ChałwowiecSkładniki:CIASTO3 jajka3 łyżki (30g) mąki pszennej3 łyżki (30g) domowego cukru z wanilią lub zwykłego1 łyżka kakao1 łyżka oleju1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPONCZ1/4 szklanki przegotowanej wody lub słabej herbaty2 łyżeczki cukru
MASA CHAŁWOWA660g mascarpone330g chałwy waniliowej60ml śmietanki 30%60ml zimnej wody3 łyżki (30g) cukru pudru3 łyżeczki (12g) żelatyny ziarenka z 1 laski waniliiMASA CZEKOLADOWA500ml śmietanki 30%100g gorzkiej czekolady6 łyżek (60g) cukru pudru60ml zimnej wody2 i 1/2 łyżeczki (10g) żelatyny20g startej gorzkiej czekolady do dekoracji ciasta
Wykonanie:UWAGA!Na dzień przed rozpoczęciem przygotowań, ze śmietanki i czekolady należy przyrządzić bazę do masy czekoladowej.CIASTO- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- jajka umyć i sparzyć, białka oddzielić od żółtek- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier- do piany dodawać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując- wlać olej, ponownie zmiksować- do oddzielnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, składniki wymieszać razem- do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki suche, delikatnie mieszając łyżką- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego- do formy przełożyć masę, wyrównać- ciasto od razu piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto ostudzić, odkroić od brzegów formy, zdjąć papier ze spodu- na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć gotowe ciasto
PONCZ- w przegotowanej wodzie lub słabej herbacie rozpuścić cukier- ponczem dokładnie nasączyć ciastoMASA CHAŁWOWA- chałwę rozdrobnić, a następnie razem ze śmietanką rozdrobnić blenderem na gładką masę- jeśli masa nie jest do końca gładka, można ją przetrzeć przez sitko lub pozostawić taką, o ile nie będą nam przeszkadzały w masie kawałeczki chałwy- mascarpone zmiksować z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z przekrojonej wzdłuż laski wanilii- do mascarpone dodawać partiami chałwę, zmiksować- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)- rozpuszczoną żelatynę lekko ostudzić, następnie dodać do niej 1-2 łyżki mascarpone, dokładnie wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty masy, zmiksować- masę chałwową przełożyć na nasączone ciasto, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia masy
MASA CZEKOLADOWA- śmietankę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia- zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, wymieszać- jeśli konsystencja nie jest gładka, przetrzeć przez sitko- śmietankę wstawić na całą noc do lodówki, dopiero następnego dnia przygotować masę czekoladową- zimną śmietankę z czekoladą ubić z cukrem pudrem na gęsty krem- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)- rozpuszczoną żelatynę lekko przestudzić, zahartować dodając 1-2 łyżeczki kremu czekoladowego, dokładnie wymieszać- do miksowanego kremu wlać żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników- masę od razu przełożyć na masę chałwową, wyrównać- ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia masy czekoladowej, najlepiej przez całą noc- przed podaniem posypać wiórkami startej czekolady
marcin7914