B. delikatny biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami.rtf

(408 KB) Pobierz

B. delikatny biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

 

CIASTO:

- 5 jajek ( białka i żółtka osobno )

- 1 szkl. cukru

- 1 szkl. mąki

MASA:

-600 ml śmietany 36%

- 2 czubate łyżeczki cukru

- 2 Śmietanfixy ( dr. Oetkera )

-  500g. truskawek

DO NASĄCZENIA CIASTA:

- kubek gorącej wody

- 2-3 łyżeczki cukru

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżka rumu

+ do dekoracji- kilka truskawek

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C

Białka ubijam na sztywno. Dodaję po troszeczku cukier, czały czas miksując. Następnie zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i dodaję po 1 żółtku cały czas miksując.

Wyłączam mikser,przesiewam po trocszeczku mąki. Teraz już mieszam b. delikatnie łyżką, żeby nie zniszczyć struktury piany- dzięki temu biszkopt jest baaardzo delikatny.

Blachę 20x30 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 1/2 godz. w 180 st.C, do " suchego patyczka ".

Po wyjęciu studzę, przekrajam ( przekrajają mi ) na pół .

Kiedy biszkopt stygnie, ubijam śmietanę, dodając 2 czubate łyżeczki cukru pudru i 2 Śmietanfixy.

Truskawki kroję w ćwiartki, dodaję do ubitej śmietany i delikatnie mieszam łyżką tak, żeby truskawki się nie porozpadały.

Do kubka z gorącą wodą wsypuję cukier, mieszam, żeby się rozpuścił, dodaję cytrynę i rum. Studzę. Kiedy wystygnie, nasączam biszkopt, przekładaam śmietaną, wierzch smaruję śmietaną i dekoruję pokrojonymi w plasterki truskawkami, ale dekoracja, wg uznania .

Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin