Śledzie z żurawiną.odt

(12 KB) Pobierz

      Śledzie w oleju z żurawiną

Składniki:

250 g płatów śledzia solonego

50 g suszonej żurawiny

3 łyżki płatków migdałów

1/2 małej cebuli

olej rzepakowy

2 łyżki octu winnego

pieprz

ewentualnie cukier

Przygotowanie:

Śledzie opłukujemy, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i moczymy przez 6 godzin. W połowie czasu zmieniamy wodę.

Filety odsączamy na durszlaku. Kroimy w 2 cm paski.

Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy do śledzi wraz z żurawiną. Wlewamy około 50 ml oleju rzepakowego i 2 łyżki octu winnego. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie kosztujemy i w razie potrzeby doprawiamy octem, pieprzem oraz/lub cukrem.

Śledzie przekładamy do miseczki lub na półmisek. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin