Karkówka pieczona super przepis.rtf

(2 KB) Pobierz

Karkówka pieczona super przepis

Składniki na około 1kilogram karkówki

Marynata do karkówki

1 łyżeczka z brzuszkiem soli

1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku

1-2 liście laurowe i 3-4 ziarna ziela ang, zmielonego w młynku lub roztartych w moździerzu

2 łyżeczki musztardy

1-2 łyżeczki miodu

30-50 ml octu winnego lub z jabłek

1 płaska łyżeczka suszonego rozdrobnionego rozmarynu (można go wrzucić do młynka) lub kilkanaście świeżych posiekanych listków

1 łyżeczka ziół prowansalskich

płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej

szczypta pieprzu Cayenne lub świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie i polewam nią umyte osuszone mięso. Masuję dokładnie i nakłuwam solidnie na wylot patyczkiem od szaszłyka. Dzięki temu mięso lepiej skruszeje i dobrze przejdzie przyprawami. Odstawiam pod przykryciem do lodówki na 12 godzin.

Piekę mięso bez obsmażania przez pierwsze 30 minut w temperaturze 190-195 stopni C, grzałka góra-dół (karczek jest tłusty i włożony do silnie rozgrzanego piekarnika szybko zetnie się po wierzchu a tłuszcz nie da ujść sokom, zaś chude mięso warto podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni)

Obniżam temperaturę do 180 stopni C. Obracam karczek na drugą stronę - możecie go przy okazji polewać sosem, który się zbiera w rynience, ale jak tego nie zrobicie w przypadku karkówki też będzie dobrze. Piekę jeszcze kilka minut do zrumienienia. Przykrywam karczek wierzchnią rynienką i piekę kolejne mniej więcej 30 minut. Po wystudzeniu wędlina jest idealna- mięciutka, pyszna

i pięknie się kroi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin