Bułeczki.docx

(48 KB) Pobierz

·                      Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

·                      Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Składniki

• 1 opakowanie drożdży instant (7g),
• 500g mąki pszennej typ 650,
• 1 jajko,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 szklanka mleka,
• 25g masła,
• DODATKOWO:
• Mleko do posmarowania bułeczek,
• Do posypania bułeczek: sezam, siemię lniane, mak, pestki dyni/słonecznika

·                      Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bułeczki przygotowujemy wieczorem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy mleko, suche drożdże i sól, mieszamy.

Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je kilka minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 12 części ( po około 72g każda) i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce w pewnych odstępach od siebie. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki na dolną półkę. Rano piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Bułeczki wyjmujemy z lodówki i smarujemy mlekiem. Posypujemy je makiem, sezamem, siemieniem lub ziarnami. Pieczemy około 10 minut. Życzę smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin