rogaliki z serka waniliowego.rtf

(1712 KB) Pobierz

rogaliki z serka waniliowego

 

 

 

Autor: Ewaaa

Składniki

3 szklanki mąki pszennej tortowej

250 gramów serka waniliowego homogenizowanego (zimnego, prosto z lodówki)

3 kopiaste łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 gramów zimnego masła lub margaryny

szczypta soli

dodatkowo: gęste powidła, nutella, konfitura około 1 słoiczek 300 gramowy

cukier puder do posypania (ja dałam nutellę i były wystarczająco słodkie bez)

 

> 6 os.             

60 min             

Przygotowanie

Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, cukrami, wrzucić zimny tłuszcz, posiekać drobno, dodać serek, zagnieść elastyczne ciasto.

Podzielić je na 7 części, jedną z nich zostawić na blacie, resztę zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki.

Ciasto, na omączonym blacie, wywałkować na okrąg o grubości około 0,5 cm, podzielić na 8 trójkątów, na każdym z nich ułożyć nadzienie, zwinąć rogala, pamiętając by koniuszek znajdował się pod spodem rogaliki (nie rozkleją się podczas pieczenia).

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach.

Tak samo postąpić z resztą ciasta z lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć rogaliki i piec około 20 minut do zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

 

Jeszcze ciepłe ewentualnie posypać cukrem pudrem, smacznego ! :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin