· Orzechowo-drożdżowe jeże z marmoladą
·
Składniki
Składniki:3 szklanki mąki tortowej1 szklanka zmielonych orzechów włoskich1 opakowanie suszonych drożdży2 jajka+1 żółtko5 łyżek cukru10 dag masłaSól do smaku½ szklanki ciepłego mleka20 dag twardej marmolady wieloowocowejPapier do pieczenia
· Sposób przygotowania
Wykonanie: do ciepłego mleka wsypać suszone drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić by rozczyn wyrósł. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę, dodać orzechy, żółtko, jajko, cukier, stopione masło. Wymieszać, w środek wlać rozczyn. Zagniatać ciasto tak długo aż ciasto odejdzie od ręki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Następnie przenieść na stolnicę, podsypać delikatnie mąką, rozwałkować bardzo cienko. Na brzegu rozsmarować pasek lekko podgrzanej marmolady, zwinąć w rulon, odciąć. Rulon pociąć na 8-10 cm kawałki. Te naciąć w 3 miejscach, lekko wygiąć. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Ciastka ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać cukrem (najlepiej trzcinowym). Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciastka podrosły. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 25 minut.
cichosz