B. delikatny biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami
CIASTO:
- 5 jajek ( białka i żółtka osobno )
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
MASA:
-600 ml śmietany 36%
- 2 czubate łyżeczki cukru
- 2 Śmietanfixy ( dr. Oetkera )
- 500g. truskawek
DO NASĄCZENIA CIASTA:
- kubek gorącej wody
- 2-3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka rumu
+ do dekoracji- kilka truskawek
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C
Białka ubijam na sztywno. Dodaję po troszeczku cukier, czały czas miksując. Następnie zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i dodaję po 1 żółtku cały czas miksując.
Wyłączam mikser,przesiewam po trocszeczku mąki. Teraz już mieszam b. delikatnie łyżką, żeby nie zniszczyć struktury piany- dzięki temu biszkopt jest baaardzo delikatny.
Blachę 20x30 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 1/2 godz. w 180 st.C, do " suchego patyczka ".
Po wyjęciu studzę, przekrajam ( przekrajają mi ) na pół .
Kiedy biszkopt stygnie, ubijam śmietanę, dodając 2 czubate łyżeczki cukru pudru i 2 Śmietanfixy.
Truskawki kroję w ćwiartki, dodaję do ubitej śmietany i delikatnie mieszam łyżką tak, żeby truskawki się nie porozpadały.
Do kubka z gorącą wodą wsypuję cukier, mieszam, żeby się rozpuścił, dodaję cytrynę i rum. Studzę. Kiedy wystygnie, nasączam biszkopt, przekładaam śmietaną, wierzch smaruję śmietaną i dekoruję pokrojonymi w plasterki truskawkami, ale dekoracja, wg uznania .
Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Booguusia