W8.docx

(40 KB) Pobierz

 

IMMUNOLOGIA

 

 

 

 

24.11.2014r.

WYKŁAD 8

 

Nadwrażliwość

 

1.      To stan wypaczonej odpowiedzi immunologicznej prowadzącej do uszkodzenia tkanek i zapoczątkowuje proces chorobowy

 

2.      Przyczyna - czynnik zewnętrzny

 

3.      Klasyfikacja nadwrażliwości :

-         TYP I - anafilaktyczny

-         TYP II - cytotoksyczny

-         TYP III - kompleksów immunologicznych

-         TYP IV - komórkowy

 

4.       Charakterystyka :

 

I.        TYP I

          natychmiastowy

          ANAFILAKTYCZNY

          Alergen + 2 przeciwciała klasy IgE

          kompleksy wiązane z powierzchnią komórek tucznych i bazofilii przez receptory FcR

          odpowiedź następuje w ciągu kilku minut

          obejmuje układ pokarmowy, oddechowy i skórę

 

-         ATOPIA

          genetycznie uwarunkowana skłonność do nadmiernego wytwarzania przeciwciał klasy IgE

          występuje zwiększona podatność na rozwój alergii

          brak objawów klinicznych

 

-         ALERGIA

          rekacja układu opornościowego o dużym nasileniu i nieprawidłowej formie która może doprowadzić do uszkodzenia tkanek

          O rozpoznaniu alergii decydują

ð       objawy kliniczne

ð       swoiste dla alergenu przeciwciała klasy IgE w surowicy

ð       występuje alergia IgE niezalezna

ð       dodatnie testy skórne

          Objawy kliniczne

ð       w górnych drogach oddechowych

§          kichanie

§          obrzęk śluzówki nosa (zatkany nos)

ð       w dolnych drogach oddechowych

§          zwężanie światła oskrzeli

§          duszność

§          świszczący oddech

ð       skóra

§          pokrzywka

§          zapalenie skóry

§          świąd

§          zaczerwienienie

ð       układ pokarmowy

§          mrowienie w ustach

§          świąd

§          metaliczny smak

§          opuchnięcie języka, wargi

§          ból brzucha

§          biegunka

§          wymioty

          Czynniki ryzyka alergii

ð       predyspozycje genetyczne

ð       zanieczyszczenia środowiska

ð       sierść zwierząt

ð       kurz

ð       produkty mleczne

ð       pyłki roślinne

          Karmienie piersią zmniejsza ryzyko alergii

ð       zmniejszenie kontaktu z alergenami

ð       sIgA w melku ograniczają zakażenia układu pokarmowego

ð       ma to znaczenie w rodzinach obciążonych alergią

ð       cytokiny obecne w mleku hamuja układ odpornościowy

          Alergeny

ð       substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

ð       związki nieorganicze (np. leki penicylina)

ð       Podział alergenów na drogi penetracji

§          wziewne

§          pokarmowe

§          kontaktowe

ð       Podział alergenów ze względu na okres ekspozycji

§          sezonowe - pyłki roślin, zarodniki grzybów

§          całoroczne - kurz

          Eozynofile w reakcjach alergicznych stanowią ważne źródło mediatorów fazy przewlekłej reakcji alergicznych

          Astma oskrzelowa :

ð       dotyczy tkanki płuc

ð       mediatory komórek tucznych mogą pobudzać fibroblasty do działania

ð       sprzyja to pr...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin