ROLADKI TEŚCIOWEJ
składniki:
Podwójny filet z kurczaka
4 plastry szynki
40 g masła
5 ząbków czosnku
3 łyżki śmietany
500 ml bulionu drobiowego
łyżka mąki
koperek
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
olej
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy połowę masła, dodajemy wyciśnięty czosnek i odrobinę posiekanego koperku. Odstawiamy do ostygnięcia. Filet rozkrawamy na 4 części. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy oraz doprawiamy papryką każdy kawałek z jednej strony. Z drugiej strony smarujemy filet przygotowanym masłem z czosnkiem. Następnie układamy po plasterku szynki. Zawijamy mięso i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy pozostałą część masła a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodajemy posiekany koperek. Dokładnie mieszamy. Zagęszczamy ewentualnie mąką. Przekładamy obsmażone mięso do sosu i prużymy kilka minut.
marcin7914