Orzechowo.docx

(34 KB) Pobierz

·                      Orzechowo-drożdżowe jeże z marmoladą

·                      Orzechowo-drożdżowe jeże z marmoladą

Składniki

Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 opakowanie suszonych drożdży
2 jajka+1 żółtko
5 łyżek cukru
10 dag masła
Sól do smaku
½ szklanki ciepłego mleka
20 dag twardej marmolady wieloowocowej
Papier do pieczenia

·                      Sposób przygotowania

Wykonanie: do ciepłego mleka wsypać suszone drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić by rozczyn wyrósł. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, dodać orzechy, żółtko, jajko, cukier, stopione masło. Wymieszać, w środek wlać rozczyn. Zagniatać ciasto tak długo aż ciasto odejdzie od ręki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Następnie przenieść na stolnicę, podsypać delikatnie mąką, rozwałkować bardzo cienko. Na brzegu rozsmarować pasek lekko podgrzanej marmolady, zwinąć w rulon, odciąć. Rulon pociąć na 8-10 cm kawałki. Te naciąć w 3 miejscach, lekko wygiąć. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Ciastka ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać cukrem (najlepiej trzcinowym). Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciastka podrosły. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 25 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin