ściąga mikro przem.docx

(19 KB) Pobierz

B ferm alk:głownie drożdże Sacharomyces cerevisiae,inne:Sarcina Ventriculi-mieszana ferm alk dają też kw.octowy,CO2,H2. Zymomonas mobilis-pobieranie więcej cukrów,większa wyd. prod. Etanolu. Thermoaerobactern ethanolicus-termofilne, opt temp 65C, +kw. octowy, mlekowy.Grzyby z rodzaju mucor. Ferm mlekowa: typ Firmicutes rząd:Lactobacillus, rodzaje:Pedicoccus, Enterococcus, Vagococcus,inne Streptococcus,lactococcus G+ Lactobacillus,Bifidobacterium. Ferm homoferm:Lactococcus Lactis,Lactobacillus acidofilus, Streptococcus thermophilus-termofilny, ferm heteroferm: Leuconostoc cremoris, dexranicum. Diacetyl-lactococcus diacetylectis, niektóre z rodz Lactobacillus,Lactococcus lactis. Aldehyd octowy:Lactobacillus bulgaricus, etanol: drożdże fermentujące laktozę. Szczepionki w mleczarstwie: Lactococcus cremoris, lactis. Produkcja napoji: b izolowane z jelit z rodz. Lactobacillus, Bifidobacterium. Jogurt: Lactobacillis bulgaricus,Streptococcus thermophilus. Mleko acidofilne:Lactobacillus acidophilus Mleko humaniz:Lactobacillus acidophilus, bulgaricus., Bifidobacterium Kumys: Lactobacillus acidophilus, bulgaricus, Sacharomyces lactis. Sery pleś:Penicillium Przemysl mięsny? B. ferm mlek:Lactobacillus plantarum; denitryfikujące ziarniaki: Staphylococcus Xylosus;drożdże: Candida famata;pleśnie:Penicilum chrysogenum. Rolnictwo: b z rodz Clostridum, Lactobacillus. Farmeceu: szczepionki: Lactobacillus acidophilus, casei, produkcja dekstranu. Szkodliwe działanie: paciorkowce mlekowe Lactococcus Lactis pow samorzutne kwaśnienie mleka; heteroferm b mlek lactobacillus  odkwaszenie win;Leuconostoc w w-rach o big zawartości cukru wyt. Subst śluzową; Ziarniaki Pedicoccus psucie piwa, zmętnienie, kwaśny smak; pałeczki Lactobacillus casei,planetarum psucie przecieru pomidorowego

