Przepisy Matki Natury.pdf

(12631 KB) Pobierz
Przekazuję w Wasze ręce książkę, która - mam nadzieję - rozbudzi w Was prawdziwą pasję gotowania
nie tylko pysznie, ale również łatwo i - co najważniejsze - w zgodzie z Naturą!
W każdym przepisie znajdziecie dary pochodzące z Mojego Królestwa – doskonałe, idealnie
dojrzałe warzywa i pachnące słońcem owoce. Mój przyjaciel – Hortex – zamroził je dla Was tuż po
zbiorach i zamknął w poręcznych (i zawsze modnych!) torebkach.
Nikt nie wie tego lepiej ode mnie: zamrażanie to najbardziej naturalny sposób, aby w warzywach
i owocach na długo zachować to, co najlepsze: bogactwo smaków i mnóstwo składników
odżywczych! Dlatego osobiście gwarantuję Wam, że w warzywach i owocach Hortex nie znajdziecie
konserwantów, sztucznych barwników czy innych „polepszaczy”, ale wyłącznie to, co stworzyłam...
Smacznego!
Matka Natura
PS
Moi Drodzy, z pewnością macie swoje ulubione potrawy z wykorzystaniem produktów Hortex.
Koniecznie podzielcie się nimi ze mną (przepisy@hortex.pl), a kto wie, może znajdą się w kolejnej
edycji książki.
spis treści
Mrożonki - pyszne i zdrowe
....................................................................................................................... 4
Katalog produktów
......................................................................................................................................... 6
Przekąski i sałatki
.......................................................................................................................................... 8
Zupy
Dania główne
Bruschetta z zieloną fasolką i suszonymi pomidorami ....................................................................................10
Buraczkowe grzanki z kozim serem .................................................................................................................12
Chleb dyniowy ..................................................................................................................................................14
Ciepła sałatka z brukselki i fasolki ....................................................................................................................16
Fasolka zapiekana z bekonem i pieczonymi ziemniakami ...............................................................................18
Grzanki z sałatką z bobu ..................................................................................................................................20
Jajka w szpinaku ...............................................................................................................................................22
Minikanapki na pumperniklu .............................................................................................................................24
Naleśniki z farszem warzywnym i sosem czosnkowym ...................................................................................26
Omlet chrzanowy z zielonym groszkiem ..........................................................................................................28
Papryka faszerowana kuskusem z fasolką szparagową ..................................................................................30
Roszponka z pikantną ricottą i śliwkami z pieca ..............................................................................................32
Rożki szpinakowe .............................................................................................................................................34
Sajgonki ............................................................................................................................................................36
Sałatka z wątróbką, granatem i śliwkami..........................................................................................................38
Śledzik na zupie ogórkowej ..............................................................................................................................40
Warzywne wrapy ...............................................................................................................................................42
Wiosenna sałatka z serem camembert ............................................................................................................44
Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z ricottą .....................................................................................................46
................................................................................................................................................................... 48
Barszcz ukraiński na wędzonce........................................................................................................................50
Krem z kalafiora z pieczoną dynią i suszoną szynką .......................................................................................52
Kwaśnica na żeberkach ....................................................................................................................................54
Minestrone ........................................................................................................................................................56
Szybki bulion warzywny ....................................................................................................................................58
Zupa dyniowa z masłem szałwiowym ..............................................................................................................60
Zupa fasolowa pod chlebową kołderką ...........................................................................................................62
Zupa krem z groszku ........................................................................................................................................64
Zupa warzywna z mleczkiem kokosowym ........................................................................................................66
Zupa z kurczaka z knedlami ze szpinakiem .....................................................................................................68
Zupa z zielonej fasolki.......................................................................................................................................70
.....................................................................................................................................................72
Babka ziemniaczana z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany.........................................................................74
Brukselka z kurczakiem po prowansalsku.........................................................................................................76
Cannelloni z serem ricotta, kalafiorem i sałatą radicchio...................................................................................78
02
Desery
Dlaczego polecamy mrożone warzywa i owoce?
Duszone udo gęsie z buraczkami na purée ziemniaczanym .......................................................................................80
Duszony łosoś z zielonym groszkiem, ziemniakami i kuminem ...................................................................................82
Filet z piersi kaczki z sosem wiśniowym na buraczkach i sałatką z zielonej fasolki ....................................................84
Filety faszerowane groszkiem z karmelizowanymi marchewkami ...............................................................................86
Fritatta makaronowa z sosem owocowym ...................................................................................................................88
Grillowana jagnięcina z sosem tzatziki i smażonymi pomidorami ...............................................................................90
Grillowany tuńczyk z sosem pomidorowo-oliwkowym z dodatkiem purée buraczkowego .........................................92
Knedle ze śliwkami i bakaliami .....................................................................................................................................94
Kolorowe lasagne warzywne ........................................................................................................................................96
Kurczak po meksykańsku .............................................................................................................................................98
Leczo z kurczakiem ......................................................................................................................................................100
Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim ...........................................................................................................102
Makaron z warzywami i kaczką ....................................................................................................................................104
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem szpinakowo-serowym ...............................................................106
Otwarte kieszonki ze szpinakiem ..................................................................................................................................108
Pappardelle ze strączkami i szynką..............................................................................................................................110
Pieczone krokieciki rybne z bobem ..............................................................................................................................112
Pieczony dorsz podany na purée z groszku ................................................................................................................114
Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki ......................................................................................116
Schabowe kieszonki ze szpinakiem .............................................................................................................................118
Steki z karkówki z serem camembert i fasolką szparagową ........................................................................................120
Steki z polędwicy wołowej z bobem i musem kalafiorowym ........................................................................................122
Szaszłyki rybne ze szpinakiem i serem pleśniowym ....................................................................................................124
Tarta królewska z kawałkami łososia ............................................................................................................................126
Tortelloni ze szpinakiem i ricottą ...................................................................................................................................128
Zapiekanka warzywna...................................................................................................................................................130
............................................................................................................................................................................132
Babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym ...........................................134
Chutney z truskawek .....................................................................................................................................................136
Ciasto ogrodowe z lodami waniliowymi .......................................................................................................................138
Konfitura z dyni .............................................................................................................................................................140
Konfitura z mieszanych owoców z nutą kardamonu ....................................................................................................142
Mus czekoladowy z wiśniami........................................................................................................................................144
Racuszki marchewkowe ...............................................................................................................................................146
Rolada bezowa z wiśniami ...........................................................................................................................................148
Smoothie owocowe ......................................................................................................................................................150
Truskawkowa pianka .....................................................................................................................................................152
Truskawkowe tiramisu ...................................................................................................................................................154
............................................................................................156
03
mrożonki
Mrożonki - pyszne i zdrowe
Mrożenie to jedna z najkorzystniejszych form utrwalania żywności pod względem biologicznym.
Warzywa i owoce zbierane są w szczycie sezonu i mrożone tuż po zbiorach, dzięki czemu mają
wiele składników odżywczych.
Proces szokowego mrożenia pozwala na zachowanie
kształtu i walorów smakowych warzyw i owoców oraz
konserwuje żywność. Mrożone produkty przechowywane
we właciwych warunkach mają wartość odżywczą
zbliżoną do świeżych. Są świetnym źródłem błonnika
pokarmowego, który chroni nas przed nowotworami
przewodu pokarmowego oraz chorobami układu sercowo-
-naczyniowego. Korzystamy z jego dobrodziejstw, kiedy
jesteśmy na diecie niskoenergetycznej czy łatwostrawnej,
gdyż błonnik pochodzący z ugotowanych warzyw
(np. z zupy) jest łatwiej strawny.
W czasach gdy trudno o naturalną, nieprzetworzoną
żywność, warto wybrać mrożonki. Nie zawierają
sztucznych barwników, nie są chemicznie konserwowane,
mają wysoką gęstość odżywczą, czyli przy minimum
energii dostarczają maksimum składników odżywczych,
stanowiąc naturalne źródło witamin i mikroelementów.
Przyprawia się je wyłącznie naturalnymi ziołami, których
w codziennej diecie Polaków bywa ciągle za mało.
Spożywanie mrożonek jest bezpieczne, gdyż ktoś
za nas kontroluje i sprawdza jakość surowca,
z którego są przygotowywane. Hortex bada warzywa
i owoce pod kątem zawartości kilkuset substancji, które
mogą być szkodliwe dla człowieka (w tym na ponad
400 pestycydów, metali ciężkich, azotanów, azotynów).
Sprawdza sposób prowadzenia plantacji, nawożenia
i wybiera tylko warzywa i owoce niemodyfikowane
genetycznie.
04
Zgłoś jeśli naruszono regulamin