Ciasteczka anyżowe
Skradły dzisiaj moje serce, są cudownie chrupiące i anyżowe.
Przepis na 2 blachy ciasteczek:
* 250g mąki,* 200g cukru,* 2 jajka,* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,* 1 łyżka anyżu.1. Mąkę zagrzać (lekko podgrzałam w garnku).2. Cukier z jajkami ubić przy pomocy robota na puszystą masę.3. Anyż roztłuc w moździerzu (chociaż nie jest to konieczne).4. Mąkę wymieszać z anyżem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego miodu.5. Na umączonej stolnicy uformować z ciasta wałeczki o średnicy ok 1,5 cm, pokroić na 5 cm kawałki, każdy kawałek ponacinać w 2 albo 4 miejscach i wygiąć na kształt podkowy.6. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na noc.7. Piec ok 25 minut w temperaturze 140°C.8. Nadają się do długiego przechowywania.
Anyż. Większość z nas jego smak kojarzy z syropem lub cukierkami na stan zapalny gardła lub kaszel i słusznie. Zewnętrznie działa odkażająco na skórę, toksycznie na pasożyty, odstraszająco na owady; wewnętrznie wykrztuśnie i rozkurczająco – do inhalacji.
Oryginalne ciastka anyżowe po raz pierwszy jadła przywiezione z Włoch przez moją kuzynkę. Od razu mi posmakowały. Nigdy wcześniej nie jadłam niczego z anyżem. Te ciastka były po prostu inne niż wszystkie. Choć minęło wiele lat, wciąż mnie zachwycają smakiem.
Dziś postanowiłam je zrobić nie bez przyczyny. „Margaryna Kasia” jak co tydzień ogłosiła swój konkurs. Tym razem padła temat „Słodko-Gorzki” z sugestią, aby przepisy nie były z czekoladą. Na początku nie było mi łatwo, ale przypomniał mi się smak tych ciastek – właśnie taki lekko słodki z nutą gorzkiego zioła. Oto mój przepis:
Składniki:
· 30 g margaryny Kasia
· 1/4 szklanki oliwy z oliwek
· 2,5 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka cukru
· 2 lyżeczki proszku do pieczenia
· łyżka anyżu
· szczypta soli
· garść dowolnych orzechów
· 3 jajka
Anyż rozdrobnić w moździerzu (można wałkiem na desce). Połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodać jaja i tłuszcze. Zagnieść ciasto, pod koniec dodać orzechy i anyż.
Uformować 2 długie bagietki. Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Wyjąć, jeszcze ciepłe ciasto pokroić na ukośne plastry o grubości 1,5 cm. Pokrojone ciastka podpiec jeszcze 10 minut w 190 stopniach C. Ciastka najlepiej smakują zimne, wtedy są kruche.
cichosz