Kolorowa sałatka warzywna na zimę.txt

(1 KB) Pobierz
Kolorowa sałatka warzywna na zimę

Składniki:
2 kg białej kapusty
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg ogórków
25 dag czerwonej papryki
25 dag żółtej papryki
6 zšbków czosnku
pęczek zielonej pietruszki
Zalewa:
1 szklanka oleju
3 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki w proszku

Sposób wykonania:

Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ogórki opłukać i pokroić w skórce w tzw. trójkšty - każdy plasterek na 4 częci. Czerwonš i żółtš paprykę oczycić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić.

Do dużej miski przełożyć białš kapustę, marchew, cebulę, ogórki, czerwonš i żółtš paprykę, czosnek i zielonš pietruszkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać cukier, sól i słodkš paprykę w proszku. Zalewę dokładnie rozmieszać i zimnš wlać do warzyw. Całoć dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Następnie nakładać sałatkę do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieć do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczš na około 5 słoików po 900 ml i 1 słoik 530 ml. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin