Składniki: ok. 400-500 g filetów ledziowych 1,5 redniej cebuli 3-4 łyżki oleju 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g) 2 łyżki dobrego ketchupu 1 łyżka miodu 1 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki chili 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego (lub grubo zmielonego czarnego pieprzu) 1 duża garć rodzynek 1 szklanki wody 1 listek laurowy garć orzechów włoskich Przygotowanie: Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę, lekko jš solšc. Jak zmięknie i zrobi się szklista, dodajemy koncentrat i ketchup podlewamy wodš. Dodajemy resztę składników (bez ledzia i orzechów!) i przesmażamy całoć. Studzimy. ledzia moczymy przez noc i kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do niego marynatę pomidorowš i delikatnie mieszamy. Wkładamy do słoika i zostawiamy na minimum jednš noc do przegryzienia. Na koniec przed podaniem posypujemy drobno poszatkowanymi orzechami. Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/sledz-w-pomidorach_9503.html#ixzz3uOZdx55n
ametyst4