Zakwas na barszcz czerwony.txt

(1 KB) Pobierz

                                                                                                                              Zakwas na barszcz czerwony 

Barszcz czerwony najlepiej zrobić z dodatkiem zakwasu. - Zakwas działa jak esencja - dzięki niemu barszcz nabiera szlachetności i aromatu - żeby zrobić zakwas na barszcz czerwony najpierw należy dokładnie umyć buraki - nie trzeba ich już wtedy obierać ze skóry - pokroić je na plasterki i wrzucić do słoika w ilości nieco większej niż połowa jego objętości. Do buraków dodajemy: kilka ziarenek pieprzu, odrobinę soli grubo ziarnistej, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, ząbek czosnku.

- Można dodać też 2-3 goździki, ale to opcjonalnie -  całość zalewamy zimną wodą i odstawiamy w miarę chłodne, ciemne miejsce. Słoik przykrywamy gazą, żeby zachować dostęp powietrza  zakwas powinien być gotowy po około tygodniu.

- Po odcedzeniu, przelaniu i zamknięciu w butelce czy w słoiku w lodówce, na środkowej półce, czyli w temp. ok. 5-6 st., śmiało może stać nawet przez kilka tygodni 

Jak z tak przygotowanego zakwasu zrobić właściwy barszcz?

- Gotujemy buraki i włoszczyznę. Po ich ugotowaniu barszcz jest już prawie gotowy. Wystarczy dodać jeszcze zakwas, który działa jak esencja - dzięki niemu barszcz nabiera szlachetności i aromatu - zakwasu należy dodać w ilości na wyczucie, ze względu na to, że buraki są różne.

- Niektóre buraki są słodsze, jedne gotujemy w większej ilości wody, inne w mniejszej. To jest już kwestia tego, że musimy próbować

 jeżeli nie zdążymy zrobić zakwasu, bardzo dobrze sprawdza się czerwone wino wytrawne.

- Ono też w bardzo fajny sposób, nienachalny podkręca smak barszczu, a alkohol nam odparowuje, więc nie ma problemu i nawet dzieci mogą go jeść
Zgłoś jeśli naruszono regulamin