Pyszny sernik z galaretką - doskonały przepis(1).rtf

(4 KB) Pobierz

Pyszny sernik z galaretką - doskonały przepis

Spód sernika:


1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 3 jaja, 1/3 szklanki cukru, 1/5 szklanki gorącej wody, szczypta soli
Jaja miksujemy z gorącą wodą, cukrem i solą. Dodajemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut.
Na spód można wykorzystać gotowe herbatniki lub biszkopty - będzie jeszcze szybciej.

Masa serowa

1200 gram białego, półtłustego twarogu

1 szklanka mleka

1/5 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru

4 żółtka
8 białek (żółtka można wykorzystać do ciasta kruchego jako spodu do sernika, rezygnując ze spodu biszkoptowego, ale wtedy trzeba pamiętać, że musimy użyć około 0,5 kg mąki pszennej, pół szklanki cukru i 250 gram masła lub margaryny- zagnieść składniki i wstawić do lodówki na pół godziny, po czym wywałkować na spód blachy i podpiec w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez około 15 minut)

1 kopiasta łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel aromatu migdałowego (nie można przeholować z aromatyzowaniem ciasta, bo to zakłamuje prawdziwy smak sernika)

Przygotowanie masy serowej

Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodając pod koniec łyżkę cukru, by utrwalić pianę. W osobnej dużej misie miksujemy z pozostałym cukrem żółtka na biały krem i dodajemy zmielony twaróg, mleko i chwilę miksujemy do jednolitej masy. Dodajemy mąki i ponownie mieszamy - można jeszcze robotem. Na koniec dodajemy aromat, pianę w dwóch porcjach i delikatnie mieszamy łyżką - nie za długo. Przekładamy ciasto na spód biszkoptowy lub kruchy (oba są pyszne, choć biszkoptowe jest delikatniejsze i mniej napakowane kaloriami). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy pierwsze piętnaści minut w tej temperaturze a później obniżamy do 170 stopni, piekąc około 45 minut. Zostawiamy w piekarniku, by w nim ciasto wystygło, zawsze trochę mniej opadnie. Sernik z reguły zawsze trochę opada i nie warto się tym przejmować. Nie opadają tylko te serniki, które są zbite, suche a przez to niesmaczne.
Podczas pieczenia możemy przygotować galaretkę i owoce. Do tego sernika użyłam żurawin, ale trzeba je dużo wcześniej porządnie namoczyć i osączyć. Moja forma jest duża - około 20cm na 40 cm - dlatego użyłam dwóch galaretek kontrastujących z ciastem. Owoce wykładamy na wystudzonym serniku i polewamy wyraźnie gęstniejącą galaretką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin