rogaliki z serka waniliowego
Autor: Ewaaa
Składniki
3 szklanki mąki pszennej tortowej
250 gramów serka waniliowego homogenizowanego (zimnego, prosto z lodówki)
3 kopiaste łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gramów zimnego masła lub margaryny
szczypta soli
dodatkowo: gęste powidła, nutella, konfitura około 1 słoiczek 300 gramowy
cukier puder do posypania (ja dałam nutellę i były wystarczająco słodkie bez)
> 6 os.
60 min
Przygotowanie
Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, cukrami, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać drobno, dodać serek, zagnieść elastyczne ciasto.
Podzielić je na 7 części, jedną z nich zostawić na blacie, resztę zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki.
Ciasto, na omączonym blacie, wywałkować na okrąg o grubości około 0,5 cm, podzielić na 8 trójkątów, na każdym z nich ułożyć nadzienie, zwinąć rogala, pamiętając by koniuszek znajdował się pod spodem rogaliki (nie rozkleją się podczas pieczenia).
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach.
Tak samo postąpić z resztą ciasta z lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć rogaliki i piec około 20 minut do zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Jeszcze ciepłe ewentualnie posypać cukrem pudrem, smacznego ! :)
Booguusia