składniki (na keksówkę ok. 11x28 cm lub 3-5 słoiczków ) : - 400 g czerwonej soczewicy - szklanka kaszy gryczanej niepalonej - duża marchewka - duża pietruszka - duża cebula - kawałek selera - kilka pieczarek lub garć namoczonych i ugotowanych wczeniej grzybów suszonych - 2 zšbki czosnku - 2 jajka (dla uczulonych - dwie łyżki gotowanego w szklance wody przez 15 min. siemienia lnianego) - 2 łyżki masła lub oleju kokosowego - sól ( ok. łyżeczki) pieprz, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, duża szczypta lub więcej ostrej papryki, szczypta lub dwie tymianku, łyżeczka majeranku - dwie łyżki natki pietruszki Soczewicę zalać wodš, ok. 2-3 cm ponad poziom ziarenek, lekko osolić. Zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować ok. 8-10 minut mieszajšc, aż ziarenka zacznš się rozpadać. Kaszę ugotować w dwóch szklankach wody lub jeszcze lepiej, jeli mamy - bulionu. Warzywa zetrzeć na tarce, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Podsmażyć do lekkiego zmięknięcia warzyw na rozgrzanej łyżce masła. Kaszę i soczewicę przełożyć do dużej miski, zblendować mocno na pastę. Drugš łyżkę masła roztopić na nieumytej patelni od warzyw, wrzucić rozgnieciony czosnek. Smażyć pół minuty i całoć wlać do zblendowanej masy. Dodać też podsmażone warzywa, jajka (tylko wtedy jeli pasztet ma być pieczony, do słoiczkowego - nie ma potrzeby)), przyprawy i siekanš natkę pietruszki. Wymieszać, doprawić do smaku, sprawdzić czy jest dostatecznie słono i ostro. Przełożyć do 200 ml słoiczków, zakręcić pokrywkš. Jeli majš być przechowywane dłużej niż tydzień, gotować ok. pół godziny w garnku z wodš (czas mierzony od zagotowania) lub w piekarniku na 110 st. Wytrzymajš miesišc. Ewentualnie można je tyndalizować jeli potrzebujemy jeszcze dłuższego czasu przechowywania. Jeli decydujemy się na tradycyjnš, pieczonš formę, wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i przekładamy masę do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec pół godziny a po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
ametyst4