednym, oraz jajo i cukier. Do tego wlać wyrośnięte drożdże, rozetrzeć, wsypać mąkę, dodać letnie mleko, skórkę cytrynową i sól i wybijać łyżką; gdy ciasto odstaje od łyżki, wymieszać z rodzynkami, wyłożyć do formy wciskając rodzynki do środka ciasta, postawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.). Wyłożyć, póki gorąca posypać cukrem z wanilią, ostudzić, opierając o brzeg stolnicy.
czajkpiotr69