Ferm propionowa: beztl rozkł kw mlekowego na kw propionowy i octowy,bursztynowy, widzielenie CO2, H20. B. propionowe: z rodz Propionobacterium,względne beztlenowce, w war beztl:krótkie, drobne pałeczki, w war tlen: skłonnośc do przech w formy nieprawidłowe, mezofile(30-35C) bez przetrwalników,G+, np. z rodz Lactobacillus. Substr do bios kw prop: skrobia,glukoza, ksyloza, serwatka, melasa. Ferm ta ma niewielkie zast w przemyśle bo mala opłacalność w wyniku małej zaw kw prop w cieczy pofermentacyjnej, duża energochłonność. Nowe możliwości biosyntezy: dwustopniowa synteza w pożywce z glukozą i mleczanem większa efektywność w 1st etapie: Lactobacillus xylosu wytw kw mlekowy z glukozy 2nd: b Propionibacterium syntetyzują kw prop z wydajn 19g/l. Do wyrobów sera ementalskiego, w piekarstwie do zakwasów chlebowych. Ferm masłowa: beztl rozkuł cukrów na kw masłowy,CO2,H2, powstaje też kw octowy, alk metylowy,butylowy,aceton. Wydziela się też zapach zjalczałego masła. Przebieg ferm masł zależy od: w środ obojętnym głównym prod jest kw maslowy a ilość prod ubocznych jest mała; w środ zasadowym b. przeprowadzają ferm acetonowo-butanolową, powstaje butanol, aceton. B.ferm masłowej: beztl laseczki G+ przetrwalnikujące: Clostridium butyricum. Inne: Eubacterium limosum. Charakterystyka b maslowych: kom wegetatywne mają kształt laseczek, endospory owalne/kuliste, gromadzą materiały zapasowe w postaci wielocukrów, bezwzględne beztlenowce, Substr wykorzystywa:skrobia,glikogen,celuloza,hemiceluloza,bialka. Niektóre wym. do wzrostu złożonych podłoży o nietypowym składzie, inne rosną dobrze na prostych pożywkach. Znaczenie B. ferm masłowej: w czystej formie kw masłowy stosowany w serowarstwie, w prod włókien syntetycznych, gatunki pektyno lityczne Clostridium rozkładają tk roślinne, co pozwala na oddzielenie włókien celulozowych (obróbka lnu). Bada się możliwośc prod etanolu jako ubocznego prod ferm masłowej który później wykorzystywany jako paliwo. Szkodliwy wpływ bakt ferm masl: pow. Psucie się żywności,gnicie ziemniaków,konserw mięsnych,warzywnych, wywołuja infekcję kiszonek i innych pasz rolniczych może wywołać to zatrucie zwierząt. Ferm acetonowo-butanolowa: odmiana ferm masłowej, wyw przez bakterie z rodz Clostridium. Początkowo ferm ma przebieg jak masłowa, po obniżeniu pH do 4,5 zmienia przebieg i powstaje butanol, aceton. Clostridium butylicum przeprowadza też ferm izopropanowobutanolową. Zastosowanie butanolu i ferm acetonowo-but;jako paliwo do silników bo jego wlaść są zbliżone do benzyny, może być jako zamiennik benzyny,rozp do farb,składników lakierów,olejów hydraulicznych, płynów hamulocywch, na bazie butanolu prod niektórych perfum.  Produkcja butanolu obecnie z biomasy roślinnej,odpadów roślinnych,bierze udział Clostridium acetobutylicum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferm octowa: tlenowe warunki , bakterie:rodzina Acetobacteriaceae, Gluconobacter :wytwarzają kw octowy na drodze częściowego utleniania większości cukrów i utleniania alkoholi;chemoorganotrofy - En do potrzeb życiowych zdobyw przez utlenienie  octanu, mleczanu,kw dikarboksylowego,alkoholi, wykazują wysoka tolerancję na big st kw octowego. Bakterie z rodziny Acetobacter, wystepowanie: surowce roślinne, powietrze, w pobliżu drzew owocowych, warzyw, roślinnych odpadów, wytwórnie napojów alk i bezalk, najczęściej izolowane Acetobacter aceti,pasteurianus. Morfologia i fizjologia:pałeczki, niektóre szczepy rosną w postaci suchej pomarszczonej błonki. B. z rodz Gluconobacter, wyst: gleba ogrodowa, rośliny, owoce, warzywa, prasowane drożdże piekarskie jako zanieczyszczenie, pałeczki występują pojedynczo/parami/w łańcuchach, urzęsione polarnie, często prod subst śluzowe. Fizjologia b z rodz Glukonobacter: wrażliwe na wysoką temp, nie rozw się w 37C, preferują środ kwaśne pH3,6, nie mają kompleksu enzymów cyklu Kreba, nie mogą utleniać octanu do CO2,H2O, wykorzystują sacharydy; morfologia: ????? występuja pojedynczo, parami, lub w łańcuszkach, G+ lub Gzmienne, urzęsienie zależy od wieku hodowli, starsze hodowle tracą zdolność ruchu, w młodych urzęsienei perytrichalne, optymalna temp 30C,optym rozwój w podłożach zaw sacharydy,glicerol,kw octowy. Produkcja kw octowego:Surowce do prod: etanol i inne alko,wino,sferm sok jabłkowy, mieszanina etanolu i H2O Metody otrzymywania kw:powierzchniowa Acetobacter Orleansis rozwija się na pow wina w beczkach, fermentuje tworząc cienką, śluzowatą warstwę utrudniającą wymianę gazową. Efektywność metody jest mała i zależy od wielkości swobodnej przestrzeni cieczy która warunkuje natlenienie środowiska. Metoda ociekowa: zalicza się tutaj a) stojakową- przestarzała, mało efektywna, wyd konwersji etanolu do octanu 60-80% w odniesieniu do wyd teoretycznej b) generatorowa- często stosowane się A. aceti są unieruchomione na materiale nośnym wypełniającym generator, wyd procesu 89-90%. Metoda wgłębna: wykorzystuje klasyczne fermentatory ze stali kwasoodpornej , są wyposażone w wężownice w celu utrzymania temp 30C i w systemy napowietrzające wprowadzające powietrze w postaci pęcherzyków, zapewniaja możliwie największą pow kontaktu międzyfazowego w całej obj zbiornika. Jest to proces okresowy,jeden cykl trwa 40-48h. Szkodniki w prod octu: Acetobacter Xylinum- intensywnie utlenia ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin