Zapiekanka z cukinii zawsze smaczna
Składniki
porcja na 3 osoby
2 cukinie
1 kula mozzarelli około 150 g
2 jaja
1 łyżka maki ziemniaczanej z brzuszkiem
1/3 szklanki chudej śmietany
2 pomidory
1 łyżeczka masła
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
świeże zioła - tymianek, rozmaryn, oregano...
płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Sos ziołowo-czosnkowy z jogurtuokoło 250 ml jogurtu naturalnego
roztarty ząbek czosnku
płaska łyżeczka drobno posiekanego tymianku, bazylii, rozmarynu
1 łyżeczka musztardy
trochę drobnego posiekanego szczypiorku
płaska łyżeczka miodu lub trochę cukru
Przygotowanie sosu na zimno: Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
Przygotowanie zapiekanki z cukinią
1. Umytą cukinie ścieram na grubych oczkach tarki.
2. Na maśle lekko i krótko podsmażam posoloną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodaję posiekane świeże zioła z czosnkiem i zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund na małym ogniu i natychmiast dodaję startą cukinię. Duszę całość około 2 minut - resztę dopiecze piekarnik.
3. Do nieco przestudzonej cukinii dodaję masę z wymieszanych jajek, mąki, śmietany, soli i pieprzu. Mieszam dokładnie i przekładam do wysmarowanego naczynia ceramicznego.
4. Na wierzchu przygotowywanej zapiekanki układam pokrojoną w kostkę mozzarellę i plasterki pomidorów, sparzonych wcześniej we wrzątku i obranych ze skórki.
5. Zapiekankę piekę najdłużej 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra
be.3