· Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz
·
Składniki
• 1 opakowanie drożdży instant (7g),• 500g mąki pszennej typ 650,• 1 jajko,• 1 łyżeczka soli,• 1 szklanka mleka,• 25g masła,• DODATKOWO:• Mleko do posmarowania bułeczek,• Do posypania bułeczek: sezam, siemię lniane, mak, pestki dyni/słonecznika
· Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bułeczki przygotowujemy wieczorem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy mleko, suche drożdże i sól, mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je kilka minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 12 części ( po około 72g każda) i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce w pewnych odstępach od siebie. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki na dolną półkę. Rano piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Bułeczki wyjmujemy z lodówki i smarujemy mlekiem. Posypujemy je makiem, sezamem, siemieniem lub ziarnami. Pieczemy około 10 minut. Życzę smacznego!
cichosz