Śledzie w oleju z żurawiną
Składniki:
250 g płatów śledzia solonego
50 g suszonej żurawiny
3 łyżki płatków migdałów
1/2 małej cebuli
olej rzepakowy
2 łyżki octu winnego
pieprz
ewentualnie cukier
Przygotowanie:
Śledzie opłukujemy, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i moczymy przez 6 godzin. W połowie czasu zmieniamy wodę.
Filety odsączamy na durszlaku. Kroimy w 2 cm paski.
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do śledzi wraz z żurawiną. Wlewamy około 50 ml oleju rzepakowego i 2 łyżki octu winnego. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy octem, pieprzem oraz/lub cukrem.
Śledzie przekładamy do miseczki lub na półmisek. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
marcin7914