Sernik z ziemniakami posypany migdałami.rtf

(1 KB) Pobierz

Sernik z ziemniakami posypany migdałami

 

Składniki:

 

    1 kg sera półtłustego

    20 dag ugotowanych ziemniaków

    12 dag masła

    8 jajek

    30 dag cukru

    4 płaskie łyżeczki cukru waniliowego

    10 dag rodzynek

    10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

    5 dag migdałów słupków

 

Przepis:

Ser oraz ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić w maszynce 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce ser i ucierać. Dodać cukier waniliowy, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem.

 

Dwie podłużne foremki o wymiarach 12x30 cm (zmierzona góra foremki) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę serową, lekko wygładzić powierzchnię, posypać migdałami. Wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika do 150 stopni C i piec 60 - 65 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku przez 30 - 45 minut, następnie wyjąć i pozostawić w foremkach do całkowitego wystudzenia, potem wstawić do lodówki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin