Kolorowa sałatka warzywna na zimę Składniki: 2 kg białej kapusty 1 kg marchwi 1 kg cebuli 1 kg ogórków 25 dag czerwonej papryki 25 dag żółtej papryki 6 zšbków czosnku pęczek zielonej pietruszki Zalewa: 1 szklanka oleju 3 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 1 łyżka słodkiej papryki w proszku Sposób wykonania: Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ogórki opłukać i pokroić w skórce w tzw. trójkšty - każdy plasterek na 4 częci. Czerwonš i żółtš paprykę oczycić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić. Do dużej miski przełożyć białš kapustę, marchew, cebulę, ogórki, czerwonš i żółtš paprykę, czosnek i zielonš pietruszkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać cukier, sól i słodkš paprykę w proszku. Zalewę dokładnie rozmieszać i zimnš wlać do warzyw. Całoć dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie nakładać sałatkę do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieć do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczš na około 5 słoików po 900 ml i 1 słoik 530 ml.
Kamilowaty