Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
Kierunek: Towaroznawstwo Rok IV, gr 1
Monitoring jakości żywności
Wykonali: Adamowicz Dominika, Gruszka Magdalena, Jankowski Mateusz, Wojtczak Joanna
Podstawowym aktem prawnym normującym kwestie organizmów genetycznie zmodyfikowanych w Polsce jest ustawa z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych (Dz. U. z 2007 r. Nr 36, poz. 233), która weszła w życie z dniem 26 października 2001 r. i została znowelizowana w roku 2003 (nowelizacja weszła w życie z dniem 8 sierpnia 2003 r.).
Ustawa o organizmach genetycznie zmodyfikowanych reguluje kwestie:
· zamkniętego użycia organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO),
· zamierzone uwalnianie GMO do środowiska,
· wprowadzanie do obrotu produktów GMO,
· wywóz za granicę i tranzyt produktów GMO,
· właściwość organów administracji rządowej w sprawach GMO.
Organem administracji rządowej właściwym w sprawach GMO w Polsce jest minister do spraw środowiska. Do zakresu działania ministra w kwestiach GMO należy:
· wydawanie zgody na zamknięte użycie i zamierzone uwolnienie GMO do środowiska,
· wydawanie zezwoleń na wprowadzenie do obrotu produktów GMO,
· wywóz lub tranzyt produktów GMO,
· koordynacja kontroli i monitorowanie działalności regulowanej ustawą oraz koordynacja gromadzenia i wymiany informacji dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa ludzi i środowiska w zakresie GMO.
Minister do spraw środowiska wdraża ponadto postanowienia Protokołu Kartageńskiego o bezpieczeństwie biologicznym (w Polsce obowiązuje od 9.03.2004 r.). Organem opiniodawczo-doradczym ministra w sprawach GMO jest Komisja ds. GMO.
Nadzór oraz kontrolą przestrzegania przepisów prawa, dotyczących GMO prowadzą również uprawnione instytucje państwowe:
· Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa,
· Inspekcja Weterynaryjna,
· Inspekcja Ochrony Środowiska,
· Państwowa Inspekcja Sanitarna
· Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych
· Inspekcja Handlowa,
· Państwowa Inspekcja Pracy,
· organy administracji celnej w zakresie kontroli legalnego obrotu GMO.
Wprowadzone do obrotu produkty GMO
Żywność genetycznie zmodyfikowana, a więc żywność wyprodukowana z GMO lub zawierająca GMO lub ich fragmenty lub kombinację GMO, jest dopuszczona do obrotu w Polsce w oparciu o rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy, które określa wymagane procedury w tym zakresie. Organem wydającym decyzje w sprawie wprowadzenia do obrotu żywności GMO jest Komisja Europejska. Urzędem właściwym do przyjmowania wniosków o wprowadzenie do obrotu żywności GMO pochodzenia roślinnego na terenie Polski jest Główny Inspektorat Sanitarny.
Znakowanie produktów z GMO
Zgodnie z art. 13 rozporządzenia 1829/2003, na etykiecie produktu spożywczego, który zawiera lub składa się z GMO, jest wyprodukowany lub zawiera składniki wyprodukowane z GMO powinna być umieszczona jedna z następujących informacji:
· 'genetycznie zmodyfikowany',
· 'wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanej(nazwa organizmu np. kukurydzy)',
· 'zawiera genetycznie zmodyfikowany (nazwa organizmu np. rzepak)',
· 'zawiera (nazwa składnika np. olej) wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanej(nazwa organizmu np. kukurydzy)',
Akty prawne regulujące kwestie GMO w Polsce:
1. Ustawa z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych ( Dz.U. 2001 Nr 76 poz. 811, z późn. zm.),
2. Ustawa o paszach z dnia 22 lipca 2006 r., z późniejszymi zmianami,
3. Ustawa z dnia 28 grudnia 2012 r. o nasiennictwie
4. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 21 lutego 2002 r. w sprawie szczegółowego sposobu funkcjonowania Komisji do spraw GMO,
5. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 6 czerwca 2002 r. w sprawie określenia wzorów wniosków dotyczących zgód i zezwoleń na działania w zakresie organizmów genetycznie zmodyfikowanych,
6. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 8 lipca 2002 r. - ocena zagrożenia,
7. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 29 listopada 2002 r. - listy organizmów patogennych oraz ich klasyfikacji,
8. Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 15 kwietnia 2004 r. w sprawie urzędów celnych właściwych dla przywozu lub wywozu produktów GMO,
9. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 2 stycznia 2013 r.w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810,
10. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 2 stycznia 2013 r. w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego ziemniaka odmiany Amfora.
11. Ustawa z dnia 15 stycznia 2015 r. o zmianie ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych oraz niektórych innych ustaw
12. Ustawa o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych - test jednolity
13. Zarządzenie Ministra Środowiska z dnia 11 maja 2015 r. w sprawie wewnętrznego regulaminu Komisji do spraw mikroorganizmów i organizmów genetycznie zmodyfikowanych
Akty prawne regulujące kwestie GMO w Unii Europejskiej:
I. Dyrektywy i rozporządzenia KE:
1. Rozporządzenie Komisji 49/2000 (zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 1139/98, dotyczące obowiązkowego oznaczania na etykietach umieszczonych na niektórych środkach spożywczych, wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie innych danych niż przewidziane w dyrektywie 79/112/EWG).
2. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2001/18/WE z dnia 12 marca 2001 r. w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie i uchylająca dyrektywę Rady 90/220/EWG.
3. Rozporządzenie (WE) NR 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy.
4. Rozporządzenie (WE) NR 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczące możliwości śledzenia i znakowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych, wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniające dyrektywę 2001/18/WE.
5. Rozporządzenia (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
6. Rozporządzenie Komisji Nr 65/2004 z dnia 14 stycznia 2004 r. ustanawiające system określania i przydzielania niepowtarzalnego identyfikatora dla organizmów zmodyfikowanych genetycznie.
7. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 641/2004 z dnia 6 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych zasad wykonywania rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady odnoszące się do wniosków o zatwierdzenie nowego typu żywności i paszy genetycznie zmodyfikowanej, powiadamiania o istniejących produktach oraz przypadkowym lub technicznie nieuniknionym występowaniu materiału genetycznie zmodyfikowanego, który pomyślnie przeszedł ocenę ryzyka.
8. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/41/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie ograniczonego stosowania mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie.
9. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) NR 503/2013 z dnia 3 kwietnia 2013 r. w sprawie wniosków o zatwierdzenie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 641/2004 i (WE) nr 1981/2006
10. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/412 z dnia 11 marca 2015 r. w sprawie zmiany dyrektywy 2001/18/WE w zakresie umożliwienia państwom członkowskim ograniczenia lub zakazu uprawy organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) na swoim terytorium
II. Decyzje
1. Decyzja Rady 2001/204 uzupełniająca dyrektywę 90/219/EWG w zakresie kryteriów określania stopnia bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi i dla środowiska w odniesieniu do typów mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie.
2. Decyzja Rady z dnia 25 czerwca 2002 r. dotycząca zawarcia w imieniu Wspólnoty Europejskiej Protokołu z Kartageny o bezpieczeństwie biologicznym do Konwencji o różnorodności biologicznej.
ma5ti51