· pomidory bez skórki - 1 kilogram
· ogórek - 1 sztuka
· papryka zielona - 3 sztuki
· Bulionetka Domowa Drobiowa - 1sztuka
· sok pomidorowy - 500 mililitrów
· oliwa extra vergine - 3 łyżki
· ząbek czosnku - 3 sztuki
· ocet balsamiczny - 3 łyżki
· cebula dymka - 2 sztuki
· sos Worchester - 1 łyżka
· łodyga selera naciowego - 2 sztuki
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl
· ogórki - 2 sztuki
· włoskie orzechy - 115 gramów
· jogurt grecki - 300 mililitrów
· sól i pieprz do smaku
· Bulionetka Domowa Warzywna Knorr - 1 sztuka
· olej z orzechów arachidowych - 2łyżki
· ząbki czosnku - 2 sztuki
· woda - 400 mililitrów
· koperek - 3 łyżki
1. 1. Bulionetkę zagotuj z 400 ml wody. Odstaw do ostygnięcia.
2. 2. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
3. 3. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.
4. 4. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.
5. 5. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez ok.4 godz. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami
60 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl
· szczaw - 20 dekagramów
· cebula dymka - 0.5 pęczka
· Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka
· natka pietruszki
· jaja - 4 sztuki
· koperek - 1 pęczek
· duży ogórek - 1 sztuka
· pieprz
1. Liście szczawiu oczyść, dokładnie umyj i pokrój.
2. W rondlu zagotuj 600 ml wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
3. Dodaj szczaw i gotuj 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.
4. Jaja ugotuj na twardo i pokrój w cząstki. Dymki ze szczypiorkiem umyj i posiekaj. Ogórek pokrój w kostkę. Natkę i koperek posiekaj.
5. Do zimnego bulionu szczawiowego dodaj połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.
6. Wszystko zmiksuj.
7. Do zmiksowanej zupy dodaj jogurt. Przypraw pieprzem. Dodaj pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka. Chłodnik szczawiowy podaj po schłodzeniu.
30 minut 4 osób łatwe Autor: przepisy.pl
· żółtko - 2 sztuki
· sok z cytryny - 1 łyżka
· maślanka - 1.2 litrów
· maliny - 400 dekagramów
· cukier - 10 dekagramów
1. 1. Cukier wsyp do żółtek i zmiksuj aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
2. 2. Powoli dodawaj maślanki delikatnie mieszając. W trakcie mieszania dodawaj sok z cytryny.
3. 3. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej 60minut. Tuz przed podaniem wrzuć do chłodnika owoce i delikatnie wymieszaj.
2
zwykla-polka