śledzie na wigilię w pomidorach.txt

(1 KB) Pobierz
Składniki:

ok. 400-500 g filetów ledziowych
 1,5 redniej cebuli
 3-4 łyżki oleju
 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
 2 łyżki dobrego ketchupu
 1 łyżka miodu
 1 łyżeczki cynamonu
 1 łyżeczki chili
 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego (lub grubo zmielonego czarnego pieprzu)
 1 duża garć rodzynek
 1 szklanki wody
 1 listek laurowy
 garć orzechów włoskich


Przygotowanie:
Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę, lekko jš solšc. Jak zmięknie i zrobi się szklista, dodajemy koncentrat i ketchup podlewamy wodš. Dodajemy resztę składników (bez ledzia i orzechów!) i przesmażamy całoć. Studzimy. ledzia moczymy przez noc i kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do niego marynatę pomidorowš i delikatnie mieszamy. Wkładamy do słoika i zostawiamy na minimum jednš noc do przegryzienia. Na koniec przed podaniem posypujemy drobno poszatkowanymi orzechami.




Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/sledz-w-pomidorach_9503.html#ixzz3uOZdx55n
Zgłoś jeśli naruszono regulamin