Zapiekanka z cukinii zawsze smaczna(1).rtf

(3 KB) Pobierz

Zapiekanka z cukinii zawsze smaczna

Składniki

porcja na 3 osoby

2 cukinie

1 kula mozzarelli około 150 g

2 jaja

1 łyżka maki ziemniaczanej z brzuszkiem

1/3 szklanki chudej śmietany

2 pomidory

1 łyżeczka masła

1 spora cebula

2 ząbki czosnku

świeże zioła - tymianek, rozmaryn, oregano...

płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

szczypta cukru

sól, pieprz do smaku

Sos ziołowo-czosnkowy z jogurtu
około 250 ml jogurtu naturalnego

roztarty ząbek czosnku

płaska łyżeczka drobno posiekanego tymianku, bazylii, rozmarynu

1 łyżeczka musztardy

trochę drobnego posiekanego szczypiorku

płaska łyżeczka miodu lub trochę cukru

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu na zimno: Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.

Przygotowanie zapiekanki z cukinią

1. Umytą cukinie ścieram na grubych oczkach tarki.

2. Na maśle lekko i krótko podsmażam posoloną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane świeże zioła z czosnkiem i zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund na małym ogniu i natychmiast dodaję startą cukinię. Duszę całość około 2 minut - resztę dopiecze piekarnik.

3. Do nieco przestudzonej cukinii dodaję masę z wymieszanych jajek, mąki, śmietany, soli i pieprzu. Mieszam dokładnie i przekładam do wysmarowanego naczynia ceramicznego.

4. Na wierzchu przygotowywanej zapiekanki układam pokrojoną w kostkę mozzarellę i plasterki pomidorów, sparzonych wcześniej we wrzątku i obranych ze skórki.

5. Zapiekankę piekę najdłużej 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin