Kajzerki - buleczki sniadaniowe.rtf

(5132 KB) Pobierz

Kajzerki - buleczki sniadaniowe

 

Autor: marysiaz

 

Buleczki sa miekkie, robi sie je bardzo szybko (najlepiej wszystkie skladniki wymieszac mikserem - hakiem).

Składniki

500 g maki pszennej

250 ml cieplej wody

1,5 lyzeczki cukru

1 lyzeczka soli

1 jajko

3 dag swiezych drozdzy

2 lyzki roztopionego masla

3-4 os.              60 min              łatwe              tanie

 

Przygotowanie

1

Do miski przesiewamy make i sol. W cieplej wodzie rozpuszczamy drozdze. Do maki dodajemy jajko, roztopione maslo, cukier i wode z drozdzami. Calosc wyrabiamy mikserem z hakiem lub recznie. Mozliwe, ze ciasto bedzie zbyt twarde, wtedy nalezy dolac troche cieplej wody. Zalezy to od chlonnosci maki.

 

 

2

Ciasto przekladamy do miski wysmarowanej oliwa z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy walek i wykrawamy z niego 8 czesci (mi wyszlo 9 ;) ). Kazdy kawalek ciasta formujemy w bulke, ukladamy na papierze do pieczenia, przykrywamy scierka i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut. Przed pieczeniem kazda bulke nacinamy nozem.

 

 

3

Bulki pieczemy w 220*C przez ok 17 - 20 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin