z soczewicy.txt

(1 KB) Pobierz
składniki (na keksówkę ok. 11x28 cm lub  3-5 słoiczków ) :

- 400 g czerwonej soczewicy
- szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- duża marchewka
- duża pietruszka
- duża cebula
- kawałek selera
- kilka pieczarek lub garć namoczonych i ugotowanych wczeniej grzybów suszonych
- 2 zšbki czosnku 
- 2 jajka (dla uczulonych - dwie łyżki gotowanego w szklance wody przez 15 min. siemienia lnianego) 
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- sól ( ok. łyżeczki)  pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, duża szczypta lub więcej ostrej papryki, szczypta lub dwie tymianku, łyżeczka majeranku  
- dwie łyżki natki pietruszki

Soczewicę zalać wodš, ok. 2-3 cm ponad poziom ziarenek, lekko osolić. Zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować ok. 8-10 minut mieszajšc, aż ziarenka zacznš się rozpadać.
Kaszę ugotować w dwóch szklankach wody lub jeszcze lepiej, jeli mamy - bulionu.
Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Podsmażyć do lekkiego zmięknięcia warzyw na rozgrzanej łyżce masła.
Kaszę i soczewicę przełożyć do dużej miski, zblendować mocno na pastę. Drugš łyżkę masła roztopić na nieumytej patelni od warzyw, wrzucić rozgnieciony czosnek. Smażyć pół minuty i całoć wlać do zblendowanej masy. Dodać też podsmażone warzywa, jajka (tylko wtedy jeli pasztet ma być pieczony, do słoiczkowego - nie ma potrzeby)),  przyprawy i siekanš natkę pietruszki. Wymieszać, doprawić do smaku, sprawdzić czy jest dostatecznie słono i ostro. 
Przełożyć do 200 ml słoiczków, zakręcić pokrywkš. Jeli majš być przechowywane dłużej niż tydzień, gotować ok. pół godziny w garnku z wodš (czas mierzony od zagotowania) lub w piekarniku na 110 st. Wytrzymajš miesišc. Ewentualnie można je tyndalizować jeli potrzebujemy jeszcze dłuższego czasu przechowywania. Jeli decydujemy się na tradycyjnš, pieczonš formę, wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i przekładamy masę do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec pół godziny a po ostudzeniu schłodzić w lodówce.      
Zgłoś jeśli naruszono regulamin