ROLADKI TEŚCIOWEJ.odt

(16 KB) Pobierz

ROLADKI TEŚCIOWEJ

składniki:

Podwójny filet z kurczaka

4 plastry szynki

40 g masła

5 ząbków czosnku

3 łyżki śmietany

500 ml bulionu drobiowego

łyżka mąki

koperek

szczypta gałki muszkatołowej

sól

pieprz

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

olej

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy połowę masła, dodajemy wyciśnięty czosnek i odrobinę posiekanego koperku. Odstawiamy do ostygnięcia. Filet rozkrawamy na 4 części. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy oraz doprawiamy papryką każdy kawałek z jednej strony. Z drugiej strony smarujemy filet przygotowanym masłem z czosnkiem. Następnie układamy po plasterku szynki. Zawijamy mięso i obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy pozostałą część masła a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodajemy posiekany koperek. Dokładnie mieszamy. Zagęszczamy ewentualnie mąką. Przekładamy obsmażone mięso do sosu i prużymy kilka minut.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin